În cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), a avut loc joi, 20 octombrie, inaugurarea Pasajului „Emil Brumaru” din strada Cuza Vodă, nr. 8-10, dedicat celebrului poet ieșean. Frecventat pe parcursul vieții de către poet, în drum spre locuința sa, acesta a devenit un loc de omagiere a memoriei lui, după ce artistul stradal Harcea Pacea a dat culoare zidurilor. Chipul lui Emil Brumaru, titlul unui poem al acestuia – „Nu-ți cer nimic, Vreau numai să exiști”, ba chiar și întreaga poezie, ca și unele desene care înfățișează schițele poetului pot fi admirate de acum înainte în pasajul care-i poartă numele.
La vernisaj au fost prezenți Cezar Alexandru Baciu, viceprimarul municipiului Iași, prof. univ. dr. Bogdan Crețu, Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) din Iași și Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu din Iași. Cu acest prilej a fost dezvelită și o placă memorială, printr-un proiect coordonat de MNLR Iași, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.
Nicoleta Dabija, membru în Departamentul Programe al FILIT, a ținut un discurs în care a precizat sursa de inspirație de la care a început tot proiectul, anume postările de pe Facebook ale poetului: „Pomenea pe Facebook foarte des faptul că stătea lîngă magazinul «Exist» și spunea că în fiecare zi își aduce aminte faptul că este în viață, trecînd pe lîngă acest magazin. De aceea, am ales să punem pe această parte cu magazinul versurile lui din «Nu-ți cer nimic, Vreau numai să exiști»”, a subliniat Nicoleta Dabija.
Criticul literar Bogdan Crețu a povestit despre supărarea pe care avut-o poetul cînd un frizer „a făcut exces de zel și i-a scurtat sprîncenele”. „ «Uite ce mi-a făcut! Ce rămîne din mine fără sprîncene?»”, a rememorat criticul, provocînd hohote de rîs în rîndul celor prezenți. „E foarte mult din Iași în poezia lui. Cine citește cu atenție o să vadă că tot felul de versuri care par metaforice există. Și altele au un corespondent real în orașul acesta pe care l-a iubit foarte mult”, a mai spus Bogdan Crețu, care a adăugat că este convins că poetului îi place pasajul.
Emil Brumaru s-a născut la 25 decembrie 1938, în Mihailovca, Republica Moldova și a decedat în Iași, pe data de 5 ianuarie 2019. În anul 2001 a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru „Opera Omnia”, iar în anul 2005, a obținut Premiul de Excelență la ediția a XXVI-a a Festivalului „George Bacovia”, pentru întreaga sa activitate. Este considerat unul dintre cei mai importanți poeți români.
Niciun comentariu