Incepand de astazi si pana pe 25 aprilie, crstinii otodocsi si cei greco catolici se vor afla in Postul Pastelui, care mai este denumit si Postul Patruzecimii sau Postul Mare.
Acesta este cel mai restrictiv dintre cele patru posturi din cadrul Anului Bisericesc si totodata cel mai lung, avand o durata de sapte saptamani.
Credinciosilor le este interzis consumul de lactate, oua, carne, vin si untedelemn.Consumul de vin si de untdelemn este permis doar in zilele de vineri, sambata si duminica a fiecarei saptamani.
In acest interval, Biserica da dezlegare la peste numai de Buna Vestire pe 25 martie, si de Intrarea Domnului in Ierusalim sau Florii, pe 17 aprilie spre deosebire cu Postul Craciunului in care dezlegarile sunt la fiecare sfarsit de saptamana.
Crestinii trebuie sa se spovedeasca si sa se impartaseasca pe parcursul postului si sa aibe zile in care ajunarea sa fie totala si de la mancare si de la bautura:in prima saptamana, respectiv, astazi, maine, miercuri, vineri si sambata, si in ultima saptamana din post adica in Saptamana Mare a Patimilor.In aceste zile se poate consuma doar seara dupa ora 20.00, paine dospita si apa.In timpul postului nu este recomandata doar curatirea spirituala a trupului ci si cea a sufletului de aceea nu se savarsesc nunti si botezuri, iar rugaciunile sunt obligatorii.
Postul Pastelui are o semnificatie dubla in cadrul Bisericii, legata atat de istoria poporului evreu cat si de cea a lui Iisus Hristos.Astfel postul inseamna, de fapt, certificarea eliberarii de moarte si a spiritualitatii absolute.Cele 40 de zile sunt calculate simbolic printr-o referire directa la cele mai importante evenimente petrecute in Noul si Vechiul Testament si anume, cele 40 de zile petrecute de catre Mantuitor in desert pentru a primi mesajul de la Dumnezeu Tatal, durata potopului care a fost tot de 40 de zile, Moise a asteptat 40 de zile pe Muntele Sinai pentru a primi tablitele cu cele 10 Porunci ale omenirii iar poporul ales, in speta israelitii, au calatorit 40 de ani prin desert.
In momentele in care s-a hotarat sa fie impus in oranduielile bisericesti postul avea o insemnatate sociala.Se spunea ca cine posteste va economisi atat bani cat si timp si va putea sa dea de pomana saracilor, fapt ce ii va facilita drumul spre mantuire.
Incepand de astazi, pe tot parcursul acestei saptamani si in cea de a cincea saptamana Biserica va savarsi Canonul cel Mare de pocainta care simbolizeaza o comuniune spirituala cu Dumnezeu care faciliteaza mantuirea si iertarea pacatelor.
Sunt scutiti de la post copii, batranii, militarii, oamenii care calatoresc si bolnavii.
Postul se va incheia pe 25 aprilie, cand se va savarsi sluja de Inviere si va incepe Sarbatoarea Sfintelor Pasti.
Narcis Avadanei
Niciun comentariu