(ORASUL, 9.00) POLITIC- PD-L – MIHAELA POPA/ Senatorul iesean cere explicatii cu banii cheltuiti pentru copii rromi
(CUZANET, Iasi, 7 aprilie) Mihaela Popa se intreaba unde sunt fondurile europene pentru rromi. In ultima perioada Romania s-a confruntat cu diferite probleme create de rromi. Conform datelor oficiale in Romania s-ar afla aproximativ 540.000 de rromi, insa Fundatia Soros avanseaza o cifra de 1,5 – 2 milioane de persoane.
Senatorul PDL de Iasi a explicat ca in ultimii ani tara noastra a primit fonduri europene consistente pentru ameliorarea sau rezolvarea problemelor romilor. Miahela Popa a afirmat ca Uniunea Europeana doreste sa rezolve atat problemele de imagine cat si cele de fond ale acestei minoritati. „Milioane de euro au fost distribuite pentru sanatate, piata muncii sau educatie. Din pacate, banii au venit, s-au cheltuit si s-au dus. Iar marea majoritate a problemelor a ramas nerezolvata. Nu lipsa banilor reprezinta problema principala in acest caz, ci modul in care sunt folositi”, a declarat Mihaela Popa. Pentru a identifica mai bine aceasta problema, democrat liberalul a oferit ca exemplu finantarea Phare “Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate”.
„Toate aceste proiecte depuse de inspectoratele scolare au avut ca grup tinta populatia de etnie roma. Granturile au constat in sume uneori de peste 600 mii EURO pentrufiecare judet. Efectele aplicarii acestor programe de facilitare a acesului la educatie pentru romi s-au lasat si se lasa asteptate. Dupa incheierea oficiala a proiectelor cu toate ca era prevazut in contract ca inspectoratele scolare si consiliile judetene sa asigure sustenabilitatea acestor proiecte acest lucru s-a realizat in foarte putine cazuri si cu mari sincope. Continuarea programului de educatie remediala in care elevii beneficiau de o masa la pranz nu se mai realizeaza, angajarea mediatorilor scolari care au fost formati profesional nu sunt angajati, asigurarea de servicii prin profesori de sprijin sau centre de resurse nu au fost finantate pentru a putea fi continuate”, a declarat fostul europarlamentar.
In judetul Iasi, o scoala care a beneficiat de acest proiect este Scoala “N. Tonitza”, care e situata in apropierea unei comunitati de romi cu serioase probleme socio-economice. Dupa finalizarea proiectului, scoala nu a mai beneficiat de fonduri pentru a continua lucrarile incepute. Printr-o decizie a Inspectoratului Scolar Iasi, scoala a fuzionat cu un grup scolar, iar elevii rromi nu mai pot beneficia de activitati interculturale sau programul de educatie remediala.
Intrebarile la care Mihaela Popa cere un raspuns sunt mai multe: „Cum si de ce au fost cheltuiti cei 600 000 de euro pentru fiecare judet? Numai pentru salarii? De ce a fost necesar sa se investeasca o suma de aproximativ 30 mii EUR intr-o scoala in care nu mai exista sprijin pentru copiii defavorizati ? De ce Inspectoratul Scolar a ales acea scoala sa fie practic desfiintata ? De ce Ministerul Educatiei nu a asigurat o monitorizare mai atenta asupra asigurarii sustenabilitatii acestor proiecte ? Cine este tras la raspundere sau va fi tras la raspundere pentru toate acestea ?”. / Bianca Nazarie
Niciun comentariu