(SUPLIMENT, 18.00) CRONICA – VERNISAJ – LA PAS PRIN ESTONIA / „La pas prin Estonia”, cu Florenta Ionescu.
(CUZANET, Iasi, 22 aprilie) – „La pas prin Estonia” este expozitia pe care pictorita ieseana Florenta Ionescu a prezentat-o aseara publicului la Galeriile de Arta „Cupola”. Finalizata la sfarsitul lui 2009, in urma vizitelor repetate in orasul medieval Tallinn, expozitia reuneste 37 de picuri, in guasa si acuarela uscata. Intr-un an si jumatate, Florenta Ionescu a reusit sa surprinda in tablourile sale imagini de factura impresionista, in plan ansamblu sau general cu peisajele, edificiile, cladirile, zidurile de fortificatie sau bisericile gotice din capitala medievala.
Lumea peisajului impresionist, trecut prin filtrul Florentei
Presedintele Uniunii Aristilor Plastici (UAP) din Iasi, Contantin Tofan, e exclusivist. Expozitia Florentei Ionescu e „eveniment pentru noi, cei din breasla”, insa vernisajul a reunit, la ora 18.00, aproximativ 50 de oameni interesati de picura. Rand pe rand, persoane in varsta, imbracate elegant, intra in galerie si-i ofera artistei buchete de flori. Pictorita pare sa-i cunoasca toti invitatii, care dupa ce reusesc sa-si arunce in graba ochii pe imaginile din tablouri sunt intampinati cu replica „Va place expozitia?” Privirile trec de la un capat la altul peste imaginile cu orasul vechi vazut in anasamblu, peste imaginea nocturna de la malul marii, peste zidurile de fortificatie, inalte de 16 metri, peste turnurile vechi, in numar de 46, peste felinarele si strazile pietruite, peste turnul de apa si moara de vant, peste hanurile sau cele trei biserici gotice.
Dupa aproape o jumatate de ora in care publicul a urmarit picturile de mai multe ori, Constantin Tofan, Florenta Ionescu si Horia-Cosmin Chiriac, cadru didactic la Facultatea de Arhitectura a Universitatii Tehnice “Gh. Asachi”, au inceput sa prezinte expozitia. Artista, pozitionata in mijlocul celor doi crtitici incerca sa isi stapaneasca emotiile, fixandu-si privirea in jos sau jucandu-se cu degetele. „O pictura sensibila, foarte frumos prezentata, aproape impecabil as spune. Un peiaj de o cromatica deosebita, cu o placuta doza de naivitate”, a spus Constantin Tofan. Fiecare remarca pozitiva o surprindea pe Florenta Ionescu zimbind.
Picturi – poezie cu lumini speciale
Inainte de vernisaj, Horia-Cosmin Chiriac analizeaza mai bine de jumatate de ora fiecare pictura, la care se intoarce de nenumarat-te ori, schitandu-si pe un carnetel cateva notite. Apoi rasfoieste atent albmumul expozitiei si se intoarce din nou la tablourile cu puternice nuante cromatice de albastru, maro, galben, rosu si verde. Cand Contantin Tofan il invita sa prezinte expozitia, noul critic vorbeste in cinci minute despre viziunea Florentei Ionescu asupra orasului vechi Tallinn din Estonia, care in anul urmator (2011) va fi desemnat Oras European al Culturii. Ceea ce remarca Horia-Cosmin Chiriac este „preferinta pentru game cromatice, intre nuantele de albastru, specifice cerului estonian. Estonia, ca tara nordica are o lumina speciala, o nuanta rece a cerului. Se vede un dialog intre culorile calde ale edificiilor si fondul vibrant al cerului”. El gaseste ca artista este preocupata de „crearea unei atmosfere, pe care fiecare edificiu o emana si de impletirea compozitiei cu grija pentru detaliu.” Criticul aminteste publicului, ca lucrarile din tablourile fara titlu reprezinta „Piata orasului vechi, Hanul Calul-Negru, Farmacia si Zidul de Fortificatii din orasul vechi, care nu sunt doar lucrari diurne, ci si lucrari cu caracter nocturn, unde intreaga viziune este in culori calde. Expozitia poate fi vazuta asadar ca o poezie subiacenta, ce transmite o unda de mister.”
Dupa ce criticii se pronunta asupa expozitiei, artista, care se declara „sufocata de emotii”, explica publicului ca ea doar a vrut „sa va plimb putin prin Estonia, mai ales prin orasul medieval Tallin. Am fost in Estonia de mai multe ori: si vara si iarna. In 2009 am fost ultima data. Apoi am facut fotografii, schite si am lucrat la ele aproape un an jumatate. M-a ajutat si memeoria vizuala.” In tot acest timp oamenii nu se opresc din facut poze artistei si tablourilor. Florenta Ionescu se scuza ca nu poate vorbi mai mult, invitand publicul sa traga singur concluziile si sa serveasca alaturi de ea cateva furescuri.
Desene de departe
Pictorita ieseana, in varsta de 64 de ani, a realizat peste 50 de expozitii, pe care le-a prezentat in tara si in strainatate. Pentru a gasi noi subiecte de creatie, artista face calatorii de documentare in Germania, Ungaria, Bulgaria, Finlanda si Estonia, expunandu-si o parte din lucrari in colectiile muzeale ale lumii, din China, Israel, Sebia, Germania, Grecia, Canada, Suedia, Estonia, Franta, Finlanda si Marea Britanie. De mai bine de trei decenii, artista s-a dedicat picturii impresioniste, inspirandu-se din modelele pictorilor N. Grigorescu si N. Tonitza. Ea este renumita prin cele 39 de lucrari inspirate din lirica lui Nichita Stanescu si Mihai Eminescu.
Cunoscuta pana acum un an, de lumea pictorilor, ca mergand prin lucrarile ei spre partea abstracta a lucrurilor se intoarce, dupa afirmatiile lui Constantin Tofan „catre o lume a peisajului, un peisaj impresionist trecut prin filtrul ei, prin marca Florenta Ionescu.” Expozitia „La pas prin Estonia” va putea fi vizionata de publicul amator de pictura pana pe 30 aprilie a.c.
Catalina Caragea
Niciun comentariu