(ORASUL,16.30) DECLARATIE-GEOANA – SENAT/ Mircea Geoana, presedintele Senatului: "Bucurestiul politic nu si-a onorat promisiunea istorica fata de Moldova si fata de moldoveni. "
(CUZANET, Iasi, 24 ianuarie) – Aflat la Iasi pentru sarbatorirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, presedintele Senatului, Mircea |Geoana a tinut sa se adreseze celor 7000 de ieseni, prezenti in Piata Unirii. Geoana a incept discursul printr-un remember istoric: "Astazi dupa 150 de ani, de la acest gest politic de geneza a statului nostru a trebuit sa intrebam si noi, politicienii la fiecare dintre romani, cat de mult din idealul si viziunea unirii au ajuns astazi realitate. O parte importanta s-a realizat: astazi Romania nu mai are nevoie de Inalta Poarta, de puterile garante si spun astazi cu mandrie ca parte a lumii occidentale au inspirat pe parintii nostri fondatori. Astazi nu mai este nevoie sa tinem voie in alta parte de a defini proiectul de societate”. Geoana a comentat atitudinea Bucurestului fata de Moldova, ca fiind: “arogant”: “Parintii nostri fondatori au avut un contract intre Bucuresti si Iasi: intre Tara Romaneasca si Moldova. Bucurestiul politic nu si-a onorat promisiunea istorica fata de Moldova si fata de moldoveni. Astazi din pacate vedem uneori Bucurestiul prea arogant din punct de vedere politic si Moldova cea mai saraca regiune a Romaniei si cea mai saraca regiune a Europei.”
Presedintele Senatului a explicat posibilitatea revansarii Bucurestiului fata de Iasi pri adoptarea unei strategii noi de catre actualii lideri politici: “Aceasta nedreptate si aceasta parte de contract neonorata trebuie sa fie reparata de acesta generatie de lideri politici romani. Asa cum Bucurestiul politic nu s-a achitat de promisiunea la fel de solemna pe care a facut-o Transilvaniei la Marea Unire. Asa cum Bucurestiul mai are inca o datorie istorica fata de Basarabia.”
"Sunt prea multe sate din Romania in care se traieste ca pe vremea lui Cuza acum in secolul XXI. "
Geona a facut o paralela intre modul de trai al locuitorilor din mediul rural cu cel din timpul anului 1859: “ Iar a doua promisiune inca neonorata si poate acum in plina criza vom gasi resursele natiunii este depasirea aceastei imense neimpliniri legata de prosperitatea si fata de calitatea vietii romanilor obisnuiti. Acum 150 de ani, parintii fondatori au muncit si s-au sacrificat pentru o Romanie in care taranul sa traiasca decent. Sunt prea multe sate din Romania in care se traieste ca pe vremea lui Cuza acum in secolul XXI. Acest lucru trebuie sa inceteze.”
Presedintele PSD a facut apel pentru marirea pensiilor si salariilor, precum si de aparitia unei noi reforme educationale: “Sunt prea multi pensionari si tineri care nu pot sa traiasca dintr-o pensie, sau dintr-un salariu. Sunt prea multe destine sacrificate printr-un sistem de educatie, care trebuie reformat in mod profund. Oamenii mor cu zile in spitalele tarii, plimbati de cateva ore de la un doctor la altul, care cu indiferenta si cinism uita de contractul fata de natiune.”
Criza economica poate fi traversata numai solidar, exemplu pentru care Mircea Geaona a facut observatie fata de anii trecuti cand partidele politice imparteau materiale electorale: “ Acesta criza pe care va trebui sa o strabatem solidar in societate, indiferent de partidul pe care il reprezentam. Dovada ca suntem cu totii aici fata de dumneavoastra. Acum doi ani de zile cand lumea era impartita pe pesedisti, pe liberali, pe pedelisti. Ma bucur ca astazi nu mai sunt baloane rosii, galbene sau portocalii, ci sunt baloane cu tricolorul national.”
In finalul discursului catre ieseni, Geoana a declarat ironic la felul cum generatiile viitoare vor privi cartea de istori in care se va afla actualul guvern: “Aceasta este obligatia pe care aceasta generatie de romani, de politicieni, de oameni obisnuiti trebuie sa o inteleaga ca mostenire si ca obligatie pentru natiunea romana. Cu respect si cu dorinta de a intelege ca viitorul devine prezent si prezentul devine trecut, cateodata stau si ma gandesc o secunda cum se va uita cartea de istorie si romanii de dupa noi la aceasta generatie de lideri politici. “/Anca Gabriela Cornea
Niciun comentariu