(ORASUL, 06.00) CET – DATORII – RESURSE / Centrala Electrica de Termoficare, ingropata in datorii
(CUZANET, Iasi, 16 ianuarie) – Criza economica de la Centrala Electrica de Termoficare(CET) se prelungeste. Datoriile pe care CET-ul le are fata de diferite firme cresc de la o luna la alta. Cele mai mari restante sunt, in prezent, fata de furnizorii de carbune si se ridica la aproximativ 600 de miliarde de lei vechi. La aceasta suma se adauga si restanta fata E.ON Gaz, dar si fata de Apa Vital, aceasta din urma fiind de peste 40 de miliarde. "Datoria asta trebuiau sa o plateasca de cel putin trei luni. Nu le vom intrerupe furnizarea apei, dar vom incerca sa incheiem o intelegere cu CET-ul si cu E.ON-ul. Noi avem de platit facturi foarte mari fata de E.ON, centrala are de platit datorii fata de noi si poate compensam o parte din bani," a spus Ion Toma, directorul Apa Vital.
Centrala urmeaza sa primeasca in zilele urmatoare, 25 de miliarde de lei din partea Guvernului si 26 de miliarde din partea Primariei municipiului Iasi, acesti bani reprezentand subventia pentru combustibil. "Noi atat le putem da. Restul trebuie sa traiasca din veniturile proprii, ceea ce inseamna energia electrica si energia termica facturata la populatie." a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi. Acesta a trimis totodata un mesaj iesenilor prin care ii roaga sa-si plateasca datoriile fata de CET pentru ca acesti bani sa fie folositi pentru a acoperi datoriile." Rugamintea mea la populatie este sa faca eforturi pentru a achita facturile catre CET. Daca nu, intram intr-o cheltuiala foarte mare legata de penalitati, iar asta ar insemna o pierdere foarte mare la CET pe care tot noi o vom suporta in viitor", a mai explicat Nichita. Conform datelor furnizate de purtatorul de cuvant al CET Iasi, Neculai Parasc, centrala are de recuperat 80 de milioane de lei noi de la consumatori, din care 25 de milioane reprezinta facturile neincasate si 55 de milioane penalitati.
Cu toate datoriile, iesenii nu vor suferi de frig in apartamente. Din punct de vedere al resurselor de carbune, centrala electrica are cel mai mare stoc de pana acum, chiar si fata de anii trecuti. In prezent, sunt 49 de mii de tone de carbune care ajung pentru 50 de zile, plus alte 51 de mii de tone care trebuie sa soseasca in Romania, in urma contractelor incheiate pana acum. Rezerva de pacura este de 4000 de tone fiind suficienta pentru cel putin inca o luna, iar gazul metan este livrat la o cota de 13 mii de mc pe ora. /Roxana Maticiuc
Niciun comentariu