(ORASUL, 11.00) DEBRANSARI – CET- NEMULTUMIRI /  Numarul iesenilor care se debranseaza de la Centrale Electrotermice (CET) creste alarmant pentru oficialii regiei.
(CUZANET, Iasi, 8noiembrie)  – Criza combustibilului dar si pericolul sistarii apei de catre Apa Vital din cauza facturilor neachitate, nu sunt singurele probleme cu care se confrunta CET Iasi. In fiecare zi tot mai multi ieseni se hotarasc sa renunte la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica. De la inceputul acestui an s-au debransat 734 de apartamente.
Unii ieseni opteaza pentru centrale de apartament iar altii  renunta la serviciile CET-ului fara a avea surse alternative de incalzire. Oamenii-explica in cererile de debransare depuse la CET- ca au prea putini bani pentru a-si permite sa achite facturile la apa calda si incalzire in timpul iernii. Potrivit oficialilor CET Iasi, cel mai mare val de debransari a fost intre anii 2001 si 2003 cand, din 96.834 de apartamente, s-au debransat 24.690. ” Initial au fost 105 000 de apartamente dar includeau si comunele Tomesti si Lunca Cetatuii. Din cauza ca n-au platit si au facut datorii foarte mari, din 2001  am inchis acest punct termic. Incasez si acum bani de acolo, mai ales prin  executari silite. Trebuie sa recuperam banii " a declarat Constantin Ciofu, inginer sef in cadrul CET Iasi.  A urmat apoi un trend descendent in 2004 cu 1603 debransari de la sistemul centralizat de incalzire, 2005 cu 3419, 2006 cu 3454, 2007 cu 1034.

Slabiciunile sistemului: buni platnicii sufera impreuna cu datornicii 
Directorul CET Iasi, Didi Melinte, a precizat ca primele debransari in masa s-au produs in momentul in care consiliul local a votat radierea subventiilor din partea consiliului. "A obligat fostul RAT (Regia Autonoma de Termoficare) sa factureze populatiei si agentilor economici pretul de productie de 754 de mii lei vechi, pretul la gigacalorie. Atunci au inceput debransarile. Cand se platea aproape de doua ori mai mult fata de intreaga Romanie" a adaugat Melinte.  O alta cauza a debransarilor este lipsa pirghiilor legale prin care CET-ul sa poata intrerupe furnizarea agentului termic doar celor care nu-si platesc datoriile. "Termocentrala are contract cu asociatiile de locatari, nu cu fiecare familie in parte. La unele asociatii erau datorii de 2 si chiar de 4 ani. Si a trebuit sa intrerup apa calda si caldura la toata asociatia, pentru ca noi cu ea avem contractul. Era bine daca intrerupeam numai la cei care nu platesc, dar nu avem parghii legale pentru a face asta." A precizat Didi Melinte.

Mai putini bani pentru blocurile unde racordarea la sistemul centralizat de incalzire este integrala
Calculele facute pentru iarna 2007-2008 au aratat ca pe masura ce creste numarul apartamentelor dintr-un bloc debransate de la CET, cresc totodata si costurile la intretinere ale apartamentelor care raman racordate. Astfel, intr-un bloc unde racordarea la CET este de suta la suta, pentru un apartament cu doua camere in zona Metalurgiei, o familie a scos in total din buzunar 978,15 lei in sase luni. Calculul s-a facut pentru perioada octombrie- aprilie. Pentru un apartament cu doua camere, din aceeasi zona, dar care face parte dintr-un bloc  unde numai 45 la suta dintre locatari sunt racordati, s-a platit in iarna trecuta 1870,45 lei in conditile in care un astfel de imobil, cu o suprafata medie, consuma in medie pe an 12,77 gigacalorii. "Suprafata totala se imparte in trei: suprafata codomeniu, bransati si debransati si apoi se face calculul proportional. Cei care s-au debransat trebuie sa pleasca cota-parte la tevi verticale, orizontale si subsol, pentru ca primesc si ei caldura de la acele tevi care le trec prin casa. In fiecare zi avem cazuri in care lumea vne sa se branseze din nou, dar nu se compara cu numarul mare al celor care renunta la serviciile termocentralei" a detaliat  Constantin Ciofu.

Administratorul este raspunzator pentru lista de plata
In cazul in care locatarii au nelamuriri in ceea ce priveste suma care trebuie platita la intretinere, administratorul asociatiei este cel care poate oferi toate informatiile. "Noi avem contor de energie la fiecare bloc, noi facturam energia pe intrare in bloc. Asociatia calculeaza lista de plata. Unde se calculeaza corect treaba este in regula, unde se calculeaza incorect, este golaneala. De exemplu, daca administratorul asociatiei avea centrala de apartament, nu-si mai punea si lui cantitate de energie", a oferit amanunte inginerul sef de la CET.  Tot presedintele de asociatie este cel care calculeaza cat trebuie sa plateasca cei care s-au debransat. "Administratorul isi ia mai intai comisionul pentru ca el este salariat acolo, plateste femeia de servici, plateste si apa rece sa nu ii inchida RAJAC-ul apa, plateste gazul care este foarte putin, plateste lumina pe casa scarii, mai repara in subsol, mai repara terasa, mai pune interfon, mai fura si daca mai ramane ceva, da la CET. Asa se face ca CET-ul tine de cativa ani in coace tot Iasul in spate" a mai explicat Ciofu.  In prezent  36 la suta din populatia Iasului s-a debransat. Aproximativ 21.000 sunt cei care primesc ajutor pentru incalzire, unii dintre ei primind subventie chiar de suta la suta. / Roxana Maticiuc