(ORASUL, 6.00) IASI – GUVERN – SEDINTA/ Proiectele Moldovei au trecut de sedinta de guvern
(CUZANET,
Iasi, 18 martie) Pe agenda de lucru a Guvernului in sedinta de ieri au existat 14 proiecte normative prin care sunt rezolvate probleme locale, alaturi de alte legi de interes general anuntate anterior, precum facilitatile acordate tinerilor care infiinteaza o microintreprindere, suplimentarea programului „Rabla”, legea educatiei national. Toate aceste proiecte au fost votate.

Terenuri pentru Manastirea Putna

Inca de la inceput, premierul Emil Boc nu a uitat sa precizeze ca astazi (18 martie a.c.) “Guvernul Romaniei va desfasura activitati in Iasi si intreaga Moldova. Ministrii vor fi prezenti in judete pentru a discuta cu autoritatile locale, pentru a vizita institutii publice sau private, pentru a lua pulsul problemelor si, cu siguranta, pentru a rezolva o parte din problemele cu care oamenii se confrunta. Si pe aceasta cale dorim ca eficienta acestei sedinte de Guvern sa fie maxima, nu numai din perspectiva actelor normative pe care le adoptam, ci si din perspectiva contactului direct cu oamenii, cu comunitatile care reprezinta, de departe, cea mai buna formula pentru a rezolva problemele cu care ne confruntam in acest moment”.
Astfel, pe lista au fost hotarari prin care bunuri din domeniul privat al statului sunt trecute in administrarea Consiliului Local al comunei Ostra (judetul Suceava) si a Consiliului Judetean Iasi, tot in administrarea CJ Iasi urmand sa fie trecut si un imobil al Serviciului Roman de Informatii.
Un teren al Agentiei Domeniilor Statului va fi acordat spre folosinta gratuita Manastirii Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.
Agentia pentru Protectia Mediului Iasi va beneficia de un spatiu mai mare in care isi va desfasura activitatea dupa ce Guvernul a decis sa transmita din domeniul public al statului in administrarea Ministerul Mediului si Padurilor pentru Agentia Nationala pentru Protectia Mediului o cladire, care are o suprafata construita de aproximativ 1050 de metri patrati si un teren cu suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati.

 

Depozitul de la Tigarete va deveni muzeu
Mai multe sectoare de drum de interes local ale Consiliului Local Iasi vor fi incadrate in categoria functionala a drumurilor nationale, in vederea realizarii de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a variantei sud de ocolire a municipiului Iasi. Este vorba de circa 14 km de drum ce se afla in administrarea Consiliului Local Miroslava.
A fost votata o hotarare privind transmiterea unui teren agricol extravilan avand o suprafata de 111.700 metri patrati din administrarea Ministerului Administratiei si Internelor in administrarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru Statiunea de Cercetare pentru Cresterea Bovinelor Dancu-Iasi.
Un alt imobil, utilizat ca depozit de tutun, va fi trecut de la Ministerul Finantelor in administrarea Ministerului Culturii, pentru Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi. Este vorba de o suprafata de 1420 mp. In cadrul acestui imobil, aflat pe lista Monumentelor Istorice, va fi organizata o sectie de arheologie industriala, in vederea pastrarii patrimoniului tehnic, sectie care va functiona ca parte a Muzeului Stiintei si Tehnicii. Concret, in interiorul imobilul, avand o suprafata de aproximativ 1.420 metri patrati, vor fi amenajate spatii expozitionale, depozite, centre de documentare. Predarea-preluarea imobilului transmis se va face in baza unui protocol, in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Proiectul “Aeroportul International Iasi” a primit trei terenuri

In sprijinul proiectului „Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi, au fost aprobate trei hotarari care prevad transmiterea unor terenuri si constructii din domeniul public al statului, in administrarea autoritatilor locale. Aeroportul International Iasi are nevoie de o suprafata de teren de 302, hectare, iar in prezent dispune de 121,9 hectare.
Prima hotarare se refera transmiterea unui imobil compus din teren (600 metri patrati) si constructie, (117 mp) situat in comuna Holboca, judetul Iasi din domeniul public al statului si din administrarea Serviciului Roman de Informatii in domeniul public al judetului Iasi si in administrarea Consiliului Judetean Iasi. Dupa cum mentionam, terenul si constructia sunt necesare proiectului de modernizare a Aeroportului International Iasi.
Alta hotarare priveste transmiterea unui imobil – pe o suprafata de 1.635 mp- din administrarea Ministerului Administratiei si Internelor in administrarea Consiliului Judetean Iasi.
Ultima hotarare se refera la transmiterea unui teren in suprafata de 9.704 metri patrati, plus cladire cu 3 nivele cu o suprafata de 118 mp, din administrarea Ministerului Mediului si Padurilor in administrarea Consiliului Judetean Iasi.

Saramet Adrian Bogdan este noul subprefect al Iasului
Tot in sedinta de guvern de la Iasi a fost votat un proiect de hotarare prin care Adrian Bogdan Saramet, sustinut de PDL, este numit subprefect interimar al judetului Iasi, pana la organizarea concursului in vederea ocuparii definitive.
Saramet Adrian Bogdan are 34 de ani, a absolvit Universitatea Petre Andrei – Facultatea de stiinte economice, sectia finante banci. Acesta a lucrat ca analist financiar bancar la reprezentanta teritoriala a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, condus de chiar unchiul sau, Aurel Saramet, iar de putin timp s-a angajat ca functionar public la departamentul de stare civila din Primaria Dumesti.

Romania ajuta Republica Moldova

Tot pe agenda au mai fost incluse hotararea de aprobare a acordului incheiat in noiembrie 2009 intre Romania si Republica Moldova privind punctele de trecere a frontierei de stat, o informare privind stadiul aplicarii acordului de mic trafic la frontiera intre cele doua tari, o nota privind realizarea proiectului de interconectare a sistemului national de transport gaze din Romania cu cel similar din Republica Moldova pe directia Ungheni-Iasi si un memorandum pentru semnarea acordului intre Romania si Moldova privind ajutorul nerambursabil de 100 milioane euro acordat de Romania, bani ce vor cheltuiti pe infrastructura, unitati de invatamant s.a. in perioada 2010-2014.

Bani pentru Prut si Siret si 50.000 de noi vouchere „Rabla”
Un alt proiect a fost memorandumul pentru identificarea resurselor financiare pentru lucrarile de prevenire, diminuare sau inlaturare a efectelor hidrometeorologice periculoase din administrarea Directiei Apelor Siret si Directiei Apelor Prut. Tot aici a fost suplimentat din Fondul de Mediu cu 80 de milioane de lei, pe langa cele 150 de milioane de lei acordate initial pentru Prut-Siret.
Tot in sedinta de Guvern de ieri s-a aprobat completarea bugetului Fondului pentru Mediu, pentru programul „Rabla” cu 125 milioane de lei pentru inca 50.000 de vouchere.

Proiectul Legii Educatiei Nationale si proiectul legii tinerilor intreprinzatori
In sedinta de saptamana trecuta, premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa pregateasca pentru reuniunea de la Iasi o lista cu problemele specifice zonei care trebuie rezolvate si proiecte de acte normative importante, precum acordarea de facilitati pentru tineri care dezvolta o afacere. Proiectul de lege privind sprijinirea tinerilor care initiaza o afacere, solicitat de seful Guvernului pentru a fi inclus pe agenda reuniunii de saptamana viitoare, stabileste ca cerinta privind capitalul de pornire la infiintarea unei microintreprinderi va fi redusa la minimum, la 10 lei, cu restrangerea domeniilor de activitate la maximum 5 servicii. Pentru microintreprinderea apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanti in afaceri, vor fi acceptate scutiri la plata impozitelor pe profit si salarii pentru o perioada de trei ani, acordarea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum si acordarea de credite cu perioada de gratie si prin acordarea de garantii in proportie de pana la 90% din valoarea creditului de catre un fond de garantare.

Permierul declarat si faptul ca “trebuie sa subliniem faptul ca principalul punct de pe ordinea de zi de astazi (17 martie a.c.), pe care il avem la capitolul actelor legislative, dincolo de cele care vizeaza problemele specifice ale Iasiului si Moldovei este proiectul Legii Educatiei Nationale. Poate nicaieri in Romania nu putem gasi un loc mai bun de a discuta si aproba in prima lectura Proiectul Legii Educatiei Nationale, adica la Iasi, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.” Mai multe detalii aflati accesand https://www.cuzanet.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=7676&Itemid=1 . (foto Liudmila Carta) / Alina Guraliuc