(ORASUL, 14.00) MEDIU – PROTECTIE – ALIANTA /Incalzirea globala accelerata, subiect de top in discutiile de la Parlamentul European.

(CUZANET, IASI, 29octombrie) – Ieri, europarlamentarul scotian Anders Wijkman a raspuns tuturor intrebarilor legate de raportul care i-a fost adoptat in urma cu o saptamana de catre Parlamentul European, raport care incurajeaza crearea unei "Aliante mondiale impotriva schimbarilor climatice intre Uniunea Europeana si tarile sarace in curs de dezvoltare." Desi s-au depus multe proiecte in vederea protejarii mediului inconjurator, Uniunea Europeana a intampinat mari piedici in acceptarea pachetului de legi privind schimbarea climatica. Raportorul Anders Wijkman si-a intocmit proiectul plecand de la faptul ca UE este unul dintre cei mai mari emitenti de gaze cu efect de sera avand astfel cea mai mare responsabilitate fata de pericolele prin care vor trece tarile sarace in curs de dezvoltare. "In unele zone precum Bangladesul de Sud, oamenii vor trebui sa se mute, datorita cresterii nivelului marii, care va inunda terenuri locuite in momentul de fata. Deficitul de apa va fi o problema, nu numai din cauza reducerii precipitatiilor, dar si din cauza schimbarilor semnificative in sistemele hidrologice de-a lungul muntilor." a declarat Wijkman.

            Cele mai mari cantitati de lemn importate in UE provin din activitati de defrisare ilegale practicate cu precadere in zonele sarace. Astfel, anual se inregistreaza pierderi de treisprezece milioane de hectare de paduri tropicale, defrisarile fiind si cauza a 20 la suta din cantitatea totala de emisii de gaze cu efect de sera. In acest moment, peste un milliard de persoane sarace traiesc in padurile tropicale si depind de biodiversitatea si de mijloacele de subzidenta gasite acolo. Aceasta populatie are aportul cel mai mic in schimbarea climatica la nivel global si cel mai mult de suferit in momentul in care se vor face simtite urmarile efectului de sera.

                Polonia este tara care se opune cu vehementa Aliantei mondiale impotriva schimbarilor climatice intre Uniunea Europeana si tarile sarace in curs de dezvoltare pentru ca are o economie bazata pe carbune. Solutia ar fi importul de curent electric, la un pret avantajos din Suedia, obtinut fara emisie de dioxid de carbon . Astfel ar scadea dependenta Poloniei fata de carbune si, automat, fata de Rusia. Europarlamentarul Anders Wijkman este nemultumit totusi de fondurile reduse alocate acestui proiect. "Comisia prevede numai 60 de milioane de euro, in timp ce Banca Mondiala estimeaza ca este nevoie de 11 pana la 40 de milioane de euro pe an numai pentru diminuarea riscurilor si adaptare. Programul de dezvoltare al ONU a propus suma de 86 de miliarde." a mai spus in cadrul interviului de ieri, Wijkman. Raportorul scotian este de parere ca planurile pentru schimbarea climatica trebuie duse pana la capat, chiar daca ne aflam intr-o plina criza economica, pentru ca "noile tehnologii verzi' vor duce la o crestere economica, daca se iau in calcul beneficiile pe termen lung./ Roxana Maticiuc