Reforma invatamantului e grea ca un bulgare ce se roteste de 20 de ani, marindu-si diametrul in acelasi ritm in care diversi ministri s-au perindat pe la conducerea tarii promitand marea cu sarea. Am trecut de-a lungul timpului prin greva de o luna de zile din 2000, prin scandalul manualelor alternative, printr-o lege conform careia profesorii trebuiau sa primeasca inca 50% la salariu. Asa-zisele reforme s-au limitat la o serie de masuri mai mult sau mai putin inspirate al caror efect se va vedea undeva in timp, cand “cobaii” vor deveni vlastare puternice cu loc de munca si drept de vot. Actualul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, scolit in strainatate si cu o imagine inca necompromisa de vreun dosar DNA, vine in fata poporului cu un nou set de schimbari radicale in sistemul de invatamant. Bacalaureatul a inceput deja, ba mai mult jumatate dintre elevii care au sustinut examenul sunt “experimentati”. In ce, nimeni nu stie deocamdata.
Acesta a fost doar “aperitivul” pentru ca zilele trecute ministrul Funeriu a anuntat reforma de proportii. Parintii privesc cu scepticism, profesorii cu groaza painii zilei de maine, elevii isi asteapta “sentinta”. Mai putine ore, programa “aerisita”, liceu cu trei ani si examen de admitere separat. Cu asta a inceput noul ministru exact pe modelul premierului Boc, a carui reforma inca mai starneste transpiratii pe sira spinarii pensionarilor. Acestea sunt reformele formelor fara fond. Ne grabim sa schimbam, insa fundamentele si motivatia deciziilor este aleatorie si la puterea de interpretare a oricui. In tara in care “totul e prost” nu ne ofera nimeni garantia ca schimbarea va fi intr-un sens bun. Scoala romaneasca a fost “reformata” prin purificare, comprimare si eliberarea din functii a multor profesori pe motiv ca nu mai au ore.
Cert este ca reforma educatiei nu s-a nascut din motive de eficientizare a sistemului de invatamant sau din motive de maximizare a calitatii actului educational. Aceasta reforma este o consecinta cu valente pur economice, nascuta din acuta nevoie de a reduce costurile aparatului administrativ. Care este eficienta economica si calitativa, vom putea vedea doar peste cativa ani.
Cristina Botezatu
Niciun comentariu