A fost odata un actor. In fiecare an, in ajunul sarbatorilor de iarna, se imbraca in haine rosii. Nu, nu este povestea Cenusaresei, este povestea lui Mos Craciun. De 20 de ani George Svaiter, actor la Teatrul pentru Copii „Luceafarul”, intra in pielea lui Mos Craciun pentru a aduce zimbete si daruri copiilor din Iasi.
„Am ajuns sa joc sub mina fiicei mele”
Cind erati mic, credeati in Mos Craciun?
Din totdeauna am crezut in Mos Craciun. La virsta aceea, mica, nu realizam ca simbolul minunat al lui Mos Craciun inseamna Isus Hristos care ne-a adus pe pamint dragoste, iubire. El ne-a invatat sa fim alaturi de ceilalti, sa le facem daruri. Cind eram mic nu o luam decit ca pe un lucru firesc care trebuia sa mi se intimple si mi se intimpla an de an. Din cauza asta cind am crescut mare, am trecut in partea filosofica a lucrurilor. Darul nu trebuie sa fie neaparat material, ci simbolic.
Sunteti actor la Teatrul Luceafarul deja de 20 de ani. Care au fost cele mai importante realizari la Teatrul Luceafarul?
Ca actor am avut citeva roluri minunate in spate. Ma mindresc foarte mult cu rolul lui Harap Alb, a lui Ion Creanga, care a deschis seria de spectacole in sediul nou, de linga Palatul Culturii. Atunci ne-am mutat, a fost o premiera, care a avut loc la Sala Mare. A urmat „Alexandru in viltoarea timpului”. Au fost multe, multe si marunte si mai mari. Pe linga activitatea de la Luceafarul am mai lucrat si la Ateneu Tatarasi, cind a fost Benoit Vits director. Am facut muzica de spectacol si fac in continuare. Sfirsitul anului si venirea lui Mos Craciun inseamna un fel de remember sau hai sa ne rasfoim agenda, sa vedem ce am facut. Unul din lucrurile bune care s-au intimplat in ultimii ani este ca am ajuns sa joc, cumva, sub mina fiicei mele. Ea face coregrafie, si eu a trebuit sa prestez sub conducerea ei. Sa o ascult, sa fiu actor cuminte care isi indeplineste sarcinile, chiar daca noi ne certam acasa, pe scena totul era ok. Si a fost minunat.
„Si Mos Craciun primeste daruri”
Ati jucat in nenumarate rinduri rolul lui Mos Craciun. Care este secretul unei bune interpretari a rolului de Mos Craciun?
Sa crezi si sa te simti ca esti Mos Craciun. Ce inseamna Mos Craciun? Sa aduci bucurii sa faci daruri. Mai fac prestatii, din cind in cind, si pe la copii mai mari, clasele a-I-a, a II-a . Cu ei nu am prea multe de discutat. Ei isi spun poeziile, tot timpul au un zimbet asa tras care zice”las ca stim noi ca tu esti actor”. Atunci ii pun la o incercare, le spun „haideti sa nu mai vorbim de povestea lui Mos Craciun, si anume ce a fost, de unde vine, va dau voie sa puneti ce intrebari vreti voi”. Va dati seama ce intrebari pot sa puna niste copii strengari care stiu totul, care au crescut cu internetul. Eu mereu am fost pregatit pentru a le raspunde. Este exact ca intr-un rol, daca nu dai viata personajului, daca nu crezi in el, daca nu-ti inchipui ce a facut acest Mos Craciun pina sa dea daruri, ce a facut dupa aceea, ce face tot anul, nu poti fi un Mos Craciun credibil si adevarat.
E destul de greu sa lucrezi cu copii. Cum reusiti sa-i „imblinziti”, sa le captati atentia?
Prin credinta. Crezi in ce faci, te cobori la virsta lor, si cind spun te cobori la virsta lor asta nu inseamna numai jocuri tiu liu liu, mu liu liu. Nu, nu fac asta. Le vorbesc normal ca un om care ii intelege. Cind sunt mici ei traiesc acel segment din viata in care totul se vede in roz. Daca reusesti sa patrunzi in lumea lor, copii se vor juca cu tine si te vor aprecia. Chiar si pe copiii galagiosi poti sa-i faci sa fie foarte ascultatori, poti sa le captezi atentia. Trebuie sa gasesti ceva cu care sa-i interesezi, si asta nu neaparat daruri. Baiatului unor prieteni ai mei foarte buni i se dusese buhul de nazdravan ce era. Toata lumea striga la el „Stai cuminte!”, el nu asculta de nimeni. Am realizat ca acel copil era singur intre opt adulti.El se plictisea, din cauza asta era obraznic. Atunci eu i-am dat un cutit si o creanga de alun iar el a inceput sa scobeasca pe ea. Cam trei ore nu l-am mai auzit deloc. Dintr-o data a devenit cuminte, avea o preocupare. Asta e meseria mea, daca te substitui unui parinte in momentul cind esti imbracat in Mos Craciun, este simplu sa cisigi atentia unui copil.Tine de pedagogie. In primul rind nu te enerva tu Mos Craciun.
Va imbracati si pentru fiica dvs in hainele lui Mos Craciun?
Da, ma imbracam si pentru ea, cind era mica, dar apare acel sentiment de recunoastere, pentru ca, pina la urma traim o viata impreuna. Si atunci invitam pe alt coleg ca sa joace rolul lui Mos Craciun. De la bun inceput a fost o conventie, ea a stiut cine sunt, pentru ca nu puteam sa-mi ascund costumul in casa . Si atunci am stabilit: „Da, Mos Craciun exista, iar eu sunt purtatorul lui de cuvint pe pamint”. Fiica mea avea vreo 7-8 ani. Era in clasele primare si eu ma pregateam sa plec. Ma imbracam acasa, si ea se uita la mine, In momentul acela mi-a zis „Ce fericita sunt ca tatal meu este Mos Craciun”. Si acum asteptam cu mare drag Craciunul. Desfacem darurile, ele stau sub brad. Chiar daca fiica mea e la casa ei, oricum vine la noi si isi gaseste sub brad darurile pe care le-a adus Mos Craciun si sotie mele si mie la fel. Si Mos Craciun primeste daruri.
„Sunt unul din cei care lupta cu ardoare impotriva manelei”
In momentul in care intrati in pielea lui Mos Craciun vorbim de satisfactie si implinire sufleteasca sau de meserie?
Foarte multa satisfactie. Colega mea, Simona Agachi, care a iesit acum la pensie, a spus cindva „Datorita copiilor intinerim tot timpul”. Satisfactia de a fi Mos Craciun este imensa. In momentul cind ai reusit sa-l convingi pe copil ca este ceea ce esti, ca a venit la el Mos Craciun e minunat. Este si mai grozav momentul cind ii convingi si pe parinti. Sunt parinti care in momentul cind le spui pretul, si culmea nu cei de conditie medie sau joasa, ci din cei cu bani multi, se mira „Doar atit?”. Si atunci nu negociem. La un asemenea parinte cind intri in casa, privirea va fi tipica, de sus in jos, ia sa vedem ce poate face si asta. Si cind la sfirsit, am eu o colinda cu care termin intotdeauna si mai dau daruri copiilor, cind le vad cite o lacrima in coltul ochiului, zic cu multa satisfactie, am reusit, am cistigat si aici. O alta satisfactie. Sunt unul din cei care lupta cu ardoare impotriva manelei. Am avut anul trecut, in seara de ajun o reprezentatie la un grup de familii. Cind am ajuns rasunau manelele de mama focului. Si nu stiam cum sa ma descurc si aici. Cintau manele, whiski pe masa , o intreaga atmosfera de nunta si de petrecere, la care eu eram aproape neavenit. Nu stiu ce cautam acolo. Copiii, aproape nici nu m-au observat. Si pina la urma am reusit in final. S-au oprit manelele, am cintat colinde, copiii au dansat in jurul bradului. Ei, a fost o satisfactie si este. O alta satisfatie a fost cind eram pe la Hala, a fost o tragere la sorti. Fiecare copil lasa o scrisorica. Cei de acolo au vrut ca darurile sa fie cele pe care copii si le-au dorit, pe care le-au scris ei. Sigur, exista un barem de pret dar in general copii s-au incadrat. Organizatorii chiar au reusit sa cumpere tot ce si-au dorit copiii. Vreau sa spun ca una din familiile cistigatoare era din Tirgu Cucu, acolo ne-am ferit de ciini am trecut prin noroi. Cind am ajuns, am vazut ca stateau vreo opt persoane intr-o camera. Va dati sema ce a fost acolo cind a intrat Mos Craciun. Le-am dat daruri. Toate familile cistigatoare la care am mers atunci erau familii de conditie medie sau joasa. Au plins, le-au dat lacrimile cind au vazut ca totusi se mai poate. Acestea sunt satisfactiiile care ma determina in fiecare an sa mai fac lucrul acesta.
Cit costa zimbetul si bucuria unui copil? Si Mos Craciun percepe taxe?
Eu as vrea sa ajung in momentul in care sa spun, anul acesta fac toata treaba fara bani. As vrea sa traiesc intr-un stat atit de minunat incit sa spun ca nu ma intereseaza banii, ca ma duc si eu asa din prietenie. Si atunci cind merg la o reprezentatie, sa joc rolul lui Mos Craciun nu mai stau cite 15 minute , stau cit vreau eu, discutam, cintam colinde. Am o familie in care copiii sunt studenti, dar deja de opt ani ma asteapta. Dupa trecerea mea, ei se aseza la masa, ca nu se poate fara Mos Craciun. Acestea sunt lucrurile care ma fac sa rezist, si e frumos e minunat e spiritul Craciunului. Ii rog pe colegii mei care o fac numai pentru bani, stiu ca o fac multi, se cistiga, recunosc. Decembrie este luna in care noi actorii mai adaugam ceva la bugetul mic pe care il avem. Pe colegii care o fac numai pentru bani ii rog sa se gindeasca si la sufletul copilului care crede in el si se uita in ochii lui cu drag. Pe acel copil nu il intereseaza ca barba Mosului e intr-un fel sau altul, ca nasul nu e atit de rosu, el stie ca cel pe care il vede e Mos Craciun adevrat.
De 600 de ori Mos Craciun
Daca ati putea sa estimati cam cite roluri de Mos Craciun ati jucat pina acum?
Am jucat rolul lui Mos Craciun la generatii intregi. Am jucat parintilor iar acum am ajuns sa joc si copiilor lor. In fiecare an, am in jur de 30 de reprezentatii. 20 de ani de activitate inmultim cu 30. Iata cam de vreo 600 de ori m-am imbracat in Mos Craciun. In seara de ajun ma imbrac dimineata si ma dezbrac noaptea tirziu pe la ora 1. Sa dea Dumnezeu sa mai pot.
Si de unde aveti costumul lui Mos Craciun, din mall sau de la Polul Nord?
Costumul pe care il port si acuma este un costum facut la Radio Nord Est. Pe vremea cind lucram aici, seful de la Departamentul comercial, un domn cu care am ramas amici si acum, mi-a propus sa fac o agentie de Mosi Craciuni. S-au facut niste costume din care unul mi-a ramas si mie. Acea agentie dupa un an nu a mai mers. Port acest costum de vreo 7 ani, desigur cum mici modificari ,i-am schimb blanita. Il curat si il port in fiecare an, in el ma simt ca un Mos Craciun adevarat.
Anul acesta nu mai jucati rolul lui Mos Craciun la Teatrul Luceafarul? De ce?
In aceasta perioada la Luceafarul se joaca piesa „Craciunul bucuriilor”. Eu nu am intrat in distributie. N-a fost sa fie anul acesta. Nu imi pare rau, nu e nici o prolema. Este un spectacol care se joaca numai in perioda Craciunului. Se reia si la anul. Cam doi ani consecutiv se merge cu acelasi spectacol. Vin si eu la spectacol, ma uit cu drag.
Sintem in febra sarbatorilor de iarna, a cadourilor. Un mesaj de la George Svaiter-Mos Craciun, pentru toti copiii.
Vreau sa-si aminteasca de frumoasa poveste a lui Mos Craciun, vreau sa stie ca ei primesc daruri pentru ca si Isus Hristos a pimit daruri cind s-a nascut. Noi sarbatorim nasterea Domnului Isus Hristos. El a primit aur, smirna si tamie de la cei trei magi. A primit si de la pastori un mielut. Darul cel mai important e ca Dumnezeu ne-a trimis Fiul pe pamint ca sa ne invete ce e dragostea, ce e bucuria. Ii rog pe copii sa nu uite ca si ei fac daruri parintilor si mie daca invata bine, daca sunt cuminti. Nu ii sfatuiesc acum prea tare, copil cuminte si baba frumoasa nu prea este, sa nu fie chiar excesiv de cuminti dar nici sa supere. Daca cineva dintre copii isi mai spune o rugaciune mica, sa se roage sa fie zapada sa poate veni Mos Craciun mai repede. Sarbatori Fericite!
Victoria Cantir
Niciun comentariu