(ORASUL, 18.30) INREGISTRARI-CONVORBIRI/ Legea privind stocarea datelor convorbirilor telefonice este buna daca este folosita cum trebuie, sustin oamenii politici si analistii ieseni
(Cuzanet,
Iasi, 20 ianuarie) – De astazi, 20 ianuarie, a intrat in vigoarea legea prin care operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze date despre convorbirile clientilor timp de sase luni. Din 15 martie, furnizorii de internet vor fi obligati si ei sa inregistreze, timp de sase luni, datele care tin de posta electronica. 
Reporterii CuzaNet i-au intrebat pe politicienii ieseni, pe analistii politici si pe oamenii de afaceri cum vad aceasta lege. Este sau nu o incalcare a vietii private?

Alexandru Lazescu: “Problema este ca pot fi utilizate datele excesiv”

Analistul politic, Alexandru Lazescu, subliniaza ca tine de companiile de telecomunicatii sa isi  protejeze clientii. “Fie ca vrei sa faci anchete in justitie sau in sluja terorismului, la un moment dat, trebuie sa faci un balans intre libertatile individuale si informatiile pentru securitate. Este un compromis. Totdeauna depinde de obiectivul repectiv. Este ceva normal. Problema este la operatori: masurile de securitate pe care le iau acestia, ele oricum existau. Singura discutie pertinenta este in ce masura companiile de telecomunicatii vor asigura protectia datelor. Cadrul legal spune ca aceste date trebuie stocate . Judecatorul este cel care dispune folosirea acestor date, iar companiile respective trebuie sa puna la dispozite aceste date. Nu este nimic in neregula aici”.
Alexandru Lazescu vede in inregistrarea datelor convorbirilor telefonice doar o procedura de rutina: “Nu se inregistreaza nimic in plus. Fiecare am vrea sa nu primim  nici o amenda sau sa nu ne prinda cu radarul. Cine este bucuros ca te prinde radarul si iti suspenda carnetul? Problema este ca nu exista nimic absolut. Problema este ca pot fi utilizate datele excesiv. Riscuri exista totdeauna. Pana la urma este doar o procedura normala: operatorii vor stoca anumite date, care eventual vor fi puse la dispozitie pentru fapte de coruptie, crima organizata, terorism”, arata Alexandru Lazescu.

Tudor Ciuhodaru:“Faptul ca aceasta lege ma pune pe mine in  prim plan, in pozitia de infractor, nu mi se pare in regula”

Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primire Urgenta (UPU) si deputat de Iasi dezaproba aceasta lege. Ciuhodaru spune ca inainte sa fie aprobata aceasta lege ar fi trebuit consultati cetatenii romani: “In general, dreptul la  intimitate mi se pare fundamental. Partial, este incalcat dreptul la  viata privata pentru ca nu imi convine ca datele mele personale sa fie prelucrate in alte sisteme. Nu vad ce beneficiu ar aduce cetateanului si statului roman aceasta procedura. Cred ca ar trebui sa aiba loc o consultare mai larga a cetatenilor Romaniei. Provenim dintr-o lume dinainte de 1989 cand am fost ascultati, condusi. Totusi, ar trebui consultati cetatenii Romaniei pentru a se pune in aplicare aceasta procedura.”
Ciuhodaru considera ca monitorizarea datelor convorbirilor telefonice ar trebui aplicata numai pentru cei care reprezinta un pericol social.“In general, avem o teama de abuz. Eu cred in prezumtia de nevinovatie. Faptul ca aceasta lege ma pune pe mine in  prim plan, in pozitia de infractor, nu mi se pare in regula. Practic, orice cetatean al Romaniei este considerat un potential infractor. Nu cred ca aceasta este atitudinea corecta pentru fiecare individ in parte. Aceste sisteme ar trebui folosite numai pentru infractorii care reprezinta un pericol social.”
In ceea ce priveste stocarea datelor din posta electronica, coordonatorul UPU si deputat PSD crede ca lumea nu ar renunta la acest mijloc de comunicare, ci mai degraba ar exista o eventuala sfiala. “Nu cred ca va renunta nimeni in secolul XXI la calculator, la internet, la telefon. Pentru mine, un om obosnuit, nu imi da o senzatie de placere, de confort atunci cand stiu ca telefoanele, e-mail-urile imi sunt urmarite de catre cineva”, a adaugat Tudor Ciuhodaru.
 
Constantin Simirad:“Acesta strategie nu poate combate coruptia, insa ii face mai prudenti pe cei care sunt vizati, sa vorbeasca mai cu perdea”
 
Presedintele Consiliului Judetean (CJ)Iasi, Constantin Simirad, considera ca noua lege vizeaza doar “lumea nesimtita”: “ Nu este o incalcare a vietii private. De ascultarea  telefoanelor ar trebui sa se teama numai lumea nesimtita. Daca un om e cinstit, nu  are de ce sa se teama. Pe  mine  nu ma deranjeaza acesta masura. O sa fie mai usor pentru cei care dispar. Aceasta strategie nu poate combate coruptia, insa ii face mai prudenti pe cei care sunt vizati, sa vorbeasca mai cu perdea. O sa le faca viata amara.”
Simirad mai spune ca pentru limitarea infractiunilor este necesar un compromis: “Omul simplu nu are nimic de ascuns. Procedura asta este in toata tarile civilizate. Parca celor care sunt filmati pe strazi pe ascuns nu li se incalca intimitatea? Sunt atatea aspecte care intra in  viata privata a omului. Intram intr-o lume din ce in ce mai nesigura si este foarte  greu sa supraveghem fortele raului care actioneaza in deplina libertate peste tot. Cred ca, din motivul asta, se impune sa renuntam un pic la intimitatea noastra," considera Constantin Simirad.
 
Gabriel Surdu: “Daca esti construit in asa incat sa nu fii impotriva legii, nu ai nici un fel de problema”
 
Omul de afaceri iesean, Gabriel Surdu, cu o avere de peste patru miliarde de euro, sustine ca legea nu deranjeaza cu nimic, atata timp cat protejeaza persoanele cinstite: “Atata timp cat se va folosi aceasta facilitate astfel incat sa nu aiba loc o incalcare a vietii private nu ma deranjeaza cu nimic. Insa, banuiesc ca justitia noastra va folosi aceasta procedura numai pentru a combate frauda si a pune  la adapost persoanele cinstite. Este necesar ca aceasta lege sa aiba o clara prevedere, cui se adreseaza aceste cercetari, adica celor  care sunt vizati care au comis grave abateri de la lege? Daca sensul va fi acesta, iar convorbirile vor fi inregistrate numai pentru justitie, totul va fi bine. Omul, intr-adevar, are nevoie si de intimitate, iar incalcarea  acestei intimitati este incalcare constitutionala.”
Gabriel Surdu comenteaza ca, din cauza acestei legi, pe viitor, oamenii de afaceri isi vor lua masuri de precautie daca au de pus la cale o afacere prin telefon:“Noi, prin aceste actiuni, trebuie sa luam informatii netrunchiate. Daca iei dintr-un context o fraza, te poate condamna la ani de puscarie. Convorbirile trebuie analizate in totalitate. Ca in orice cercetare, trebuie  sa pornim de la prezumtia de nevinovatie. Omul, daca are de purtat  o discutie de tip economic, nu trebuie neaparat  sa incalce legea sau daca are o afacere de facut prin telefon, iar convorbirea este ascultata, isi ia masuri de prevedere pentru ca stie ca in orice moment informatia poate zbura in locuri in care  nu sunt prielnice in ceea ce vroia el sa faca. Trebuie sa ne gandim ca nu actionam impotriva statului roman, ca nu avem nici un lucru de ascuns. Daca esti construit astfel incat sa nu fii impotriva legii, nu ai nici un fel de problema”, concluzioneaza Gabriel Surdu./Anca-Gabriela Cornea