(ORASUL, 16.00)RROMI-CARTI-IDENTITATE/ Rromii din intreg judetul Iasi, in randul lumii
(CUZANET,
Iasi, 9 ianuarie)-Peste 500 de rromi din judetul Iasi au intrat in randul cetatenilor cu acte de identitate. Masura face parte din proiectul „Identitate europeana pentru etnia rroma din judetul Iasi”, finantat prin programul PHARE. Astfel, mai bine de 500 de rromi din localitati precum Iasi, Harlau, Targu Frumos, Podu Iloaiei, Mironeasa, Voinesti si Tiganasi au fost ajutati sa isi dobandeasca acte de identitate si stare civila.  „Activitatile principale desfasurate in cadrul acestui proiect au fost in principal, activitati de sprijin si consiliere a cetatenilor de etnie de rroma in obtinerea actelor de identitate si utilizarea acestora pentru accesarea diverselor servicii. Am avut numeroase cazuri cand cei la Directia de Asistenta Sociala au gasit copii in plina strada fara a-i putea identifica”, a mentionat Doina Platon, manager proiect.
         Cu toate ca programul s-a dovedit a fi in cele din urma un succes, autoritatile se plang de nivelul mare de birocratie: ” Pentru ca o persoana sa poata intra in posesia tuturor actelor este nevoita sa se deplaseze de mai multe ori la aceasi instituie. Noi am avut norocul ca cei 500 de rromi nu au renuntat in momentul in care au fost pusi pe drumuri”, a mentionat Ion Florin, director Directia de Asistenta Sociala. Mai mult decat atat, autoritatile implicate in derularea acestui proiect au beneficiat si de sprijinul primarilor din judet: „Am primit sprijin atat de la primari cat si de la rromi. Au existat cazuri in care rromii au venit si  ne-au spus ca vor sa suporte din buzunarul lor cheltuielile pentru intocmirea actelor . Chiar daca proiectul a luat sfarsit vor exista cazuri in care alti rromi vor solicita aceste drepturi”, a declarat managerul proiectului. Cel putin 1800 de cetateni rromi vor beneficia de servicii de informare pe tema drepturilor si obligatiilor sociale.
        Programul „Identitate europeana pentru etnia rroma din judetul Iasi”, a inceput pe 13 ianuarie 2008 si va lua sfarsit pe 12 ianuarie anul curent. Bugetul total al proiectului a fost de 55.000 euro, din care contributia Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei este de 49.500 euro./ Iulia Nanescu