Joi, 2 martie, începînd cu ora 17:00, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași va organiza conferința „De la sistemele de scriere în imagini la alfabetul nocturn. Inventarea alfabetului universal Braille”, susținută de scriitorul și radiojurnalistul Radu Sergiu Ruba, el însuși nevăzător. Acesta va vorbi despre inventarea alfabetului universal pentru nevăzători (Braille), despre evoluția istorică a sistemelor de scriere, iar la final va realiza o demonstrație de scriere practică în Braille. Evenimentul va fi moderat de scriitoarea Carmelia Leonte.
„Conferinţa doreşte să arate modul în care se creează un cod de scriere universal în mediul său de practicare, prin desprinderea totală de aparenţe. Voi vorbi despre disocierea categorică şi deplină a percepţiei tactile de cea vizuală, în sensul că reproducerea tactilă, în relief, a imaginii vizuale nu reușește să exprime semnificaţiile pe care un cod pur tactil le exprimă. Este important a se reaminti că în epoca vieţii lui Louis Braille a existat o preocupare pentru decodificarea vechilor sisteme de scriere şi de alcătuire a altor coduri pentru noile tehnici de comunicare ori de orînduire a materiei”, a declarat scriitorul Radu Sergiu Ruba.
Poet, eseist, prozator şi radiojurnalist, Radu Sergiu Ruba a studiat la Institutul pentru Orbi din Cluj-Napoca, apoi a absolvit Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti. În calitate de președinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, a înfiinţat o filială pentru deficienţii de vedere a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Din 1992, realizează emisiuni la Radio România.
A debutat editorial în anul 1983, cu un volum de poeme urmat de alte şase. A publicat trei volume de interviuri şi eseuri, dintre care unul în colaborare cu soţia sa, Nicoleta Ruba, două volume de proză scurtă şi patru romane. Romanul său O vară ce nu mai apune a fost tradus şi publicat în limbile engleză, italiană şi portugheză.
Denumirea „Braille” provine de la numele pedagogului francez Louis Braille, care a inventat și dezvoltat sistemul de tipărire și scriere pentru nevăzători.
Sursă foto: www.facebook.com
Niciun comentariu