(ORASUL, 16.00) RELATARE – COLEGIU PREFECTURAL – AGRICULTURA/ Productia agricola ieseana este in scadere
(CUZANET,
Iasi, 25 martie) Punctul  cel mai important de pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural a fost  Campania Agricola de primavara. Reprezentantul Directiei Agricole, Fleisher, a prezentat cele mai importante probleme din acest domeniu.
Acesta a spus cum sunt insamantarile in judet, cum se prezinta agricultura in momentul actual, a ridicat si alte probleme, cum ar fi inghetul care a avut loc in aceasta iarna care a afectat o suprafata cam de 18.000 hectare, de asemenea a ridicat problema irigarii terenurilor care este o problema foarte importanta pentru agricultori si se vor lua masuri pentru ca suprafetele irigate sa fie din ce in ce mai mari pe raza judetului Iasi. Acesta a ridicat o problema grava: nu se lucreaza terenul unitar. Sunt foarte multe farmitari de terenuri, sunt multe sprafete mici de teren care sunt lucrate de mici producatori. Acestia intampina greutati din punct de vedere financiar si chiar din punctul de vedere al varstei pe care o au. Suprafata pe care o lucreaza asociatiile, deci lucrul in asociatie este cam de 40% din suprafata terenurilor arabile din judet. Pentru aceasta problema autoritatile spun ca se va cauta stimularea si se vor lua masuri in sensul ca micii producatori sa dea terenul in arenda sau sa faca anumite asociatii pentru ca aceste suprafete de teren sa fie lucrate la comun. „Pentru probleme ridicate de Fleisher este chiar si un proiect de hotarare de Guvern sau niste modificari legislative, acesta mi-a inmanat astazi un dosar iar eu il voi trimite mai departe la Guvern” a declarat Cristian Angheluta, subprefectul Iasului. Concluzia la care s-a ajuns este faptul ca de circa cinci ani de zile, productia agricola ieseana este in scadere, lucru cauzat si de faptul ca s-au eliminat subventiile pe irigatii, pe seminte, pe motorina si despagubirile pe calamitatile naturale.

APIA vine in ajutorul fermierilor

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost Pregatirea activitatii de primit cereri la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura pe anul 2010. Aici s-au facut toate demursurile de informare a fermierilor, insa exista nemultumiri deoarece firmierii trebuie sa isi depuna cererile la centrul local de care aprtin, existand doar 8 astfel de centre in Iasi, Pascani, Targu Frumos, Vladeni, Raducaneni, Tibanesti, Grajduri si Harlau.
„A mai fost o problema la APIA, acolo trebuie venit putin in sprijjinul cetatenilor pentru ca sunt persoane in varsta care detin terenuri si nu pot sa se deplaseze la centrul de comuna pentru a depunde cererile. In sensul acesta, Directia Agricola si cu APIA se vor deplasa in comune, cu specialisti, vor prelua de acolo toate datele  si abia dupa aceea se vor intoarce cu cartile facute si le vor inscrie electronic” a declarat Cristian Angheluta, subprefect al Iasului.
Pentru a discuta aceasat problema Cristian Angheluta i-a chemat pe reprezentantii APIA si Directiei Agricole la o discutie astazi la ora 15.
Tot in sedinta de astazi Inspectoratul Teritorial de Munca a prezentat un raport pe 2009 a activitatilor de inspectie si preventie in invatamant pe tema securitati si sanatatii in munca, o multitudine de campanii de informare si simpozioane derulate pa aceasta tema cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Aceste activitati vor continua si in anul 2010.
Iar prof. Dr. Ing. Mircea Manolescu a prezentat solutii de protectie a vietii si a bunurilor in caz de cutremur, mai exact un sistem care anunta cutremurile inca de la primele unde. Mai multe detalii despre acest sistem puteti citi pe www.seisme.ro./ Alina Guraliuc