Miercuri, 1 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași (MNLR) va avea loc lansarea ebook-ului „Cartea poveștilor abandonate”, un proiect prin care se încearcă recuperarea poveștilor pentru copii semnate de autorii basarabeni din anii ’60-’70, scrise atunci cu grafie chirilică. Evenimentul se va desfășura în sala de studio J a Muzeului „Vasile Pogor” Iași. Proiectul este realizat în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă” din Chișinău, Republica Moldova, și Asociației pentru cultură și arte „Arbor”. Ca invitați speciali vor fi prezenți Victoria Nagy Vajda, managerul proiectului „Povești abandonate” și președinta Asociației pentru cultură și arte „Arbor” (România), prof. univ. dr. Bogdan Crețu de la Universitatea„Alexandru Ioan Cuza” din Iași și moderatoarea dr. Diana Vrabie din partea MNLR.
„Punem în valoare o generație de scriitori care au fost puși în situația de a renunța la scris. A fost depusă o muncă asiduă prin care au fost citite 55 de cărți, 150 de povești, dintre care am ales 10 proze care au prins contur prin acest ebook. Povești, parabole, precum Linuț de Pavel Boțu, Mărul de zăpadă de Ana Lupan, Stelele de Aurel Scobioală. Reeditarea acestor texte, care au stat pînă în 1989 în depozitele biblioteticilor, este una dintre acțiunile de recuperare a unor povești și scriitori dați uitării în mod nedrept”, a declarat Diana Vrabie, critic literar și coordonatoarea evenimentului.
Selecția poveștilor a fost făcută de Eugenia Bejan și Tamara Maleru, cercetătoare în cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău. De transliterarea poveștilor s-au ocupat studenții Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, iar editarea, redactarea și analiza textelor au fost încredințate studenților de la Facultatea de Litere a UAIC din Iași, coordonați de prof. univ. dr. Bogdan Crețu.
MNLR Iași susține și promovează creația clasică și contemporană, avînd misiunea de a colecționa, proteja și de a valorifica inovator patrimoniul literar.
Sursă foto: www.noapteamuzeelor.org
Niciun comentariu