Se spune că ziua de 13 este una cu ghinion iar lucrurile rele, în general, se întîmplă atunci. În luna decembrie, ziua de 13 s-a nimerit să fie chiar într-o zi de sâmbătă, în aceeași zi cu mult așteptata Gală a „Oamenilor Timpului”. După cum aveam cu toții să vedem, ziua care trebuia să fie cea mai ghinionistă din lună a fost una de succes total. Am avut norocul să pot intra în culise și să aflu mai multe lucruri decît cele ce se văd din public. Echipa de voluntari ai Asociației Studenților Jurnaliști se putea compara cu o populație de furnici într-un mușuroi. Fiecare dintre ei își știa locul și știa ce trebuie să facă. Agitația din spatele scenei spunea că totul trebuia să iasă bine, cît mai aproape de perfecțiune.
„Toți membrii echipei au muncit foarte mult pentru acest eveniment și fiecare a avut cîte o sarcină bine stabilită iar rezultatul îl vom vedem împreună la finalul galei”, mi-a spus una dintre voluntarele din culise în timp ce alerga după următorul nominalizat.
În aplauzele sălii pline, pianista Raluca Știrbăț și-a început recitalul spectaculos. Am avut ocazia să o ascult cîteva minute înainte de concert, fiind în sală cînd artista făcea ultimele repetiții și probe de sunet. Atingerea degetelor ei pe clapele pianului încînta auzul iar asta s-a văzut pe chipul publicului. Scopul acestui concert caritabil a fost unul nobil: salvarea casei lui George Enescu. În acest sens, oamenii binevoitori au putut dona diverse sume de bani în una din urnele aflate la intrarea în sală. Fiecare donator a primit un certificat pentru actul său de caritate.
Am tras cu ochiul pe un desfășurător din spatele scenei. „Gala Oamenii Timpului – un eveniment ce dorește să vă prezinte valorile Iașiului, să le aducă în fața dumneavoastră cu performanțe, reușite, distincții, realizări și împreună să le recunoaștem munca.” Acest lucru chiar s-a respectat. Juriul a fost aplaudat și numit de cei doi prezentatori – Adrian Păduraru și Andrei Giurgia –, sponsorii și partenerii au fost numiți și astfel a putut începe gala de decernare a premiilor.
Au fost în total 15 premii: 10 premii pentru cele 10 categorii și 5 premii speciale. Prima categorie a fost cea a tinerilor valori. Câștigătoarea a fost Mălina Ciobanu, de 16 ani. Timidă și cu emoții, a urcat pe scenă pentru a-și lua premiul înmînat chiar de către Adrian Păduraru. Jurizarea a fost făcută de Maia Morgenstern, dar aceasta nu a putut fi prezentă în sală. În schimb, a trimis un filmuleț și o scrisoare în care motiva de ce nu poate fi acolo.
Categoria „Societate civilă” a fost jurizată de Liviu Mihai, militant activist și jurnalist de mediu. Cîștigătorul a fost grupul civic „Iașiul iubește teii”. Pe scenă a urcat Alexandrina Dingă, coordonatorul proiectului. Premiul a fost înmînat de Claudiu Florea, președintele Fundației Comunitare Iași.
Primul premiul special al serii a fost înmânat de Oana Lazăr, jurnalist TVR Iași, lui Petru Ciubotaru, societar al Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași.
La categoria „Antreprenoriat”, premiul a fost înmînat de Daniel Șandru, director al revistei de cultură contemporană „Timpul”, organizator al evenimentului. Cîștigătorul a fost Marius Ursache Alexandru.
Mioara Anton, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române din București, a jurizat categoria „Memorie și istorie”, iar Leonidas Rados a fost cîștigătorul. Premiul a fost decernat de Dorin Dobrincu, director al Centrului de Studii asupra Comunismului și Postcomunismului.
Regretatul Alex Savitescu a primit un premiu in momoriam. Redactorul-șef al „Suplimentului de Cultură”, George Onofrei, a spus cîteva vorbe despre colegul său de breaslă. Pe scenă a urcat și Alexandru Lăzescu, cadru didactic la Departamentul de Românistică, Jurnalism, Științe ale comunicării și Literatură comparată de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a ținut un scurt dar emoționant discurs despre Alex Savitescu, fostul coleg de la Facultatea de Litere a Universității.
Pentru a ieși puțin din atmosfera solemnă, Cvintetul Solaris de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași a susținut un scurt recital de zece minute. „Evident că totul merge bine, cum se poate altfel? Să fie așa pînă la finalul serii și toată lumea o sa fie mulțumită.” Agitație în culise a fost și pe parcursul cântării, „pauză luăm după, acum trebuie să fim aici.”
Gala a continuat după aplauzele publicului „țintite” către studenții de la Universitatea de Arte din Iași. Categoria „Sănătate” a fost jurizată de profesorul universitar doctor Alexandru-Vlad Ciurea, care este totodată șeful Departamentului de Neurochirurgie și director științific al Spitalului Clinic „Sanador”, dar și președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie. Acesta a numit-o pe Norina Consuela Forna ca fiind cîștigătoare la categoria Sănătate, iar premiul a fost înmînat de Daniel Șandru.
Categoria „Educație și cercetare”, o categorie de care s-a ocupat profesorul universitar și decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității București, Adrian Cioroianu. Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, Doru Tompea, l-a premiat pe Constantin Cocoș.
Al doilea premiu special al serii a fost oferit de Daniel Șandru, un obișnuit al serii pe scena Teatrului Național din Iași. Pe ecranul din spatele scenei au fost proiectate imagini cu casa lui George Enescu, timp în care au urcat pe scenă Raluca Știrbăț și arhitectul venit tocmai din Timișoara, Șerban Sturdza. Cei au fost premiați pentru inițiativa de salvare a casei de la Mihăileni, loc în care a trăit compozitorul român.
La categoria „Diplomație culturală”, juratul a fost unul internațional, E. S. Claudio Perez Paladino, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Argentinei în România, care din păcate nu a putut ajunge la eveniment. Premiul a fost înmînat de Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași, lui Constantin Chiriac. Acesta este directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.
La categoria „Literatură” cîștigătorul a fost Emil Brumaru. Radu Vancu din juriu a avut o misiune foarte dificilă, dar plăcută. Printre nominalizați s-au mai numărat și Cătălin Mihuleac, Dan Lungu, Florin Irimia sau Lucian Dan Teodorovici. Lăcrămioara Petrescu a oferit premiul categoriei.
După Alex Savitescu a fost rîndul lui Michael Beck să primească o distincție in memoriam. Soția dirijorului, Tatiana Pocinoc, a urcat pe scenă emoționată pentru a lua premiul în memoria soțului ei.
Ca și prima oară, cvintetul Solaris a susținut un recital. Deși o parte din spectatori au plecat afară sau acasă, sala a rămas totuși plină, iar la finalul reprezentației artistice tinerii au fost aplaudați la scenă deschisă de cei rămași pînă la finalul galei.
Următoarea categorie, cea de „Arte” a fost jurizată de Cătălin Sava, realizator de emisiuni la Televiziunea Română. Nominalizații au fost Felix Aftene, Florin Guzgă, Lucian Dan Teodorovici, Olimpia Melinte și Olimpia Cîntec. Cea din urmă a fost declarată cîștigătoare, iar premiul a fost oferit chiar de cel care a realizat trofeul festivalului, Valentin Meiu.
Ultima categorie din seara de sîmbătă seara a fost cea a jurnalismului cultural, premiatul fiind Viorel Ilișoi.
Ultimul premiul special al acestei prime ediții a mers către un eveniment, o echipă, un ideal și un vis devenit realitate. De doi ani de zile, la Iași, toamna își dau întâlnire unii dintre cei mai importanți scriitori și traducători din lume. Așadar, premiul special a mers către Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași.
Gala „Oamenii Timpului” a reușit să strîngă într-un loc încărcat cu istorie – Teatrul Național din Iași –, oameni de seamă a culturii românești, presă locală și națională, reprezentanți ai instituțiilor locale, oameni de rînd și curioși nevinovați.
Cezara ENEA
Alexandru MIHAI
Niciun comentariu