Aflat la Iasi pentu un concert caritabil, Costel Busuioc coboara incet pe treptele hotelului. E imbracat lejer, cu blugi, un tricou si o bluza, o tinuta ce nu se pliaza unui concert de opera, insa potrivita pentru repetitiile pe care le-a lasat cit a durat interviul. Priveste scurt si contemplativ pe ferestrele largi, ridica din umeri cind nu-si gaseste cuvintele, vorbeste cu pasiune despre lucrurile ce-i fac placere si raspunde intrebarilor cu o incintare neobisnuita.

Sint un om care a primit toata viata picioare in fund, dar mi-a placut sa le primesc

Ati urmarit emisiunea Romanii au talent?

Partial. Spun partial pentru ca am am auzit de citiva talentati de acolo si am cautat pe Internet, dar n-am urmarit-o, sincer sa fiu, cu mare interes.

La acelasi gen de concurs, dar in Marea Britanie si in Norvegia, doi romani au impresionat publicul. Sint romanii binecuvintati?

N-am stiut, sint foarte ocupat. Curind voi avea debutul in opera si nu stiu mare lucru despre. Ma dedic mai mult studiului si e normal sa fie asa. Sper sa-mi revin cu sanatatea pentru ca am o raceala foarte puternica, dar sper ca in iunie, daca nu va fi in iunie va fi in stagiunea din toamna.

Sint binecuvintati avind in vedere ca Dumnezeu da soare si peste cei care fac voia lui si peste cei care nu fac voia lui. Sintem binecuvintati avind in vedere ca sintem liberi, putem sa spunem ce vrem, facem ce vrem, altii nu pot sa faca acest lucru. Avem apa, fara ca sa udam ne creste papusoiul, griul. In alte tari toate acestea se iriga si sint bani consumati in motorina, curent etc., noi sintem binecuvintati, numai sa vedem aceste lucruri.

Talentul dvs. a fost comparat cu al lui Luciano Pavarotti.

Cred ca a facut o mare greseala cine a spus acest lucru, pentru ca el este un liric, eu sint mai mult spre dramatic. Eu n-o sa pot sa cint niciodata “Don Pasquale”, pentru ca e un rol liric, el l-a cintat, eu nu pot sa-l cint, asa cum nici Placido Domingo nu l-a cintat. Din ce-am citit eu Pavarotti a fost scolit, eu nu. Acum studiez foarte mult, chiar din cauza aceasta m-am si imbolnavit, am neglijat mincatul, somnul si am facut o cadere de imunitate, dar cu ajutorul lui Dumnezeu o sa-mi revin.

Referitor la talentul dvs., ati cerut sa fiti laudat mai putin.

Oriunde merg cer sa fiu laudat mai putin, chiar cea mai mare parte din viata mea a fost dedicata bisericii si evident ca cei din bierica si cunostintele ma laudau tot timpul pentru stilul de viata. Eu nu pot sa accept lauda pentru ca nu sint un om caruia sa ii placa laudele. Sint un om care a primit toata viata picioare in fund, dar mi-a placut sa le primesc. De ce? Pentru ca m-au ajutat, sint un delasator si m-au ajutat tot timpul, laudele nu m-au ajutat. Si nu din falsa smerenie nu imi place sa fiu laudat.

Si daca n-ar fi fost picioarele in fund pe care sa le primiti?

Cred ca daca as fi fost laudat mi s-ar fi suit la cap. Chiar si profesorii de canto, n-am avut unul care sa nu ma “bubuie”, sa nu fie aspru cu mine, sa-mi nu-mi spuna pe fata, nu sa zica “ce git frumos ai, ce prezenta scenica…”, nu. Imi trebuie oameni care sa-mi zica ce trebuie sa fac, ce imi lipseste, ce trebuie sa cistig. Imi caut genul de oameni care sa ma critice, pentru ca un om care imi spune ca am nevoie de ceva intr-adevar tine la mine.

Cum va dati seama de acesti oameni?

Daca traiesti normal, cu frica de Dumnezeu, n-ai cum sa nu-ti dai seama. Si cred ca experienta vietii pe care o am ma ajuta sa cunosc toti oamenii de felul acesta. Ii cunosc de la o posta.

Daca n-as mai putea sa cint, n-ar fi o depresie pentru mine

Acum studiati mult si concertati mai putin, va aminati inceputul unei cariere de artist liric?

Amin pentru ca vreau sa fac o figura frumoasa. Dar va fi asta cit mai repede pentru ca e vorba de a memora un text si muzica, cit despre coregrafie, asta se invata. Si un om care le face cu placere le invata si n-ai cum sa nu le faci, n-ai cum. Ori, eu imi amin si din punctul de vedere al sanatatii, nu cu gitul am treaba, am o raceala urita. Si e de mult asta, de un an. Dar daca nu va fi in iunie, va fi in toamna sigur.

Ce ati face daca ar disparea popularitatea de care va bucurati?

Eu ma axez pe opera, cred ca sint capabil sa fac acest lucru. Am fost la multe opere din Romania, m-am imbracat frumos sa nu fiu ca oricare altul, si am vazut tenori, baritoni care sint slabi pregatiti. Nu o spun din rautate. A fost pur si simplu o chestie pentru mine: ma, dar eu pot sa fiu mai bun! Si cred ca viitorul meu nu va fi in tara. Eu inca mai sint chemat in Spania. Imi place mult muzica spaniola, nu zic, imi place si muzica populara romaneasca dar nu ma omor dupa ea. Cind asculti o doina nu poti sa nu plingi ca roman, nu poti, pentru ca vine din adincul sufletului romanesc, de-acolo din vatra. Mai ascult muzica, in functie de starea de spirit, insa opera ma caracterizeaza, sint eu, face parte din mine si nu pot sa nu fac asta. Dar daca eu n-as mai putea sa cint si as putea sa lucrez, n-ar fi o depresie pentru mine, n-ar fi o mare dezamagire. Nici o problema, ma duc sa pun faianta, gresie, pardoseli. Am placerea de-a trai. Pentru mine viata este o mare placere si nu pot sa nu ma bucur de ea. Numai cind te uiti la flori, la verdeata, la pomi te incarci de energie. Am pentru ce trai, pentru ce sa ma bucur in viata. Imi place sa zic ca muzica nu este totul pentru mine. Totul este Dumnezeu, familia, cei ce ma-nconjoara. Imi place sa merg la biserica sa cint o Priceasna sau Sfinta Liturghie. Pentru mine este o mare bucurie ca traiesc si sint sanatos. Daca o sa mai pot sa cint, ramine la latitudinea lui Dumnezeu. El le hotaraste pe toate.

Mai doriti sa urmati teologia?

Daca Dumnezeu imi ajuta fac si acest lucru. Mai intii sa termin liceul, sint in clasa a unsprezecea, si sper sa iau BAC-ul si dupa aceea, cine stie.

V-ati gindit sa deveniti preot?

Poate misionar, nu am timp de acest lucru, dar Dumnezeu le stie pe toate. Nu se stie niciodata. Dar mi-ar placea sa am cit mai multe informatii despre teologie, despre credinta, credinta neamului care este Biserica ortodoxa fara doar si poate.

Vorbiti cu o foarte mare usurinta despre Dumnezeu, unii oameni vorbesc mai greu.

Poate ca unora le este rusine, fiecare scoate din straita ce are. Imi place ce zice Sfintul apostol Pavel: “Voi sinteti templul Duhului Sfint”, aici este Dumnezeu. Iar daca in inima noastra exista Dumnezeu n-ai cum sa fii altcineva. Nu te poti ascunde dupa deget, lumina lumineaza. Cu toata smerenia zic ca mi-as dori sa fiu un adevarat practicant, dar uneori nu reusesc, il mai supar pe Dumnezeu.

Cu Dumnezeu vorbiti?

Da, ori de cite ori ma pun in genunchi si ii spun tot ce m-apasa, ii spun tot ce imi trece prin cap si stiu ca El ma asculta, este singurul care ma asculta cu atentie si nu ride de mine.

V-a raspuns?

Da. Cert, un lucru mi l-a dat. Insa n-am cerut lucrul cutare, am zis “Doamne, daca este voia ta, te rog frumos sa ma ajuti sa fac lucrul cutare”. Si intodeauna m-a ajutat si am inteles ca este voia lui si este o mare bucurie sa fac voia lui. Dar nu intotdeauna reusesc sa fac vorbesc cu El.

Ati reusit sa faceti acea scoala biblica de care pomeneati?

Nu, din lipsa de resurse finaciare. Este foarte greu. Toate la timpul lor. Probabil ca va fi undeva intr-un loc retras, intre munti.

Mi-as sfatui copii sa nu faca muzica, pentru ca nu se poate trai

Ati spus ca v-a placut muzica dinainte sa va nasteti, v-a fost inspirata de la parinti?

Ceausescu a avut partile lui bune. La radio mai tot timpul se punea muzica clasica, simfonica si opera, intotdeauna cind ascultam frinturi din opere sau din arii radiam. Nu tot timpul am avut radio, dar mai tirziu cind am auzit opera mi s-a aprins beculetul: “Asta e muzica pe care o asculta taicamiu”. Uneori, probabil nu asculta ca este o persoana careia sa-i placa, asta era atunci. Zic asta pentru ca se vede ca nu asculta, dupa 20 de ani am luat legatura si s-a confirmat ca nu este asa. Si eu mi-am pus intrebarea, oare chiar… dar n-a fost asa.

Mama dvs. cinta cind erati mic?

Ea cinta, dar sint tenori si soprane care au copii si acestia nu au voce. Nu au, pur si simplu.

Copii dvs. au voce?

Trei au, unu nu are. Dar toti sint la liceul de muzica Ion Vidu din Timisoara. Din pacate, si astazi concursurile de muzica din tara noastra functioneaza cu spaga si asta este un lucru rusinos; probabil si din pricina salariilor care sint, argumenteaza cei care lucreaza in domeniu. Dar, ce sa facem, mai bine sarac si cinstit. A trebuit sa renunte un copil la olimpiada spunind acea doamna profesoara ca isi retrage copilul din olimpiada pentru ca acolo se cistiga prin spaga.

Ati reusit sa schimbati mentalitatea de care ati fugit in copilarie?

Nu. Sint douazeci de ani distanta intre noi si dupa atita timp nu cred ca mai esti la fel. Ei au ramas pe loc, eu am mers inainte. Acum eu am familie, copii si nu pot sa-i ajut cu nimic. Mai intii sa isi doreasca ei si apoi cred ca as putea sa-i ajut. Am avut o tentativa de a-i ajuta, insa, cu parere de rau, m-au tratat rau. Dupa atitia ani sa cresti asa, sa nu-ti doresti sa te schimbi, sa nu-ti doresti sa faci ceva. Degeaba vreau eu sa-i ajut daca ei nu vor. Trebuie sa iti doresti tu schimbarea, sa traiesti mai bine, sa fii respectat. Trebuie sa fii un om de cuvint, da-ul tau sa fie da, nu sa fie nu; daca ti-am spus ca simbata din luna viitoare ne intilnim la ora h, atunci acolo sint cu jumate de ora inainte. Mi-a placut sa fiu asa, si-am ajuns asa. Fiecare ajunge ce-si doreste. Ei daca doresc sa traiasca in mizerie, doar sa fie burtica plina.

A dvs?

Mentalitatea mea, da, s-a schimbat si cei care intra in contact cu mine vreau sa invete ceva de la mine. Ma port asa, traiesc asa, nu pot sa fiu altfel. Iar cei care traiesc in casa cu mine trebuie sa fie asa. De aceea am zis, am avut o tentativa de a ajuta familia mea din Iasi. Din trei, o sora a ramas la mine, restul au fugit, pentru ca nu pot sa spun ca au plecat ca niste oameni normali. I-am dat la scoala pentru ca n-aveau nici o clasa. Le-am zis la fiecare, daca esti delasator o sa stau de tine, sa te verific. O sa fiu putin mai aspru, o sa ti se para, nu sint aspru, dar te rog frumos sa ai rabdare. Daca n-ar rabdare, roaga-te sa-ti dea rabdare si Dumnezeu iti da. Fratele meu a invatat incet sa scrie, citea, ma bucura, dar m-am trezit ca el a fugit de acasa de la mine, n-a mai avut rabdare. N-a comunicat. O lasam mai moale daca comunica, ca si eu sint om. Imi zicea ca e bine si m-am trezit ca e pe tren spre casa. Mi-a tradat increderea. Daca s-a dus, bun dus. M-a facut de ris la scoala pentru ca mi-am pus obrazul. N-aveau nici o clasa si au plecat, cum sa nu fiu suparat? Mi-am zis, ce m-as bucura sa am si eu pe cineva care sa semene cu mine, n-a fost sa fie. Mai am o sora care acum este in clasa a doua in Timisoara si sper ca ea sa ramina si sa invete. Plus ca fratele meu beneficia si de un loc de casa daca raminea, sora mea la fel, le dadeam un loc frumos de casa in Ghilad si nici nu cumparau mincare. Daca ti se ofera un asemenea avantaj in viata cum poti sa nu profiti de el? Sotia mea gateste foarte bine, este ardeleanca, face o mincare exceptionala, niste prjituri face… se vede! Ii spuneam, iei mincare de acasa, mergi la servici, banii ii pui deoparte. Luna asta iti cumperi un metru cub de caramida, haine…

Nu vreau sa ma laud, am vrut sa ii ajut cu toata puterea mea atit cit am putut eu, n-am putut mai mult pentru ca nici eu nu sint un om bogat, am atit cit sa traiesc eu si familia mea.

Copii sint de acord cu mentalitatea dvs.?

Imi place foarte mult cind cei din jur vad copii mei si spun: “ce copii aveti?!”, toti spun asa. E un sentiment de implinire si sper ca Dumnezeu sa mi-i tina asa, niste oameni deosebiti sa fie. N-o sa-i oblig niciodata sa faca muzica, ba din contra, i-as sfatui sa nu faca muzica pentru ca nu se poate trai. E foarte greu sa traiesti din muzica pentru ca in Romania mentalitatea este alta, manele, muzica populara si cam atit. Este un grup restrins cu cei care asculta muzica simfonica, opera. Uitati-va la cei care lucreaza la opera sau la filarmonica, cum sa traiesti cu un salariu de citeva milioane? Dar i-am dat la muzica pentru ca ea te ajuta sa fii altfel, iti schimba orizonturile, te face sensibil, din punctul asta de vedere este o minune ca exista muzica. Sint si de principiul ca daca la copii nu le dai de lucru, le da altcineva, sa nu spun cine. Mi-a placut ce mi-a zis baiatul meu, zice: “Tati, eu nu fac muzica din obligatie, mie imi place foarte mult”. Il mai opresc de multe ori, ajunge, sta cite sase ore in fata pianului, e silitor si ma bucur foarte mult. Dar sint atent sa fie buni si la materiile celelalte, sotia mea se dedica cel mai mult pentru cresterea copiilor si cel mai mare merit il are ea.

Ei cum se impaca cu muzica?

Aoleu! Cind incep toti, trei viori si un pian… avem noroc ca stam la casa. Baiatul studiaza jos in salon la pian cu coada scurta, fetitele, fiecare in cite o camera.

Considerati ca-i protejati, neexpunindu-i in public?

Nu sint de acord sa ii expun, familia nu, e doar pentru mine, sint egoist.

Ii protejati asa cum nu ati fost protejat dvs. in copilarie?

Am grija de ei, sint copii mei, daca ar fi ca sa nu am ce minca, ma las eu pentru ei. Cit sint sanatos fac tot posibilul sa aiba de toate si oricine isi doreste sa aiba copii lui ce n-a avut el.

Nu puteam sa merg la gagicarit, sa agat fetele

Unde sa gasesc acum vorbele profesorilor care va ziceau ca sinteti “urit si prost”?

Traiam in alte vremuri atunci, nu stiu daca mai exista astfel de profesori. Mi-aduc cu mare placere aminte cind eram cioban la oi, in acea turma de oi mai erau si oi schioape dar ma ingrijeam de ele. La acordam mai multa atentie ca sa fie ca celelalte, nu s-a intimplat acelasi lucru si cu mine in scoala. Imi pare foarte rau si prefer sa uit. E ca la preoti, unii au aceasta chemare de-a fi profesori, altii nu o au. Din pacate cred ca intotdeauna vor fi asa.

Este la fel reactia oamenilor, acum dupa trei de la cistigarea concursului?

Pentru cei care m-au iubit sincer da, sint unii care au fost luati de val. Toti care ma iubesc vin la concertele mele, apreciaza ceea ce fac, imi scriu pe site. A si fost o figura frumoasa atunci, vremurile alea grele, cind Romania era muscata din toate partile in Italia si in Spania. Treceam printr-o perioada foarte grea. Intram cu capul in pamint de rusine ca nu cumva sa-si dea seama spaniolii ca sint roman, in Italia nici nu vorbeam in romana. Si a venit concursul asta dupa toata nebunia si m-am bucurat foarte mult. Pentru muncitorii de rind a fost o bucurie extraordinara. Si se identificau cu mine. Stiu oameni care au aruncat CD-urile cu manele la cosul de gunoi, m-am intilnit cu oameni care mi-au spus asta, ca au renuntat la stilul acela de muzica si voiau sa le recomand ceva sa asculte. Pentru mine a fost ceva incredibil. Tineri care veneau si ma stringeau in brate. A fost coplesitor.

Unde va bucurati de o popularitate mai mare?

Nu pot sa spun, sa cumpar Romania cu Spania, pentru ca acolo este un public avizat, este si un public mai mare. Mi se pare nedrept, acolo am cistigat concursul si daca fac un concert e sala plina. In Romania mai trebuie pregatit publicul, dar usor cred ca lucrurile se vor indrepta si la noi in tara.

Intr-o sedinta de pregatire de la emisiune vi se spunea sa cintati din inima. Acum cine va indruma?

Cintam intotdeauna din inima, dar la repetitii oboseam. Dupa atitea ore, e putin mai greu. Atunci cind esti odihnit, doar textul il ai in cap, il treci prin filtru si ajunge la inima.

Unde spuneti acasa?

Cred ca a disparut acasa. Oriunde sint acasa, la Iasi, la Timisoara, la Madrid e mai greu. Pot sa spun ca sint acasa la Hateg de unde e sotia mea.

Ati avut momente cind va parea rau ca ati plecat din Tomesti?

Niciodata, n-am avut ce pierde, am avut ce cistiga ca am plecat. Si nu imi pare rau nici o data, nici nu am avut grup de prieteni, am fost aparte, nu ma regaseam cu ceea ce era acolo. Nu puteam sa merg la gagicarit, sa agat fetele, ori in zona aia sint faimosi a fi asa.

10.000 de euro, atit imi cere o orchestra ca sa cinte cu mine

Credeti ca sansa de a aparea in 2005 la Surprize surprize este o sansa irosita?

Atunci nu eram pregatit sa ma lansez. Cred ca m-as fi bucurat daca mi se oferea sansa de a merge la liceu. De fapt, cei care m-au trimis acolo au vrut sa-mi faca surpriza asta, dar din pacate n-a fost surpriza intentionata de ei. Mi-a zis dupa aceea domnisoara Diana Trogmaer, care este din presa. O sa ii fiu vesnic recunoscator, pentru mine capitolul muzica era inchis, ea a venit si a zis ca vrea sa faca un reportaj cu mine si i-am zis ca pe jurnalisti ii intereseaza doar munca si persoana lor, si i s-au umplut ochii de lacrimi. N-a ramas indiferenta si a incercat sa ma ajute si cred ca a fost foarte sincera cu mine. A si plecat din tara saraca. Eu regret ca pleaca astfel de oameni din tara.

Dar si dvs. vreti sa plecati.

Din pacate nu sint acceptat in Romania, chiar si acum ca studiez si stiu ce fac, nu sint acceptat. Ca sa cinte cu mine imi cer cite 10.000 de euro, sa cint o opera, atita imi cere o orchestra. De aceea cint cu negativ, pentru ca e foarte greu sa platesti suma asta. Se fac de ris cu un tenor slab, dar nu accepta sa cinte pe mai putini bani. E o mentalitate paguboasa. Eu sint acceptat si respectat in Spania si de aceea voi pleca in tara respectiva. Cultura romana are de suferit de pe urma asta, pentru ca unul da spaga si il baga sa cinte pe unul obosit.

Eu as gasi alta metoda, pentru ca muzica este ca un sport. Trebuie sa traiesti ca un sportiv, sa lasi bautura, fumatul, astea n-au ce cauta in muzica. Se cred talentati si nu mai studiaza. E exact ca plugul, ari si dupa aceea il lasi, il bagi in sopru si se pune rugina pe el, nu mai luceste. Asa e si vocea, daca nu studiezi. Talentul nu este de-ajuns, trebuie foarte multa munca.

Tot in 2005 ati avut promisa si bursa de la ministrul Culturii.

A fost o mare abureala. Minciuna are drumul cel mai scurt. Mincinosii n-au ce cauta la guvernarea României, hotii si mincinosii. Din pacate avem foarte multi. Domnul Iorgulescu a mintit atunci. Oamenii de la fundatia domnului Dinu Patriciu m-au cautat si am primit bursa de 2000 de dolari pe luna. Ma sunau si imi cereau sa le trimit copie dupa buletin, sa scriu cutare lucru. Omul care vrea sa iti faca un bine ti-l face. Eu l-am cautat pe dl Iorgulescu si a fost o mare minciuna.

Dupa ce se va termina bursa de la Fundatia Dinu Patriciu ce veti face?

Voi pleca si o sa ma angajez in Spania la teatru.

Va ginditi sa participati la Eurovision, profitind de imaginea pe care o aveti?

Nu m-a contactat nimeni in sensul asta, nu cred ca sint un cistig pentru Eurovision, sau nu stiu cu ce m-ar ajuta acest concurs pe mine. Am inteles ca si acolo se merge pe pile. Daca mi s-ar propune probabil ca as accepta. Sa fim sinceri, Eurovisionul este aranjat, din Romania pleaca cine vrea juriul respectiv si bineinteles, sponsorii acestui concurs. Am curaj sa spun foarte senin acest lucru, sper sa nu supar pe nimeni pentru ca asta e adevarul.

Georgel Costita

Costel Busuioc s-a nascut in anul 1974, in satul Goruni, com. Tomesti, judetul Iasi si este un tenor roman, de origine roma. Iubitor al muzicii de opera si cantaret fara studii de specialitate, Busuioc a incercat in mai multe randuri, fara succes, sa isi faca intrarea in lumea operei. Pentru a-si intretine familia, s-a angajat ca muncitor in Spania, unde a participat la concursul muzical Hijos de Babel („Fiii Babilonului”), emisiune dedicata emigrantilor stabiliti pe pamant spaniol. La inceputul anului 2008, in noaptea de 12 spre 13 martie fiind anuntat drept castigator. Rezultatul a implicat incheierea unui contract intre Busuioc si casa de discuri Sony BMG si recunoasterea de artist promitator.