(ORASUL, 9.00) CET – DATORII – SOLUTII/ Termocentrala Iasi, sub maxima presiune

(CUZANET, IASI, 28octombrie) – Ultimile calcule facute de conducerea Centralei de Energie Termica (CET) Iasi arata faptul ca la iarna iesenii vor avea energie termica daca se respecta furnizarea de combustibil conform contractelor care sunt deja semnate. Insa pentru ca acest lucru sa se intample sunt necesare sume importante de bani. Directorul termocentralei din Iasi, Didi Melinte, inca mai spera la o solutie salvatoare care sa scoata societatea comerciala din impasul economic in care a intrat. El considera ca principalul vinovat de situatia creata este Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care a stabilit si in acest an costurile de productie la valoarea de 258 de lei, fata de suma reala de 390 de lei declarata in raportul trimis la agentie.

          "Pierderile la CET se inregistreaza datorita faptului ca nu s-au acordat niciodata tarife care sa acopere costurile si nu s-a tinut cont de cresterea preturilor la combustibil in decursul anului. Tarifele se stabilesc o data pe an, iar preturile la combustibil se modifica in functie de piata internationala.  Este inadmisibil ca o societate comerciala care functioneaza in conformitate cu normativele unui reglementator, sa nu primeasca chiar de la reglementator acest tarif care sa acopere costurile. Eu depun de fieare data documentatia asa cum trebuie dar imi vine un tarif trunchiat."a declarat Melinte. Anul trecut, ANRE a fost data in judecata, dar nimeni nu a avut castig de cauza. Anul acesta s-a hotarat ca termocentrala de la Oradea sa dechida un proces ANRE-ului pentru a recupera banii care sa acopere sumele reale ale costurilor de productie. "Noi asteptam sa vina hotararea judecatoreasca si daca va veni o hotarare care sa dea dreptate centralei, mergand pe principiul ca deja un precedent a fost rezolvat, va fi mai usor sa rezolvam problema si aici, la Iasi" a mai adaugat directorul termocentralei.

Trebuie gasite solutii de finantare!

    Guvernul ar putea sa dea si el o mana de ajutor termocentralelor din tara, printr-o ordonanta care sa reglementeze posibilitatea finantarii in vederea asigurarii de combustibil. "Daca nu vine o ordonanta de guvern cat mai repede, centralele nu vor mai functiona, nu se mai poate merge cu pierderi in continuare. Combustibilul trebuie adus tot o data, ars in decursul lunilor si incasat in lunile ce urmeaza. Asa nu se mai poate. Ori se rezolva asta, ori se inchide tot si cu asta, basta" a afirmat directorul CET Iasi, Didi Melinte. Oficialul precizeaza ca in cazul in care iesenii vor ramane fara caldura la iarna,  trebuie sa stie ce parte de vina au si ei ca si clienti. "Orice neachitare la timp a serviciilor pe care le oferim bineinteles ca ne aduc pierderi, pentru ca nerecuperand la timp banii, ei se depreciaza, iar pretul la combustibil  creste continuu",  a spus directorul termocentralei, Didi Melinte. In prezent, datoriile pe care populatia le are fata de CET se ridica la 72 de milioane si jumatate. Din acesti bani, 22 de milioane reprezinta debitul, adica pretul energiei termice neplatite, dar oferite pana acum de  termocentrala, iar 50 de milioane de lei insumeaza penalitatile care s-au strans de ani de zile. Daca iesenii si-ar plati macar debitul, atunci CET-ul ar putea cumpara 30 000 de tone de huila, ceea ce reprezinta necesarul de combustibil pentru ca o luna de zile termocentrala sa functioneze la capacitate maxima.

 Datoriile se pierd in salile tribunalului

 Banii din buzunarul CET-ului se pierd si prin salile de tribunal. Orice asociatie de locatari care are datorii fata de CET pe o perioada mai mare de doi ani, este data in judecata. Motivul este legea in vigoare care spune ca daca au trecut trei ani de cand administratia are datorii fata de CET, aceste datorii sunt anulate. In acest caz, directorul societatii comerciale este sanctionat pentru ca nu a incercat sa recupereze banii de la client. "Eu sunt obligat, tot de lege, sa-l dau in judecata ca sa pot sa mai merg in continuare trei ani cu datoria, sa o am eu, la mine, ca altfel eu raspund de pierderile pe care le suporta CET-ul." a declarat directorul termocentralei, Didi Melinte. In prezent se asteapta si raspunsul de la E.ON Gaz la propunerea de rebransare la reteaua de gaz,  inaintata pe data de 14octombrie./ Roxana Maticiuc