Ovidiu Carja este decanul cu biroul plin de felicitari de Craciun pentru colegii sai de la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii „Al. Ioan Cuza” din Iasi. Sustine ca este dezamagit de presa care lanseaza zvonuri false despre candidatura sa la postul de rector si care nu promoveaza performanta. Crede ca un adevarat guvernant al universitatii „trebuie sa fie foarte echilibrat in relatiile cu oamenii”.
Sunt zvonuri potrivit carora veti candida si in acest an pentru un mandat de rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”.
Nu voi candida la functia de rector! Sunteti prima care m-a intrebat, si prima careia ii raspund. Cei care au scris prin ziare nici macar nu au venit sa ma intrebe, am auzit ca s-a pus si poza mea prin nu stiu care ziar, dar nu m-a intrebat nimeni daca voi candida. Am fost foarte dezamagit de jurnalistii acestia si de ziarele acestea care au scris ca imi depun candidatura pentru rector, si care nici unul nu a venit, dupa ce am castigat premiul I, sa ma intrebe ceva. Totusi, au fost niste ierarhizari, si din toata universitatea numai Facultatea de Matematica a fost pe locul I, la clasificarea Ministerului, iar pe locul al II-lea Facultatea de Drept. Nimeni, nimic! Vad ca sunt preocupati de alegeri si nici macar nu m-au intrebat, ca daca ma intrebau le-as fi spus ce v-am spus si dvs.
Care sunt motivele pentru care, in 2008 ati candidat, iar acum nu?
Atunci erau alte conditii decat acum, atunci se schimba ciclul, atunci nu aveam rector, acum avem rector, este dupa primul mandat, este un rector bun care poate continua. Atunci erau altedate, dl. rector Oprea isi terminase doua mandate si trebuia sa fie un rector nou, acum avem rector si dupa parerea mea, in mod normal, cand este vorba de doua mandate, ar cam trebui facute acele doua mandate. Numai daca omul, in primul mandat, a facut greseli mari, altminteri nu vad un motiv ca sa nu fie si in al doilea mandat de rector.
Ati fost dezamagit dupa candidature din 2008?
Am fost dezamagit ca nu am castigat, am candidat, nu am castigat si punct. Intotdeauna exista castigatori si invinsi, nu-i nici o problema, dar asta nu inseamna ca sunt candidat de meserie. Mircea Geoana e candidat de meserie, eu nu, am auzit ca va candida la prezidentiale.
Cum credeti ca ar trebui sa fie un adevarat conducator al universitatii? Ce calitati ar trebui sa aiba acesta?
Un rector trebuie sa fie un bun manager, pentru ca el gestioneaza fondurile, dar sa fie si un bun manager stiintific si cultural. Notiunea de manager este destul de larga, nu numai manager financiar, acesta trebuie sa gestioneze foarte bine si aspectele legate de activitatea didactica si de cercetarea stiintifica. Dupa aceea, trebuie sa fie foarte echilibrat in relatiile cu oamenii, mediul academic este un mediu dificil in privinta relatiilor interumane si rectorul trebuie sa fie foarte atent la acest aspect. Unul dintre obiectivele mele ca decan a fost acela de a asigura desfasurarea activitatii in facultate intr-un adevarat mediu academic care presupune echilibru, comunicare, o dreapta scara de valori si respect reciproc. Este foarte important ca aceste valori sa fie promovate si trebuie vegheat ca ele sa fie „ca la ele acasa” in cadrul institutiei.
Sunteti de acord cu introducerea unui examen de admitere la facultate? Cum ar trebui sa fie si cata importanta, la media de admitere, ar trebui sa aiba acesta?
Eu sunt adeptul unui examen de admitere, dar nu eliminatoriu ca inainte de Revolutie, ci un examen de admitere care sa conteze numai un anumit procent. Asta doar ca sa faca o asezare, o ordonare mai obiectiva a studentilor. Desi acum, avand in vedere ca examenul de Bacalaureat este foarte serios si ca notele o sa se inceapa sa se puna destul de serios si la scoala, pentru ca profesorul va fi tras la raspundere daca pune note mari si pe urma copilul nu ia Bacalaureatul, probabil ca nici de admitere nu va fi nevoie. Am elevi si studenti care de multe ori mi-au spus ca ar dori un examen de admitere, asta o spun cei buni care vor sa intre la facultate pe locul pe care il merita.
In 2010, Faculatea de Matematica a atras 13 fonduri de cercetare, in care au fost implicate 61 de cadre didactice, dar nici un student de la licenta. Din ce cauza? Chiar dvs. sustineati, in 2008, implicarea studentilor in proiecte de cercetare. Nu sunt studentii interesati, sau nu au suficiente cunostinte pentru a participa la aceste cercetari?
In proiecte de cercetare de anvergura studentii de la licenta sunt prea mici pentru a fi implicati. In primii trei ani nici nu se pune problema, sunt sustinuti de facultate sa participle la concursuri, au luat si premii extraordinar de bune, pe la concursuri internationale, la olimpiada balcanica, dar inca sunt mititei. De la master incolo se poate discuta daca sa faca cercetare, la fel si la doctorat, dar la nivelul de licenta, nu. Studentul trebuie sa puna intai mana pe carte si sa invete, dupa aceea mai vedem ce e cu cercetarea.
„La o facultate asa buna ar fi culmea sa nu fie persoane care sa fie buni conducatori”
Veti candida din nou pentru un mandate de decan al Facultatii de Matematica?
Nu stiu, este prea timpuriu de spus, eu acum nu ma gandesc deloc la alegeri. Pot sa spun ca nu candidez la functia de rector, mai departe nu mai stiu nimic. Sunt in Facultatea de Matematica o multime care ar putea conduce, poate mai bine ca mine.
Cunoasteti pe cineva care ar vrea sa candideze pentru decanat?
Nu stiu persoane care ar depune, dar sunt sigur ca sunt oamneni care pot sa fie foarte buni decani. La o facultatea asa buna, ar fi culmea sa nu fie persoane care sa fie buni conducatori. Este timpuriu, pana la sfarsitul lui februarie, dupa ce se confirma rectorul, mai este. Pana atunci, ma gasiti aici in biroul decanului, dupa aceea mai vedem.
Laura-Elena Bejinariu
Niciun comentariu