(ORASUL, 17.00) PREFECTURA- ISJ- AJOFM / Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean sustine reorganizarea liceelor tehnologice si profesionale
(CUZANET, Iasi, 10 noiembrie) – Consiliul pentru Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi s-a reunit astazi in sala Galbena a Prefecturii pentru a discuta despre necesara colaborare dintre mediul scolar, cel institutional si mediul de afaceri.
Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi a prezentat o statistica a scolarizarii la nivelul judetului, pentru ultimii 6 ani, date care au scos la iveala o “stare de anormalitate”. Romaniuc si-a exprimat nemultumirea fata de sistemul actual, considerand ca nu e corect “sa scolarizam fara a sti ca absolventii sunt cat de cat solicitati de angajatori”. In opinia acesteia, se impune o restructurare a liceelor tehnologice si profesionale, pentru ca acestea sa fie cautate de elevi. “In mediul urban, cei mai multi aleg sa urmeze filiera teoretica, pentru ca vor sa continue cu o facultate si pe deasupra, grupurile scolare nu ofera o educatie care sa raspunda cerintelor pe care le au parintii”.
Sefa ISJ a mentionat ca isi doreste ca “planurile de scolarizare sa corespunda cat de cat mediului economic”.
Gabriela Vasilache, sefa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi a intarit cele spuse de Liliana Romaniuc, invocand lipsa de echilibru intre cerere si oferta pe piata muncii. Aceasta a declarat ca in bazele de date ale AJOFM Iasi se afla un numar de peste 16 000 de someri, din care mai mult de 11000 provin din mediul rural. Explicatia proportiei surprinzatoare este ca in mediul rural mediul economic este mai slab dezvoltat.
Dintre somerii care incearca reconversia profesionala prin programele oferite de stat, mai mult de 70% sunt necalificati, avand studii primare, gimnaziale sau profesionale.
Vasilache a mai atras atentia asupra faptului ca doar in jur de 1000 de absolventi cu studii superioare cauta de munca prin intermediul AJOFM, acestia preferand mai degraba agentiile private de recrutare.
Bogdan Bocaniciu, directorul grupului de firme Zeelandia, a semnalat faptul ca ar trebui stabilita o punte de legatura intre aceste agentii si stat, acestea constituind o sursa importanta de date. Sefa AFOFM a mentionat ca la 1 sept 2011 a fost stabilit un astfel de parteneriat, prin care se doreste crearea unei retele de locuri de munca.
Gabriela Vasilache a mai amintit ca exista o problema de comunicare intre stat si companii, care in mare masura nu comunica numarul de posturi vacante, insa a precizat ca se incearca incurajarea lor prin indemnizatii, in cazul in care angajeaza persoane din bazele de date AJOFM. / Georgiana Asiminii
Niciun comentariu