(ORASUL. 13.00) ALEGERI – REPUBLICA  MOLDOVA – CETATENIE/  Republica Moldova, pusa la bataie in alegerile parlamentare din Romania
(CUZANET, Iasi, 30 noiembrie) – Au loc alegerile parlamentare din Romania. La Chisinau e liniste, nimeni nu a auzit, nimeni nu a vazut, nimeni nu a citit. Da unde sa vada? Singurul post care mentinea legatura cu Romania si anume TVR a fost eliminat din spatiul informational basarabean de catre comunisti. Urmatorul pe lista si ultimul este PRO TV Chisinau, care incearca de ani buni sa obtina frecvente suplimentare pentru a-si extinde emisia si in mediul rural, dar de fiecare data a fost refuzat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Acum, in decembrie PRO TV Chisinau si-ar putea pierde licenta, iar odata cu el ar disparea si unica televiziune de opozitie din Republica Moldova. Celelalte- PrimeTV, NIT, ORT, STS- sunt televiziuni rusesti.  Ziare? Toata presa locala sta sub papucul lui Voronin. Mai mult de jumatate din ziare sunt in limba rusa, celelalte, “moldovenesti, lemnoase” sunt supuse unei cenzuri “pe fata” care aminteste de vremurile sovietice. Astfel, moldovenii ramin pe dinafara alegerilor parlamentare din Romania, care in mod indirect vor afecta si soarta lor. Corespondentul CUZANET a analizat campania electorala pentru Parlamentul Romaniei si descrie cum decurg alegerile in Republica Moldova.

In meniul campaniei electorale-  redobindirea cetateniei romane

Pentru prima data in istorie, in Republica Moldova au loc alegeri pentru Parlamentul Romaniei. Astfel,  Romania va avea deputati in Parlament care vor reprezenta romanii din Republica Moldova si diaspora. Grija Romaniei fata de conationalii sai, oriunde s-ar afla ei, va putea fi amplificata prin efortul legislativ si politic  al  reprezentantului lor in Parlament. Cetatenii romani din Republica Moldova vor participa astazi la alegerile parlamentare din Romania si vor putea alege intre Tomac, Dabija si Pantaru. Partidul Democrat-Liberal a inaintat candidatura consilierului prezidential pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Eugen Tomac. Partidul Social Democrat l-a nominalizat pe Tudor Pantaru, primul ambasador al Republicii Moldova la Organizatia Natiunilor Unite, iar Partidul National Liberal pe publicistul Nicolae Dabija – candidati  la functia de deputat in Parlamentul Romaniei in colegiul uninominal 2 (din care face parte si Republica Moldova). Candidatii pentru “Colegiul Basarabia” nu prea se remarca prin originalitate. Se pare ca toti trei au fost intr-un gind cind au planuit campania electorala. Ceai mai importanata “tinta” a ofertelor electorale este: recunoasterea neconditionata a cetateniei romane. Favoritul campaniei electorale este Eugen Tomac, candidat PNL, sustinut la Chisinau de Traian Basescu – “pentru ca este un tinar cu potential”, de Elena Basescu-“pentru ca este consilierul taticului”- si de primarul Chisinaului,  Dorin Chirtoaca, care sustine pe oricine care este pro-roman si contra comunistilor.
Anatol Munteanu, candidat in Colegiul nr. 2 uninominal, din partea partidului Noua Generatie, “promotorul ideiei- cetatenie romana prin judecata”,  a anuntat zilele acestea ca isi retrage candidatura in favoarea candidatului, Nicolae Dabija, deoarece acesta din urma “este un exceptional patriot, o mare personalitate si un promotor al romanismului, un luptator pentru apararea intereselor basarabenilor” sustinut  de Calin Popescu Tariceanu. Si la Chisinau am putut asista la “perlele“ campaniei electorale: “Mi s-a spus sa ma car de aici, in Kosovo unde sunt judecator international si va fi mai bine pentru mine" sunt declaratiile facute de Tudor Pantaru in ajunul alegerilor parlamenatare. La Chisinau se creeaza un paradox nemaintilnit in campanile electorale: candidatii pentru Colegiul nr. 2 uninominal nu se maninca intrei ei, ii maninca comunistii pe ei.

De ce se tem comunistii?

Alegerile parlamentare din Romania sunt vazute ca un pericol pentru Republica Moldova. Declaratiile Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) din Republica Moldova adresate Ministerului Afacerilor Externe roman vizavi de actiunile de campanie electorala desfasurate de competitorii electorali pentru Parlamentul Romaniei pe teritoriul Republicii Moldova au stirnit multa zarva in mass-media de la Chisinau. Autoritatile moldovenesti considera inadecvata desfasurarea campaniilor electorale de catre acestia in alta parte decit pe teritoriul statului roman. Autoritatile moldovenesti au reclamat ca Romania ar incalca legislatia Republicii Moldova. Campaniile electorale initiate de candidatii pentru Parlamentul Romaniei pot contribui la consolidarea si mobilizarea electoratului unor partide de opozitie din Republica Moldova, ceea ce nu este nici pe departe pe placul lui Voronin. Acesta “se teme”  ca prezenta campanie electorala ar putea să urmareasca compromiterea Romaniei in problemele legate de acordarea cetateniei, ceea ce in rezultat ar duce la intensificarea dialogului cu Bruxelles pe marginea liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, dar si la amplificarea criticii din partea oficialilor europeni asupra politicii statului roman in relatia cu romanii de pretutindeni.  Comunistii sunt constienti de faptul ca alegerea unui candidat electoral atasat puternic fata de Republica Moldova in forul legislativ roman va atrage o atentie mai mare din partea Romaniei asupra problemelor din Republica Moldova cu care se confrunta cetatenii romani.Totodata, in cazul victoriei lui anumite partide de opozitie vor avea si mai multe pirghii pentru a-si asigura rezultate considerabile la alegerile parlamentare din 2009 din Republica Moldova./Victoria Cantir