Debuteaza pe prima scena fotbalistica la varsta majoratului cu o ambitie si un entuziasm care surclaseaza la acel moment experienta fundasilor centrali ai formatiei Steaua Bucuresti. Incet, incet, mainile sale, ajung sa poarte deasupra capului numeroase trofee la nivel national si international. Poreclit «Belo» sau «Caprioara», Miodrag Belodedici este singurul jucator roman care a castigat doua Cupe ale Campionilor Europeni, in 1986 si 1991, cu doua echipe diferite (Steaua Bucuresti si Steaua Rosie Belgrad) si spune ca de abia asteapta sa fie depasit. Evenimentul fotbalistic al Finalei Cupei Romaniei ce avea loc pe 26 mai a.c., la Iasi, il va regasi in iarba, dupa noua ani de la retragerea din fotbalul de performanta, cu scopul de a oferi pe stadionul «Emil Alexandrescu», un scurt meci demonstrativ alaturi de alti fotbalisti de legenda ai Romaniei. Reporterii CUZANET i-au cerut sa puna un diagnostic fotbalului romanesc la nivelul centrelor de juniori pe care le conduce, la nivelul cluburilor si al echipei nationale si l-au intrebat cateva aspecte legate de propria cariera.
„…Eu eram omul care facea invers superstiilor celorlalti jucatori.”
Au trecut noua ani de la retragerea dumneavoastra ca jucator de fotbal. In acest moment va aflati in fata unei noi provocari, aceea de a reveni in iarba pe un stadion care se anunta a fi arhiplin. Care sunt atuurile actuale ale dumneavoastra si in general ce calitati isi conserva un fotbalist dupa retragere?
Eu oricum mai joc fotbal, pe terenuri mai mici, pe terenuri mai mari, dar incerc sa ma mentin. Desigur o data cu acest eveniment am ocazia sa joc un meci alaturi de alti jucatori de renume ai fotbalului romanesc in fata publicului iesean, vasluiean si clujean. Referitor la calitati ce as putea sa iti spun (…) fiecare jucator avea un profil tehnic, avea niste calitati, unul era mai dur, altul mai tehnic, unuia era mai, eu stiu, mai rapid. Cat ma priveste pe mine, sunt fericit ca nu m-am ingrasat si ca mi-am pastrat placerea de a juca fotbal. Poate din punct de vedere fizic nu vom putea fata face echipei cu care vom juca, insa experienta de joc eu zic ca este de partea noastra. Cat ma priveste pe mine, pur si simplu simt nevoia aia de a transpira, de a-mi pune corpul in miscare, deoarece corpul s-a obisnuit cu un anumit program si trebuie sa mentin acest nivel de miscare, fie ca este vorba doar de unu-doua jocuri pe saptamana. Evident au inceput acum sa ma mai doara genunchii, gleznele, dar cand e vorba de fotbal nu pot sa zic ca am vreo problema mai grava ca sa nu pot juca.
Am observat ca in Europa de Vest nu exista o prioritizare a trofeelor, echipele mari avand ca obiectiv castigarea tuturor competitiilor la care participa, iar in cazul Barcelonei de anul trecut si a Interului de anul acesta obiectivul a fost si indeplinit. Pentru a face o corelatie intre prezenta dvs si evenimentul fotbalistic al Finalei Cupei Romaniei de la Iasi, as dori sa va intreb care mai este importanta cuceririi acestui trofeu pentru o echipa romaneasca?
Stii cum e, un meci de cupa, de fapt momentul in care incepi aceasta competitie, joci cu echipe mai slab cotate. Antrenorul are tendinta de a folosi jucatori care au jucat mai putin in virtutea de a-i repune in circuit, iar aceasta tactica s-a dovedit a fi cu doua taisuri, pentru ca echipele „mici” se concentreaza foarte mult cand e vorba de un meci cu o echipa mai bine cotata, iar dorinta si entuziasmul lor de multe ori ii poarta catre victorie. Asta se intampla si la noi, si in Anglia si in Italia. Au fost foarte multe multe echipe slab cotate care au pus probleme serioase ajungand chiar in faze superioare ale competitiei. Cupa este un trofeu valoros, iar ea trebuie castigata, indiferent daca primesti bani si pentru simplul fapt ca ai ajuns in finala. Daca pierzi, te gandesti ca ai jucat degeaba. Echipa care o castiga participa in Europa League si este o oportunitate buna. Pentru mine cupa este la fel de importanta precum campionatul, iar in cazul cluburilor romanesti, chiar daca ei nu declara direct acest lucru, sunt sigur ca acorda importanta cupei.
Cum trata un jucator precum Miodrag Belodedici o finala de Cupa Romaniei?
Cand am inceput sa joc fotbal nu am facut nici un fel de diferenta intre campionat si cupa. Cand auzeam de cupa eram hipnotizat iar in momentul in care am inceput sa joc pur si simplu ma gandeam doar la victorie. In momentul castigarii primei mele cupe am avut un moment de bucurie enorma, imi indeplinisem parca un vis.
Aveati vreo superstitie inainte de aceste meciuri?
Asta hehe (n.r. – rade). Supersitii, huh! Eu ma concentram sa joc bine si atat. Superstitiile nu sunt pentru mine. Cand eram tanar am incercat eu un soi de superstitie, dar m-am injurat pe mine insumi si am jurat ca nu voi mai avea nicioadata. Eu eram omul care facea invers superstiilor celorlalti jucatori. Daca intra unul cu piciorul drept ca sa ii mearga bine eu intram cu stangul, iar cand vedeam pe cineva ca isi face cruce, asa de mult ma ambitionam sa joc impotriva lui ca sa ii inving practic si divinitatea din el. Superstitiile nu sunt pentru un fotbalist. Fotbalistul trebuie sa isi vada strict de jocul sau.
„A venit randul ca generatia noastra, despre care se spune ca a fost de aur, sa fie depasita, sa se vorbeasca despre ea la trecut si sa nu mai fie adusa in prezent..”
Pe plan european Miodrag Belodedici este singurul jucator roman care a cucerit doua Cupe ale Campionilor Europeni. In urma cu cateva zile Cristian Chivu a reusit sa ridice trofeul Champions League deasupra capului. Se intrezareste un contracandidat la performanta dumneavoastra mai sus mentionata?
Ma „ameninta” ca sa zic asa Cristi Chivu. Daca o sa continue la Inter Milano cred ca o sa aiba posibilitatea de a castiga si pentru a doua oara aceasta cupa. As fi foarte bucuros sa ma depaseasca. Nu as mai dori sa se mai vorbeasca de noi. A venit randul ca generatia noastra, despre care se spune ca a fost de aur, sa fie depasita, sa se vorbeasca despre ea la trecut si sa nu mai fie adusa in prezent. Il privesc cu admiratie pe Cristi Chivu in general. Am doua motive. Pentru ca este roman si pentru ca este si din judetul Caras Severin. E un jucator de nationala, a jucat bine desi a avut acea problema medicala si sper sa castige cat mai multe trofee, avand in vedere ca in Italia este destul de greu sa iti faci loc printre fruntasi mai ales ca acolo fiecare meci este ca o finala, vobesc aici de contracandidate precum Milan, Juventus, Roma samd.
Revenind la echipele romanesti, in ceea ce priveste performanta lor la nivel de competitie europeana am observat ca dupa anul 2006, atunci cand echipe precum Rapid si Steaua au ajuns in fazele superioare ale Cupei UEFA, s-a produs un declin major. Cine ne-a deconectat de la performanta europeana?
Pai cum cine? Au aparut niste oameni care nu s-au priceput la fotbal, au incercat diverse manevre si au ajuns unde au ajuns atrangand si cluburile dupa ei.
Referitor la relatia dintre campionat si oamenii acestia de care spuneati. Un titlu in Liga I inseamna milioane de euro oferite pentru accederea directa in grupele Champions League. Unii conducatori pun punct aici. Ce ar presupune si o performanta pe plan extern?
Nu unii conducatori. Toti gandesc asa. Trebuie sa dai un exemplu oamenilor pe care ii conduci nu prin exemplele negative care sunt aratate. Trebuie aduse exemple si modele concrete si pozitive: sa vada tanarul un om de la cum se imbraca, modul in care mananca si pana la puterea de a conduce un club. In ziua de astazi au disparut. Eu sunt sigur ca acel club care va aduce un astfel de exemplu va avea si continuitate si va progresa in competitiile europene.
Nu stam bine nici cu echipa nationala unde ne aflam intr-o perioada de tranzitie. In momente precum acesta cum credeti ca ar trebui configurata, din punctul dumneavoastra de vedere, echipa nationala? Ar trebui o intinerire masiva si uniforma, o pondere mai mare a celor experimentati sau, dimpotriva, o incercare de armonizare a lotului tanar cu cei care inca nu si-au spus ultimul cuvant la echipa nationala?
Aici la nationala trebuie sa vina cei mai experimentati, cei mai talentati si cei mai bine pregatiti jucatori in momentul respectiv. Problema este daca avem jucatori din astia. Desigur noi avem astfel de jucatori, dar nu la nivelul pe care il dorim noi, in ceea ce priveste calificarea la un campionat mondial sau european. Dupa parerea mea, toti oamenii de fotbal ar trebui sa se aseze la o masa si sa vorbeasca. Trebuie sa dea un verdict realist si sa spuna care este nivelul fotbalistilor romani si pana unde ne permitem sa ajungem in competitiile internationale. Apoi sa vina cu solutii, sa se adune pentru un bine comun, chiar daca unii vor pierde sau unii vor castiga. In momentul asta nu stiu daca suntem pregatiti, de fapt s-a vazut, prin prisma rezultatelor, ca nu suntem pregatiti. Nu avem o continuitate. Avem meciuri foarte proaste si avem meciuri sa spun asa bune, dar nu ajunge.
„Talia este foarte importanta la aceasta ora in fotbal.”
Tinerii pe care ii vad la echipele mari din Europa s-au adaptat parca la stilul de joc actual, in sensul ca si-au construit deja o masa musculara pentru a face fata duelurilor in forta si ritmului alert practicat in Occident. Tinerii nostri insa ii vad firavi, predispusi la accidentari si usor marginalizati. Cum ar trebui sa contracaram aceasta problema? Ar trebui sa isi petreaca mai mult timp in sala de forta?
Aici ar trebui sa se faca un studiu stiintific ca sa fim noi siguri. Sa stii ca si eu am observat acest aspect, mai ales ca ma ocup de centrele de juniori de la FRF (n.r. – Federeatia Romana de Fotbal). Ma gandeam acum la exemplul turcilor, chiar daca sunt ei mai mici, eu ii vad practic mai rapizi si mai tehnici fata de jucatorii nostri. In fata celor din zona asta europeana, a sarbilor, bulgarilor, croatilor, cehilor, suntem mai firavi. Poate sa fie si asta un lucru care conteaza in economia jocului. Daca ai in fata ta doi jucatori cu acelasi nivel de talent insa unul are o talie impunatoare, desigur ca il va invinge pe cel mai pricajit. Talia este foarte importanta la aceasta ora in fotbal.
In presa s-au comentat anumite gesturi ale unor jucatori considerati a fi pilonii echipei nationale. Vorbesc aici despre scandalul „Sibutramina” in care a fost implicat Adrian Mutu si despre gesturile obscene facute de catre Cristian Chivu la adresa suporterilor echipei AS Roma, dupa ce Inter Milano a castigat Cupa Italiei. Cum sunt afectati copiii si tinerii care aspira la o cariera fotbalistica, in conditiile in care nu demult acestiau spuneau «Vreau sa fiu ca Mutu» sau «Vreau sa ajung precum Chivu»?
Astea sunt, dupa parerea mea, promovari, reclame pe care incearca unii oameni sa le scoata in evidenta. Sunt foarte putine. Este un lucru minor. Ar trebui ca acesti copii sa aiba grija de ei din alte puncte de vedere. Ei trebuie sa creasca intr-un mediu sanatos, corect, incepand de la familie pana in momentul jocului propriu-zis de fotbal. Un fotbalist trebuie sa se gandeasca la progresul sau individual si sa nu isi omoare timpul cu evenimente precum acestea.
„Nu mai exista granzi in Bucuresti, deja termenul s-a evaporat.”
Dominatia aceasta instaurata de echipe din provincie, ar putea constitui si o reorientare a jucatorilor tineri catre aceste echipe in dauna „granzilor” din Bucuresti?
Reprezinta deja o reorientare. Nu mai exista granzi in Bucuresti, deja termenul s-a evaporat. Cred ca CFR Cluj, din perspectiva copiilor, a devenit deja o atractie fotbalistica. Oricum daca nu le oferi terenuri, spatii de joc si oameni competenti care sa ii pregateasca degeaba exista aceasta dominatie si degeaba ii atragi pe copii. Tinerii jucatori trebuie sa aiba conditiile necesare pentru a creste, pentru ca in momentul de fata infrastructura nu e deloc bine pusa la punct. Ca sa continui cu echipa CFR Cluj, pot sa spun ca are reale sanse sa devina un punct de colectare a talentelor. Practic asta ne lipseste noua: o echipa bine structurata, nu neaparat sa castige foarte multe campioanate, dar sa fie un model de echipa curata, iar acel baiat, indiferent daca este junior C, D sau E se va uita la acest tip de echipa, iar de acolo va incepe sa dea goluri ca varful lui pe care il admira. Practic de acolo incepe dragostea pentru sport si pentru performanta.
„Pentru mine, pana sa ajung la discoteca trebuia sa trec mai intai pe la cofetarii.”
De cealalta parte multi jucatori talentati au cazut in ispita capitalei, iar perfomantele lor extrasportive au crescut in dauna celor fotbalistice. Dumneavoastra ati facut trecerea de la Caras-Severin la Bucuresti la o varsta frageda. Era asa de „poluat” aerul din Bucuresti cum este in acest moment?
Nu, nu. Categoric nu era asa de „poluat” cum spui tu. Atunci Bucurestiul era o zona mai inchisa, dar in acelasi timp mai boema si mai protejata. De altfel si timpurile acelea erau mai inchise si mai protejate. Eu veneam si dintr-un alt mediu. Pentru mine, pana sa ajung la discoteca trebuia sa trec mai intai pe la cofetarii. Mancam la eclere acolo vai de capul meu! Acum Bucurestiul este un camp minat, liber, neprotejat, iar foarte multi oameni care au interese si spirit de minciuna atrag pe cei care sunt vulnerabili. Acestia asculta de oamenii de care ziceam si devin practic dezorientati.
Daca ar exista un program care sa ii fi urmarit intreaga cariera fotbalistica a lui Miodrag Belodedici, unde credeti ca ar fi avut de facut observatii?
Uite chiar nu mi-am pus niciodata problema aceasta. Am avut si eu greseli, am avut si eu autogoluri date, doua-trei. Cele mai mari regrete sunt desigur cele de la Campionatul Mondial din `94. Nu numai ca am ratat acel 11 metri, pentru ca si asa era pierdut meciul. Dar imi va ramane permanent in minte ca si lui Florin Prunea de altfel. Mai am regretul ca nu am jucat la Campionatul Mondial din Italia `90, care na, mi-am ales alt drum din cauza regimului. Mondialul `94 imi va ramane permanent pe primul loc in ierarhia reprosurilor mele. Eram sigur atunci ca nu o sa pierdem dupa ce am dat atunci gol. Chiar vorbeam cu Prodan si Popescu sa avem grija la centrari. Chiar nu le dadeam nici o sansa la jocul aerian. Asta-i fotbalul la nivel de echipa nationala, o decizie luata intr-o fractiune de secunda, care va dainui etern in memoria constiintei nationale.
Lucian Balanuta
Despre Miodrag Belodedici:
Nascut pe 20 mai 1964, in localitatea Socol din judetul Caras Severin, Miodrag Belodedici este un fost fotbalist roman, considerat de specialisti ca fiind unul dintre cei mai eleganti fundasi centrali ai Romaniei. De-a lungul carierei sale Miodrag Belodedici a jucat pentru FC Steaua Bucuresti, FC Steaua Rosie Belgrad (Yugoslavia), CF Valencia (Spania), FC Real Valladolid (Spania), CF Villareal (Spania) si FC Atlante (Mexic).
Palmaresul sau pe plan national include 5 titluri de campion si 4 cupe ale Romaniei obtinute cu formatia Steaua Bucuresti. Pe plan european, Miodrag Belodedici este singurul jucator roman care a castigat doua Cupe ale Campionilor Europeni, in 1986 si 1991, cu doua echipe diferite (Steaua Bucuresti si Steaua Rosie Belgrad). De asemenea, in 1986 a cucerit trofeul Supercupa Europei cu echipa Steaua Bucuresti.
La echipa echipa nationala a debutat in 1984, de-a lungul carierei sale adunand 53 de selectii. A jucat pentru nationala Romaniei la Campionatul Mondial din 1994, precum si la Campionatul European din 1996. In 2009, cu ocazia Centenarului Federatiei Romane de Fotbal, a primit distinctia „Diamant” pentru intreaga sa activitate alaturi de alti fotbalisti importanti ai Romaniei.
In prezent ocupa functia de Director al Centrelor de Juniori din cadrul Federatiei Romane de Fotbal.
Evenimentul fotbalistic al Finalei Cupei Romaniei la Iasi:
Fostii fotbalisti ai nationalei Romaniei, Miodrag Belodedici, Nae Ungureanu, Tudorel Stoica, Aurica Beldeanu, Sorin Cartu, Costel Orac si Rodion Camataru vor sustine astazi , 25 mai a.c., o conferinta in Piata Palatului pentru a promova evenimentul fotbalistic al Finalei Cupei Romaniei la Iasi.
Miercuri, 26 mai a.c., pe stadionul „Emil Alexandrescu” din Iasi, va avea loc meciul Legende vs Suporteri, o demonstratie de fotbal cu incepere de la ora 19.00. Pentru echipa legendelor isi vor face aparitia in teren fostii fotbalisti Silviu Lung, Stefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Nae Ungureanu, Stefan Augustin, Tudorel Stoica, Aurica Beldeanu, Sorin Cartu, Costel Orac si Rodion Camataru. Din echipa suporterilor fac parte Mihnea Michiu, Adrian Maltezeanu, Daniel Musca, Gicu Simion, Adrian Donca, Marian Dobre, Mihai Culcea, Octavian Cazacu, George Lica, Alexandru Bexa, Samuel Pacurar, Gabriel Teleain, Mircea Chirvase, Tudor Truaca (jucatori de camp), Sebastian Amariei ai Cristi Badea (portari).
Primaria Municipiului Iasi, in parteneriat cu Federeatia Romana de Fotbal, a amplasat Piata un TV screen led pe care vor fi proiectate secvente ale finalelor Cupei Romaniei Timisoreana, secvente din meciurile de glorie ale Legendelor Fotbalului Romanesc si imagini din timpul pregatirii meciului dinaintea finalei Cupei Romanei.
Niciun comentariu