Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a susținut ieri o videoconferința cu toți prefecții din România, unde a anunțat că Biroul Electoral Central (BEC) a aprobat oficial macheta buletinului de vot. În Sala Verde a Prefecturii, au fost prezenți Dan Cârlan, prefectul Iașului, viceprefectul Sorin Abălașei, membri ai Direcției Afacerilor Interne, ai Direcției Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Poliției și ai Armatei.
BEC a realizat pînă la momentul actual aproximativ 21 milioane de buletine de vot, 904 ștampile, aproximativ 19 mii de timbre autocolante. Operațiunile de preluare și primire a materialelor electorale au început de luni, 20 octombrie , iar primele 10 județe care au dispus de acestea sunt: Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Suceava.
„Am primit decizii ale Biroului Electoral Central cu rugămintea de a le transmite în teritoriu către toate primăriile și de a solicita punerea lor în aplicare. De ieri, am trimis o circulară către toate primăriile, fiind vorba de înlăturarea unor benere, materiale electorale, care nu poartă inscripția cu privire la operatorul tipografic care le-a realizat și le-am indicat modul de lucru pentru astfel de situații. Hotărîrea trebuie pusă în aplicare indiferent despre ce candidat ar fi vorba, dar aceasta acțiune nu trebuie să se transforme într-o răfuială politică între primar, care aparține și el unui partid politic și eventualii simpatizanți ai altor partide politice sau candidați. Prin urmare, am stabilit că în orice astfel de situație, primarul trebuie să solicite imediat prezența liderului local al formațiunii politice respective, ca împreună, în condiții civilizate, să verifice dacă materialul respectiv indeplinește, sau nu, condițiile prevăzute de lege, și dacă nu, să-l înlăture, în mod civilizat, să-l predea proprietarului, și să asigure astfel o aplicare corespunzătoare a hotărîrii Biroului Electoral.”, a declarat Dan Cârlan, Prefectul Iasului.
În plină campanile electorală, se desfășoară mitinguri și manifestații organizate de partide, însa nu au existat evenimente violente, care să necesite intervenția forțelor de ordine. Comparativ cu scrutinul din 2009, pentru alegerea Președintelui Traian Băsescu, numărul incidentelor din acest an a fost de patru ori mai mic. În 2009, la jumătatea campaniei electorale, erau înregistrate 429 incidente, iar în prezent sunt sesizate doar 99 de evenimente electorale.
Niciun comentariu