Cand vine vorba de vedetele de televiziune din Romania nu scapa din capul listei cea care, timp de noua ani, in fiecare smabata seara, aducea „Surprizele” pe TVR1. Andreea Marin- Banica nu a fost omisa nici de pe lista invitatilor de onoare a festivalului de moda recent desfasurat la Iasi – „Romanian Fashion Week”. A revenit acasa cu placere si o bucura aceste locuri de unde a pornit in cariera, acesti oameni dragi sufletului. Spune ca TVR Iasi este locul unde „s-a nascut” in televiziune. Nu dezvaluie eventuale proiecte de televiziune in care ar aparea „pe sticla”, insa activitatea de ambasador Unicef in Romania o va solicita in campanii si proiecte noi sau in plina desfasurare. Despre familie si oameni dragi, dar  si despre cateva lucruri simple, dar importante din viata sa, povesteste Andreea Marin-Banica in interviul acordat agentiei de presa Cuzanet.

„Am mai invatat singura si cum sa-mi apar intimitatea cu eleganta, cum sa-mi traiesc viata de familie cu cat mai multa discretie, in paralel cu profesia in lumina reflectoarelor”

Care este primul lucru din viata Dvs. de care va aduceti aminte?

Mirosul mamei, avea un parfum al pielii pe care-l simt si acum uneori, e imprimat in memoria mea olfactiva fara putinta de a fi uitat. Si senzatia mangaierii ei, cu palma pe fruntea mea. Ii duc dorul de mai bine de 25 de ani, de cand nu mai e langa noi…

Care a fost primul lucru pe care l-ati invatat in televiziune?

Sa nu ma las prada autosuficientei. Oricat de bune ar fi rezultatele tale, se poate si mai bine.

Cine v-a invatat?

Dascalii mei in meserie de la TVR Iasi, locul unde „m-am nascut” in televiziune.

Ce a trebuit sa invatati singura?

Cum sa fac diferenta intre stralucire de moment si realizare durabila, intre valoare si  tupeu, intre investigatie jurnalistica veritabila si scandal creat intentionat pentru un rating de moment. Am mai invatat singura si cum sa-mi apar intimitatea cu eleganta, cum sa-mi traiesc viata de familie cu cat mai multa discretie, in paralel cu profesia in lumina reflectoarelor.

„…am aparut in presa americana drept „lady in yellow””

Care a fost primul lucru pe care vi l-ati cumparat din proprii bani?

Un sacou cu care sa pot aparea pe micul ecran, in lipsa unei garderobe a televiziunii, oe atunci.  L-am purtat in mai multe randuri, neavand prea multe alegeri in dulapul meu de studenta cu un salariu modest, si haios a fost ca a devenit sacoul galben recunoscut la Hollywood, pentru ca l-am purtat doi ani la rand acolo ca si corespondent la Premiile Oscar, iar in al doilea an am aparut in presa americana drept „lady in yellow”, se pare ca unii si-au amintit de mine gratie hainei purtate si cu un an inainte si mi-au atasat astfel un al doilea nume.

Va obsedeaza ceva?

Nu pot spune ca am obsesii. Idei fixe ne mai bantuie din cand in cand, nu-i asa? Dar pana la obsesie e cale lunga.

Ce va infurie?

Rautatea gratuita, minciuna, duplicitatea, nedreptatea.

Ce va face fericita?

Familia mea.

Care e ultima carte citita?

Elizabeth Gilbert, „Mananca, roaga-te, iubeste”.

„Zilele mele sunt atat de diferite intre ele, incat nu pot vorbi despre o zi obisnuita…”

Cum arata o zi obisnuita din viata Dvs?

Zilele mele sunt atat de diferite intre ele, incat nu pot vorbi despre o zi obisnuita, fac lucruri diferite in meserie, proiectele sunt creative si diverse de la o perioada la alta, nu fac acelasi lucru sau un singur lucru prea mult timp, am parte mereu de schimbari si noi provocari, dar exista si constante: timpul petrecut cu familia mea, grija pentru copilul meu, lucruri simple care umplu sufletul oricarei femei.

Cum va auto-stimulati cand va cuprinde lenea?

Nu o fac. Pur si simplu exista momente in care avem nevoie sa lenevim, iar eu imi daruiesc, nu prea des, ce e drept, si astfel clipe de ragaz.

Cum reactionati in fata unui obstacol?

In nici un caz nu ingenunchez in fata lui, nu ma intorc din drum. Caut calea cea mai logica sa il depasesc.

Care sunt cliseele pe care le evitati?

Orice tip de cliseu.

Ce anume n-ati putea face niciodata?

Sa fac rau cu buna stiinta.

Care este personajul preferat din desene animate?

Bambi, totodata preferatul Violetei mele.

„Am facut tot ce am promis, de aceea am parte de sprijin si generozitate atunci cand fac apeluri umanitare”

Cat de greu este sa faci campanii umanitare in Romania?

E munca multa, iar in ultima vreme, pentru ca toata lumea pare a se pricepe la ceea ce numim campanii umanitare, e cu atat mai greu sa captezi increderea oamenilor, trebuie sa demonstrezi ca lupti  pentru o cauza care merita cu adevarat atentia. Eu insa am o istorie lunga si serioasa pe taram umanitar, am invatat multe de-a lungul timpului. Am facut tot ce am promis, de aceea am parte de sprijin si generozitate atunci cand fac apeluri umanitare.

Ati schimba pe ceva popularitatea pe care o aveti?

Sigur ca da. Pe sanatatea atator oameni care ajung la mine in situatii limita, si uneori imi dau seama ca cerintele imi depasesc posibilitatile de a ajuta…

„Suntem o tara de smecherasi care se auto-denumesc „oameni de afaceri” ”

Ce-i lipseste afaceristului din Romania?

De multe ori, seriozitatea si cunostintele necesare. Suntem o tara de smecherasi care se auto-denumesc „oameni de afaceri”. De fapt, cei veritabili sunt atat de putini…

Urmeaza o revenire a Andreei Marin- Banica pe „sticla”? Puteti sa ne dezvaluiti ceva in acest sens?

Nu.

Dar in cazul campaniile umanitare?

E in plina desfasurare Campania Mondiala Pampers Unicef al carei Ambasador sunt si care lupta pentru eradicarea tetanosului la nivel  mondial, Campania „Citeste cu Mine” pe care o sustin, tine piept abandonului scolar si imbogateste bibliotecile scolilor sarace, un alt proiect pilot amplu dedicat grijei pentru mediu si colectarii selective a deseurilor se afla la start cu sustinerea mea la Targoviste, si lista continua.

Cat de importanta este buna amenajare a lucrurilor din viata si din casa Dvs.?

La fel de importanta ca pentru orice om. Toti ne dorim echilibru, pace si dragoste, doar daca nu suntem razboinici innascuti, nu-i asa?

„Femeii din Romania ii lipseste stiinta echilibrul, nu in toate cazurile, fireste, dar in mare parte”

Daca ati face un exercitiu de imaginatie, sa presupunem ca vi se propune sa realizati un film cu cateva personalitati importante din Romania. Cine ar fi acestea si ce titlu ar avea?

Nu vreau sa nedreptatesc pe nimeni prin omisiune. Exista multe personalitati pe care le respect, chiar daca eu numesc personalitate si un om cu realizari remarcabile, dar care nu e neaparat omniprezent in ziare si pe micile ecrane. As face mai degraba un film cu medicii care au salvat vieti avand la indemana instrumente de lucru rudimentare, dascalii care au schimbat destine in bine prin perseverenta si talentul lor, femeile care si-au abandonat propriile vise in favoarea copiilor si a sotilor , pe care i-au asezat pe primul loc in viata lor.

Ce-i lipseste femeii din Romania?

Iata ca, fara sa vreau, am anticipat aceasta intrebare. Femeii din Romania ii lipseste stiinta echilibrul, nu in toate cazurile, fireste, dar in mare parte. Ori isi abandoneaza visele cu totul pentru a ramane acasa, sprijinindu-si familia sa se implineasca, copiii, sotul, si adeseori acestia din urma nici nu remarca sacrificiul ei, ori uita cu totul ca e asteptata acasa de cei dragi si imbratiseaza cu ambele brate cariera, neintelegand ca timpul nedaruit la timp unui copil nu se mai intoarce si nu poate fi cumparat, inlocuit cu cadouri scumpe, compensat cu vacante rare si costisitoare.

Ati avut un mentor sau aveti?

In meserie, da: Valeriu Lazarov. Mi-a schimbat cel mai mult viata, dar nu e singurul meu mentor, desigur, si ma gandesc cu drag la fiecare om care si-a pus amprenta pe ceea ce am fost, pentru a deveni ceea ce sunt astazi.

„De data asta, as adauga tributul care e pentru sufletul meu, fireste, nu pentru publicul larg”

Aveti un capitol in cartea „Pretuieste viata” intitulat „Echilibru pentru fericirea ta”. Echilibrul Dvs. in acest sens care este?
Tot in carte gasiti raspunsul. Cate putin din toate.

Daca ati face un tribut, in amintirea cui l-ati face?

Am facut asta, tot in cartea „Pretuieste Viata”, pentru Valeriu Lazarov si pentru Audrey Hepburn, pe care ii pretuiesc nespus. De data asta, as adauga tributul care e pentru sufletul meu, fireste, nu pentru publicul larg : pentru parintii si bunicii mei.

Cum ati defini, in cateva cuvinte, industria televiziunii romanesti?

Astazi, zgomotoasa, barfitoare si anosta. Cu prea putine exceptii. Pacat…

Corina Gologot

***

Despre Andreei Marin- Banica:
S-a nascut pe 22 decembrie 1974 in Roman, judetul Neamt. Timp de noua ani, din 1999, a moderat emisiunea „Surprize, surprize” de pe TVR1.
Studii:
Facultatea de Informatica, Universitatea Al. I. Cuza – Iasi;
Jurnalism, Public Relations si Advertisement – BBC, cursuri de specialitate la Thompson Foundation si la University of South Carolina;
Fizica si Matematica – Liceul de Matematica – Fizica Roman Voda, Sectia matematica – fizica.

Experienta:
A fost director de comunicare si de program, moderator pentru Prime Time World Broadcast timp de 9 ani – companie internationala de productie TV din Madrid, care a realizat programe in prime time pentru Televiziunea Nationala Romana TVR1, posturile private Antena 1, Kanal D, Realitatea TV.  Din martie 2007- membru de onoare al Asociatiei Partenerilor Diplomatilor Romani. Timp de doi ani consecutiv a fost corespondent special al Televiziunii Nationale la ceremonia acordarii Premiilor Academiei Americane de Film – Oscar, Los Angeles (1998/1999) . A realizat numeroase documentare in jurul lumii si s-a implicat in campanii umanitare, in prezent detinand si functia de Ambasador UNICEF al Bunavointei pentru Romania (titlu acordat in 2006).

Premii:
Decembrie 2008: Premiul „Cea mai buna imagine feminina la nivel international”, obtinut in cadrul Galei „Femeile de succes ale anului 2008”.
Decembrie 2008: „Premiul de Excelenta TVmania pentru 10 ani de cariera in top ca moderator si producator de televiziune”, obtinut la „Premiile Tvmania 2008”;
Iunie 2008: „Cel mai durabil show de succes de televiziune”, obtinut la „Gala Celebritatilor”.
Februarie 2008 – diploma de recunoastere „10 ani de excelenta in activitate”, pentru merite si realizari deosebite in domeniul mass-media, acordata de revista Avantaje.
Andreea Marin Banica a fost premiata cu Medalia de Aur pentru inovatia Violet – un body extensibil pentru bebelusi la Salonul de Inventii de la Geneva in aprilie a.c