De la instalarea crizei financiare in Romania, alesii nostrii au propus si votat tot felul de reglementari fiscale pentru a acoperi deficitul bugetar creat de fostii si actualii parlamentari care s-au perindat pe la Casa Poporului. Dupa ce au introdus taierile cu 25% in sectorul bugetar si au majorat TVA-ul de la 19% la 24%, saptamana trecuta au votat, in sfarsit, ceva bun.
Propunerile legislative cu privire la scaderea TVA-ului la 5% pentru paine, carne, lapte, ulei si zahar si neimpozitarea pensiilor sub 2000 de lei au adus o pata de culoare alba in toata aceasta societate care vedea numai negru in fata ochilor si nu stia cum sa scape din “strangerea de curea”, care ii sufoca pe unii, a Guvernului Boc.
Se pare ca ziua de marti a fost una prea incarcata pentru parlamentarii nostrii si cele 68 de legi adoptate au fost prea multe. Dupa atata somn, cand au votat si ei ceva bun s-au trezit ca trebuie indreptata aceasta “greseala”. Asa ca acest vis frumos nu a durat decat pentru o scurta perioada de timp, iar concetatenii nostrii s-au trezit iarasi in acest cosmar real care persista de trei ani.
La auzul vestii cu privire la isprava parlamentarilor, toti au sarit sa critice propunerile legislative si sa se faca tot posibilul pentru ca acestea sa nu se aplice. Dar daca avem TVA de 9% la medicamente si carte si 8% la apartamentele sub 38000 de euro cumparate de la persoane juridice, de ce nu am avea si 5% TVA la alimentele de baza si sa nu fie impozitate pensile sub 2000 de lei? Aceste ultime doua reglementari fiscale nu sunt importante in aceasta perioada de criza? Din spusele premierului, nu sunt in concordanta cu strategia fiscala transmisa deja Legislativului. In concordanta sunt numai acordurile de a taxa si nu de a ajuta cetatenii care sufera de masurile luate in luna mai a acestui an.
Chiar daca aceste legi erau adoptate in forma finala, preturile nu ar fi scazut pentru ca diferenta care reisea din scaderea TVA-ului ducea, din nou, la evaziune fiscala pentru ca vanzatorii aveau grija sa nu scada preturile si banii trebuiau sa ramane in buzunarele cumparatorilor ajungeau in portofelul celor care stabilesc preturile. Oricum ar fi, tot nu ajuta cetateanul de rand!
In Romania, orice s-ar vota nu este in favoarea cetatenilor cu venituri mici.
Mihai Capraru
Niciun comentariu