Anul 2014 nu a fost lipsit nici de certurile  politice dar nici de proiectele de anvergură, finalizate în cele din urmă. Pe parcursul unui an, Iașul s-a modernizat cu o nouă pistă pentru Aeroportul Internațional, și-a îmbogățit penitenciarul cu un fost ministru al Transporturilor, a făcut nuntă mare la Primarie, și-a deschis drumurile pentru un nou pasaj, a scos ieșenii în stradă pentru proteste, a ales un nou președinte pentru România și a asistat la transferurile primarilor de la un partid politic la altul.

O nouă pistă pentru Aeroportul Internațional
Pe data de 7 august au început lucrările pentru construcția noii piste a Aeroportului Internațional din Iași iar pe 16 octombrie s-a anunțat că pista este operațională pe întreaga sa lungime de 2400 de metri.
Acest proiect s-a realizat din bugetul Consiliului Județean. Astfel, Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, a declarat pentru „Ziarul de Iași” că toate companiile aeriene pot ateriza și decola pe întreaga lungime a pistei și că acest Aeroport este poarta princilapă de intrare în Iași.
Pentru continuarea modernizării Aeroportului Internațional Iași, se va prelungi platforma de parcare a aeronavelor și se va construi un nou terminal, T3, care va fi operațional din primăvara anului viitor. Acesta va avea 3600 m, șase birouri de check-in unde se vor putea procesa 320 de pasageri pe oră, conform „Ziarului de Iași”.

„Traseul groazei”, drumul Iași- Botoșani a devenit „cel mai frumos drum”
Drumul Iași-Botosani care străbate comunele Tigănași, Vlădeni, Sipote și Plugari, numit și „traseul groazei”, a fost refăcut cu fonduri europene la sfîrșitul acestui an. Drumul are o lungime de aproximativ 43 de kilometri iar lucrările au costat 82 milioane de lei.
Reabilitarea drumului a făcut parte din proiectul european de „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere interjudețene DJ 282C, DJ 282, DJ282B”.
Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, este de părere că drumul Iași-Botoșani a devenit cel mai frumos drum din județ, el concurînd pentru titlul de „cel mai frumos drum din România” împreună cu drumul de la Dobrovăț și cel de la Cristești-Tătăruși.
Proiectul pentru refacerea drumului a fost semnat în septembrie 2009, între reprezentanții Consiliul Judetean Iași, Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord – Est și cei ai Ministerului Dezvoltarii Regionale și Locuinței. (sursa: hotnews.ro)

Relu Fenechiu, arestat pentru cinci ani de zile
La începutul anului 2014, Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, s-a predat la sediul Inspectoratului Județean al Poliției Iași, după ce judecătorii au anunțat sentința de cinci ani de închisoare cu executare.
Liberalul a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în dosarul Transformatorul. Conform dosarului, între anii 2002 și 2005, prin firmele sale, Fenechiu a cumpărat transformatoare vechi din anii 1970 pe care le-a vîndut ulterior ca noi pentru Electrica Moldova (SISSE).
Împreună cu Relu Fenechiu au fost trimiși în judecată și directorii SISSE Moldova dar și Lucian Fenechiu, fratele liberalului. Cei doi frați trebuie să plătească împreună și daune de aprooe șapte milioane de lei. (sursa: Ziarul de Iași)

Nuntă VIP : mezina primarului s-a căsătorit
Ilinca Nichita și Cosmin Livezeanu s-au căsătorit în vara acestui an. Cununia religioasă a avut loc la Biserica „Sfîntul Nicolae” din Copou iar petrecerea s-a desfășurat la Castel. Dintre invitați au făcut parte Victor Ponta cu soția lui, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea și alți membri lideri care fac parte din Partidul Social Democrat. Rovana Plumb, ministrul Muncii, a fost nașa mare a cuplului.
Evenimentul a avut loc cu ușile închise, comform celor declarate de „Ziarul de Iași”.

România, un nou președinte
Anul 2014 a venit cu alegerea unui nou președinte pentru România. Primul tur al alegerilor a avut loc pe data de 2 noiembrie iar cel de-al doilea, pe 16 noiembrie.
Alegătorii din Iași s-au mobilizat mai slab în comparație cu alegerile prezidențiale care au avut loc în urmă cu cinci ani. Aproximativ 355.828 de persoane și-au exprimat opțiunea de vot în județ, ceea ce a dus la o prezență de 49, 72% în cadrul primului tur de alegeri. În turul al doilea se poate vorbi despre o prezență mai mare la vot, aproximativ 415.626 de persoane s-au prezentat la urnele din județ iar prezența a fost de 58%.

Proteste în prag de alegeri
Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din acest an, mai mulți ieșeni au protestat pentru susținerea votului românilor din diaspora.
Protestele au fost inițiate pe Facebook și s-au terminat în stradă. Deși protestele ieșenilor au fost cu scopul de a susține dreptul de a vota al românilor din diaspora, ele s-au transformat într-o manifestație împotriva candidatului la prezindețiale, Victor Ponta. Sutele de oameni care au ieșit în stradă aveau în mîini pancarde pe care erau inscripționate mesaje precum: „#Nu Ponta”, „Eu votez, nu plagiez”, „Și noi, și diaspora, toți te vrem la D.N.A.!”, „Vot curat, nu furat. Fiți eroi în turul doi”, „Ne-au umilit destul”.
Proteste au mai fost organizate și în Cluj, Timișoare și București.

Ordonanță de Urgență: traseism politic
Timp de 45 de zile, aleșii locali au avut ocazia să opteze pentru ce partid politic doresc să facă parte, fără să își piardă astfel funcțiile obținute în cadrul alegerilor. Ordonanța de Urgență a Guvernului cu privire la traseismul politic a adus schimbări de membri în toate partidele.
Ordonanța a vizat primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și candidații supleanți. Opțiunea alesului trebuia să fie însoțită de acceptarea acestuia de către partidul din care dorea să facă parte.
Astfel, în prezent, Partidul Social Democrat are cinci consilieri în plus în Consiliul Local. În PSD au migrat Gabriel Surdu, Camelia Gavrilă, Adrian Boca, Constantin Axinia și Cătălin Cristian. Partidul și-a asigurat majoritatea absolută în cadrul Consiliului Local. (sursa Ziarul de Iași)

Pasajul Octav Băncilă, început anul acesta, finalizat anul viitor
Lucrările pentru pasajul Octav Băncilă, dintre cartierele Păcurari și Dacia-Alexandru, au început vara aceasta. Constructorii au adus la Iaşi primele elemente din structura metalică a viitorului pod și au început deja lucrările la ultimul pilon al construcției spre sfîrșitul acestui an.Tot tablierul viitorului pasaj va cântări aproape 900 de tone, acesta fiind suportul viitorului sistem rutier al pasajului Păcurari – Ţigarete. Una din cele mai importante legături rutiere construite la Iaşi în ultimii ani ar trebui finalizată în toamna anului viitor.
Ce a avansat în acest an au fost lucrările de la liniile de tramvai din zona Ţesătura. Constructorii au turnat betoane pe bulevardul Nicolae Iorga. Lucrările fac parte din cadrul proiectului de schimare a liniilor de tramvai de pe bulevardul Nicolae Iorga, Ţesătura, Calea Chişinăului, Baza 3, Metalurgie şi până la staţia Doi Băieţi.
Şoferii vor avea la dispoziţie o legătură supraterană între intersecţia Zimbru şi strada Păcurari. Accesul dinspre Alexandru cel Bun va fi realizat printr-un sens giratoriu care va face legătura între străzile Sarmisegetuza, Tabacului şi şoseaua Naţională. Conducătorii auto vor urca pe pasajul aerian pe o rampă de acces dinspre şoseaua Naţională, care va avea o lungime de 135 de metri. Podul va trece deasupra liniilor de cale ferata din zona Ţigarete şi va ajunge în Păcurari, în dreptul intersecţiei cu strada Octav Băncilă, şoferii urmând să aibă o bretea şi cu strada Arcu. Pasajul Octav Băncilă va fi prevăzută cu o singură banda pe sens, lăţimea totală a carosabilului fiind de 7,8 metri. Lungimea totală a pasajului aerian este de 532,2 metri. Lucrările din cadrul acestui proiect au început încă din toamna anului 2011. (sursa Ziarul de Iași)

Pasajul din Fundație și-a deschis „drumurile”
Pasajul subteran din Fundație, numit „Mihai Eminescu”, a fost inaugurat în ultima lună a anului 2014. După doi ani și patru amînări, membrii oficiali ai Primăriei au devansat cu o zi data inaugurării pasajului, de pe 16 decembrie, pe 15 decembrie la ora 15, conform „Ziarului de Iași”.
Proiectul european prin care s-a construit pasajul „Mihai Eminescu” a inclus și lucrările de pe șoseaua și strada Păcurari, bulevardul Independenței și strada Elena Doamna. Valoarea totală a fost de 78 de milioane de lei. Proiectul trebuia să fie finalizat în luna iulie a anului trecut dar a fost amînat pentru iarna aceluiași an, apoi pentru luna august 2014 și încă o dată pentru data de 16 decembrie a acestui an.
De la primele săpături realizate pentru pasaj, constructorii au dat peste ruine vechi de aproximativ două secole în prima parte a anului 2012. Problemelec care au apărut în cadrul construcției acestui pasaj s-au datorat și constructorului principal care a anulat în repetate rînduri lucrările. Motivul a fost lipsa banilor.
Proiectul a început în luna septembrie 2010 iar lucrările, în anul 2012.

Nichita, amenințat cu demiterea
După cîștigarea alegerilor prezidențiale a reprezentantului liberalilor, Klaus Iohannis, liberalii ieșeni au început să îl amenințe pe primar. Cristian Adomniței a propus găsirea unor modalități de colaborare cu Partidul Social Democrat în cadrul plenului Consiliului Județean iar Marius Dangă i-a solictitat lui Ghoerghe Nichita să ia în considerare proiectele de hotărîri de Consiliu Local inițiate de membrii liberali. Din cauza faptului că multe proiecte din partea liberalilor nu au mai ajuns pe ordinea de zi a ședințelor de CL, Marius Dangă l-a amenințat pe primar cu demiterea.
Astfel , Marius Dangă a apreciat că singura variantă de înțelegere ar putea fi convocarea unui referendum local care va viza demiterea primarului.
Marius Dangă nu a fost singurul liberal care și-a exprimat această opțiune. Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreședintele PNL, este de părere că Gheorghe Nichita și-a terminat „resursa politică și că liberalii vor folosi toate mijloacele pentru a încheia o epocă tristă pentru Iași”, scrie „Ziarul de Iași”.
De asemenea, Mihai Răzvan Ungureanu l-a amenințat pe primar că „nu va dormi liniștit și că dacă se va ajunge la referendum, el însuși se va implica direct în acțiunea de demitere a primarului”.

Iașul iubește teii
„Iașul iubește teii” este un grup de inițiativă civică din Iași, creat spontan de o comunitate de tineri, care, împreună cu specialiști din domeniu academic și non-guvernamental național, u protestat împotriva deciziei Primăriei Iași de a tăia teii din centrul orașului și de a-i înlocui cu salcîmi japonezi.
Au trecut aproape doi ani de la decizia Primăriei Iaşi de a tăia teii din centrul oraşului și înlocuirea lor cu salcîmi japonezi. Astfel, membrii grupul civic „Iaşul Iubeşte Teii” au adresat primarului Gheorghe Nichita şi vice-primarului Mihai Chirică o scrisoare deschisă, cerîndu-le să replanteze copacii.
În scrisoarea trimisă celor doi edili, ieşenii le atrag atenţia că petiţia prin care se cere replantarea teilor, simbol al oraşului capitală culturală a Moldovei, a fost semnată de aproximativ 8000 de persoane, peste 12.000 de români din ţară şi din dispora s-au alăturat cauzei teilor pe reţelele de socializare iar sute de persoane au cerut prin cărţi poştale replantarea copacilor.
Mai mult, grupul de inițiativă civică, „Iașul iubește teii” a organizat pe parcursul acestui an și cîteva proteste pentru a susține replanarea teilor în oraș. În luna februarie a avut loc o comemorare a teilor tăiați de Primărie. În timpul evenimentului au fost aprinse candele și lumînări în spațiile în care erau cîndva arborii simbol ai orașului.
Alexandrina Dingă și Dinu Munteanu, reprezentanții grupului „Iașul iubește teii” au mai întocmit și un document oficial care prezintă un regulament ce privește toaletarea arborilor din oraș. Acesta poartă semnătura inginerului Ionel Lupu.
Anul acesta, Primăria Municipiului Iași a prezentat proiectele pentru modernizarea zonelor din jurul Teatrului Național și de amenajarea unei parcări subterane din fața instituției. Grupul „Iașul iubește teii” a acuzat primăria că va crea un deșert în fața Teatrului Național după construcția acestei parcări. De asemenea, Dinu Munteanu, antropolog cultural, a constestat tăierea teilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare și a mai spus că proiectul ce privește construirea acestei parcări subterane implică distrugerea totală a spațiilor verzi care există în zonă.
La sfîrșitul acestui an, fundația „Iașul iubește teii”, reprezentată de Alexandrina Dinga, a fost premiată la categoria „Societate civilă” în cadrul galei „Oamenii Timpului”.

Soarta producătorului de utilaj greu, FORTUS
Fortus Iași este o companie producătoare de utilaj tehnologic greu cu o structură metalurgic mecanică integrată. Pe data de 8 iulie Fortus SA Iași a intrat, oficial, în faliment. Salariații companiei au ieșit de mai multe ori în stradă. Ei au fost nemulțumiți că nu și-au primit la timp salariile. Conform „Ziarului de Iași”, salvarea companiei este așteptată de la București. Pe parcursul acestu an, Dan Cârlan a anunțat că va pleca la Autoritatea pentru Admnisitrarea Activelor Statului pentru a prezenta situația companiei și pentru a solicita aprobarea dării în plată către Primărie a unor active în vederea înființării unui parc tehnologic.
Concluzia a fost că municipalitatea poate primi activele solicitate în contul datoriilor. Mai mult, s-a anunțat că investitorii chinezi vor vizita viitorul amplasament al parcului industrial pe care Primăria intenționează să îl construiască la Fortus.

Mai multe certuri în Consiliul Local
Dreapta nu s-a înțeles nici anul acesta cu stînga. Certurile din cadrul Consiliului Local Iași au fost mai multe în anul 2014 între reprezentanții Partidului Național Liberal și cei ai Partidului Social Democrat.
Una dintre certuri a pornit datorită nunții fiicei primarului Gheorghe Nichita. Liberalii ieșeni au susținut că primarul a folosit instituțiile publice pentru nunta fiicei sale. Ei au cerut să fie date publicității sumele chieltuite pentru curățenia din clăridea Stării Civile, din jurul bisericii unde a avut loc cununia religioasă și pentru asfaltarea unui drum spre aeroport.
Cele mai multe certuri au apărut după ordonanța de urgență pentru traseismul politic dar și după alegerile prezidențiale din acest an. După ce primarul Gheorghe Nichita a acuzat turiștii electorali că ar fi vinovați pentru înfrîngerea lui Victor Ponta în municipiul Iași, liberalii au apreciat acest gest drept o „gafă echivalentă cu o a doua tăiere a teilor”.
Spre sfîrșitul anului 2014, disputele între puterile de stînga și dreapta s-au bazat pe autostrada de care are nevoie Iașul. Marius Dangă, consilierul local al Partidului Național Liberal, a adoptat un proiect de rezoluție care să asigure faptul că ieșenii vor avea autostradă. Gheorghe Nichita a declarat că va face și el demersuri pentru proiectul autostrăzii. Principala discuție a fost antrenată în jurul numelui pe care îl va avea autostrada. Varianta lui Nichita: „Autostrada Iași-Târgu Mureș”, varianta lui Marius Dangă: „Autostrada Moldova-Transilvania”.