Prezent la Iasi pentru o intalnire cu studentii din Republica Moldova prilejuita de alegerile ce vor avea loc peste Prut pe 28 noiembrie, Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, a fost foarte receptiv la intrebarile si doleantele tinerilor. El s-a pronuntat a fi impotriva revenirii regimului comunist la conducerea tarii si a enumerat o serie de motive pentru care sustine aceasta cauza. Motive care, spune acesta, ar trebui invocate si de catre cetatenii Republicii Moldova si care, din pacate, sunt departe de a fi macar gandite.

Cat de bine este strunita justitia in Republica Moldova in prezent?

Justitia in Republica Moldova, din punctul de vedere al cadrului legal este una care ar trebui sa functioneze fara probleme, insa din punct de vedere practic intalnim aceeasi situatie ca in Romania si Bulgaria. Este nevoie de o reforma profunda, o reforma substantiala in sistemul judecatoresc care ar asigura buna functionalitate a acestui sistem.

Reforma despre care vorbeati a fost adoptata deja de un an de zile. Si totusi, s-a confruntat cu multe esecuri. De ce?

Nu poti reforma nici un sistem daca nu ai voturi in Parlament. Reforma presupune schimbare de legi, adoptarea altora. Legile sunt date de Parlament. Asadar, ai voturi, ai reforma, este foarte simplu.

In luna mai a acestui an declarati intr-un interviu pentru Radio Romania ca la Chisinau exista o criza constitutionala, dar nu si una politica. In acest moment cum stau lucrurile?

Lucrurile se afla exact in punctul in care se aflau si atunci. Nu s-a schimbat absolut nimic. Noi trebuie sa revenim dupa alegeri la acea reforma constitutionala. Eu sunt adeptul adoptarii unei noi constitutii. Mai ales in perspectiva aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana, avem nevoie de un alt document decat cel care a fost adoptat imediat dupa prabusirea Uniunii Sovietice.

Dupa 20 de ani in Romania mai sunt oameni care deplang trecutul comunist. In Moldova de ce fac cetatenii asta?

Pentru ca sta in firea omului sa regrete tineretile sale. Dar este important ca cel putin oamenii in varsta sa inteleaga ca tineretile nu mai pot fi intoarse. In perspectiva unui viitor cat de cat decent, este important sa depunem acel efort pentru a face o serie de schimbari importante.

Se stie foarte bine ca oamenii asociaza campaniile electorale cu minciunile. De ce ar crede cetatenii Republicii Moldova tot ceea ce Partidul Liberal Democrat promite?

Sigur ca in campaniile electorale se manipuleaza, este un lucru absolut normal si firesc pentru un exercitiu electoral, doar ca atunci cand se merge la votare este necesar sa se vada cat din totalul promisiunilor facute anterior au fost onorate. Daca macar jumatate au fost indeplinite, sa stiti ca aveti de a face cu un caz ideal de partid politic.

Care in prezent nu exista in Republica Moldova…

Din pacate nu, nu exista.

Constituie coruptia din sistemul judiciar „painea cea de toate zilele”?

Eu cred ca marea problema din domeniu judiciar o constituie coruptia, spre marea noastra rusine. Si este necesar sa venim cu o improspatare a corpului de judecatori, sa angajam oameni tineri ca cei care au venit in seara aceasta la intalnire, care de fapt nu au ce uita. Asta este important.

Nu credeti ca totusi eliminarea coruptiei ar trebui sa inceapa de jos, de la functionarii mai mici?

Nu. Eu sunt adeptul ideii ca trebuie sa se porneasca de sus, de la cap.

De ce?

Deoarece marea coruptie nu se afla jos, bineinteles, ea se afla sus. Trebuie dati jos capii coruptiei pentru ca cei de jos sa isi poata vedea viitorul.

Cat de important considerati ca este sprijinul Romaniei?

Este foarte important. Noi apreciem absolut tot ceea ce a facut Romania pentru noi pana acum pe parcursul acestui an de zile si nu numai. Eu am spus-o si acum si cu alte ocazii ca Romania este unicul aliat firesc al Republicii Moldova care dezinteresat ne-a sprijinit mereu si este primul stat care a recunoscut independenta tarii noastre. Este statul care in acest an ne-a oferit un sprijin substantial in contextul calamitatilor. Sunt o sumedenie de proiecte la care Romania ne-a sprijinit.

Cristina Babii

Repere biografice

A absolvit Facultate de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in anul 1994. A beneficiat de instruire in domeniul Tehnicilor de Aparare in Cauzele Penale la Asociatia Barourilor Internationale in anul 2004. Un an mai tarziu, la Consiliul Europei si Comisia Europeana are parte de Instruire privind aplicarea Conventiei Europene.
Experienta in politica incepe din ianuarie 1995 pana in 1998, timp in care este Consilier Juridic Independent. In acelasi an, din ianuarie pana in septembrie este Consultant Superior la Directia Agent Guvernamentala si Relatii Internationale din Cadrul Ministerului Justitiei.

Timp de trei ani de zile, din 2000 pana in 2003 este Consultant National de Proiect – Proiectul Sistemului Legislativ si Judecatoresc in  cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Este consultant juridic la Centrul de Studii si Politici Juridice din aprilie 2005 pana in luna iunie a aceluiasi an. Din  2005 pana in 2007 este avocat la Biroul de avocati „Alexandru Tanase”.

In perioada iunie 2007-aprilie 2009 este presedinte al Comisiei Juridice a Consiliului Municipar din Chisinau si Consilier municipal.

Pe data de 25 septembrie 2009 a fost numit in functia de Ministru al Justitiei prin Decretul Presedintelui Republicii Molodova.