(ORASUL, 13.30) CONTESTATII-DECONCENTRATE-PNL/ PNL va ataca legea numirii conducerii institutiilor deconcentrate pe criterii politice la Curtea Constitutionala
(Cuzanet,
Iasi, 18 martie) De saptamana viitoare, directorii propusi de coalitia PSD-PD-L pentru conducerea institutiilor deconcentrate si-ar putea intra in atributii. Potrivit secretarului executiv al Organizatiei Judetene PSD Iasi, Mihai-Gabriel Popescu legea numirii sefilor unitatilor deconcentrate pe criterii politice a primit unda verde de ieri, 17 martie  de la Camera Deputatilor: “Legea numirii conducerii la institutiile deconcentrate pe criterii politice a primit girul de la Camera Deputatilor. Urmeaza perioada contestatiilor, dupa care aceasta lege se trimite spre publicare la Monitorul Oficial. Daca nu sunt si speram sa nu fie contestatii de saptamana viitoare viitorii directori ai unitatilor deconcentrate repartizate PSD isi vor intra in rol.” La ultimul hop, etapa contestatiilor, parlamentarii coalitiei PSD-PD-L se pot confrunta cu liberalii: “Deputatii PNL au tot interesul sa puna bete in roate, sa depuna contestatii. Asta inseamna ca vor trece cateva saptamani pana vor fi analizate aceste contestatii. Daca vor sa puna bete in roate, pot sa faca acest lucru.”, a incheiat Popescu.

 â€œLa votul cu ridicatul mainii  conteaza cine numara , nu cine ridica mana.” 

 Pe de alta, in tabara PNL focul nemultumirilor arde mocnit in fata aprobarii legii. Cristina Dobre, deputat PNL  de Iasi a declarat, pentru agentia de stiri Cuzanet, ca legea numirii conducerii institutiilor deconcentrate pe criterii politice, este “un sir de ilegalitati”: “Nu sunt de acord cu aceasta lege si noi chiar am explicat aceasta problema la Camera Deputatilor. Acesta lege este un sir de ilegalitati. Nu sunt de acord in primul rand in ceea ce priveste maniera in care s-a procedat cu aceasta lege. Daca dadeau niste argumente logice,  niste termene legale pentru amendamente eram de acord sa o respect.”

Dobre si-a argumentat punctul de vedere : “ De exemplu, ieri in Camera Deputatilor cand votam s-a defectat votul electronic, pentru ca acesta defineste numarul de deputati prezenti si numarul de persoane care voteaza. Ori, in acel moment nu eram destui deputati in sala ca sa trecem aceasta lege. La votul cu ridicatul mainii, conteaza cine numara , nu cine ridica mana. Pentru ca se stricase masina de vot, am votat prin ridicare de mana.”
           
Drept protest, parlamentarii PNL au iesit din sala iar votul final reluat la ora 16.00 s-a caracterizat, dupa parerea deputatului PNL, prin „lipsa de eleganta, de colegialitate si de bun-simt“: “Ieri am iesit din sala. A fost o adevarata nebunie. Liderii parlamentari la putere au propus o pauza de pranz ca lucrurile sa  se mai aseze, ca la ora 16.00 sa reluam votul final. Am revenit si a inceput votul cu tot felul de smecherii: numarau mai multe maini decat erau. Daca stateam  acolo si nu protestam inseamna ca locul nostru nu era acolo. Nu putem sa ii aplaudam atunci cand ei isi bat joc. Este lipsit de eleganta, de colegialitate, de bun-simt la care nici eu nici colegii mei nu dorim sa facem parte. “, a incheiat Cristian Dobre. 

             Fost ministru al Educatiei si deputat PNL, Cristian Adomnitei,  a spus ca partidul va depune contestatie impotriva legii.  : “Noi, ca partid vom depune contestatie impotriva acestei legi, pentru ca puterea: PSD-PD-L depaseste orice limita, nu numai a bunului simt, ci si a cinstei.  Dupa ce patru ani de zile democrat-liberalii au propovaduit depolitizarea, liberalii chiar au facut-o, acum ne intoarcem in 2000, cand PSD ajuns la putere schimba si portarii de la institutii, pentru ca nu erau membrii ai partidului.”
Liberalii vor merge pana in panzele “constitutionale” pentru a impiedica adoptarea legii. “ Asa se intampla si acum, cand prin dublarea functiilor de conducere cu alti lideri care sa aiba carnet de partid evident a celor doua partide, coalitia isi va arata adevaratul chip. Acestia nu fac decat sa minta lumea. PNL s-a opus in camera si se va impune in continuare prin toate caile legale si constitutionale impotriva adoptarii acestei legi.”, a adaugat deputatul PNL.

Fostul ministru al Educatiei a precizat ca partidul va ataca legea numirii conducerii insitutiilor deconcentrate pe criterii politice la Curtea Constitutionala: “Traim in democratie, in care majoritatea decide ,  asa s-a intamplat si in parlament. Poporul roman a decis ca PNL sa fie reprezentat de 18 % in parlament, in concluzie atata putere avem. Noi vom ataca legea la Curtea Constitutionala pentru ca nu au fost indeplinite procedurile parlamentare corecte pentru ca ea sa fie aprobata. A fost un abuz procedural si de fond prin incalcarea tuturor termenilor de discutii si de abordare in comisiile  parlamentare”/Anca-Gabriela Cornea