Doru Octavian Dumitru s-a nascut comic si daca ar fi dupa el ar rade tot timpul. Mai ales de lucrurile triste, cum ar fi umorul „primitiv” care face rating la televiziune. Nu, nu se teme ca ar putea sa se ingrase de la atita ras, fiindca acesta este doar cel mai bun masaj pentru organele interne. Frica ii este numai ca ar putea ramane un pitic in tara uriasilor. Dar vorba tatalui sau: “daca ti-e frica, inseamana ca nu esti liber”. De accea, joi, 7 aprilie la Botosani si pe 13 aprilie la Iasi si-a luat libertatea de-a stirni pana la lacrimi hohotul de ras al moldovenilor.

Meseria dumneavoastra este sa-i faceti pe oameni sa rada, dar pe dumneavoastra ce va face sa radeti?

Tot ma face sa rad. Tot ce se intampla in jur. In momentul in care incepi sa realizezi ca totul este trecator, in momentul in care incepi sa realizezi ca tristetea este ceva care te preseaza pe tine atunci veselia este ceea ce poti schimba la tine. In veselie nu trebuie sa ai logica, ci sa o simti pur si simplu. Si in viziunea mea acum este momentul absolut necesar ca oamenii sa rada si sa fie veseli pentru ca nu stii niciodata ce va fi maine. Eu dupa atatia ani am mers pe idea ca daca numai omul a primit dreptul, sansa si oportunitatea sa rada , el trebuie sa se folosesca de asta din plin. Noi oamenii suntem niste cantitati mici de energie in univers si daca energia asta este mereu pozitiva vom fi fericiti. In general veselia nu atrage tristete in jur, ci doar veselie.

In ultima perioada va vedem din ce in ce mai rar, aprope deloc la TV. De ce?

Eu am facut o observatie vizavi de ceea ce se intampla cu televiziunile din Romania. Este un macel intelectual si spiritual ceea ce se intampla acum in media. Pur si simplu de dragul raiting-ului se merge din ce in ce mai jos ca si cum oamenii ar fi intr-o mlastina, i-ai convins ca mlastina aia o sa-ti faca bine la oase si tu ii bagi tot mai jos. Lumea a ajuns sa se bage cu capul la fundul acestei mlastini doar pentru ca asa se poarta. Eu am hotarat sa protestez fata de aceste lucruri prin hotararea de a ma retrage o perioada. Eu nu vreau sa pacalesc pe nimeni, nu am nici interese politice si nici nu vreau sa iau banii publicului. Eu vreau sa vad lumea razand. Asta-i tot.

Ce parere aveti despre grupurile de divertisment care sunt promovate astazi de televiziunile din Romania?

Parerea mea e ca aceste grupuri merg pe raiting. Eu sunt un om care stie sa faca lumea sa rada. Si atat. Nu sa spun cine sunt, nu sa-mi sarbatoresc ziua de nastere la televizor, nu sa va spun cand si cum s-a nascut primul meu copil sau ce discutii am avut cu sotia mea. Design-ul meu ca si om a fost si este sa va fac sa radeti, nimic altceva. Daca eu ma apuc de altceva inseamna ca m-am prostit. Si sa nu uitam un lucru. Raul in prima faza e un rau mic si raul mare este raul evoluat. Raul evoluat face mai mult rau decat cel mic? Cu siguranta da.

Ma aflu in tara uriasilor, iar eu sunt un pititc si trebuie sa-mi caut tara piticilor

Spuneati la un moment dat ca va veti concentra mai mult pe spectacolele din cluburile de comedie din America. Nu va mai gasiti locul in comedia romaneasca?

Da, intre timp mi-am extins idea asta. As vrea sa fie mai multe locuri, dar tot in zona Americii. Eu zic ca este vina mea ca n-am ajuns pana acum acolo pentru ca n-am stiu sa ma organizez. Si daca as fi avut un manager bun cred ca as fi ajuns in alta parte, dar am preferat momentul pentru ca in perceptia mea cu momentul poti sa cladesti alte momente bune . Eu sunt intr-o perioada artistica pe care o consier cea mai inalta din viata mea. Am acumulat foarte multa experienta, stiu cum se face comedia adevarata. Pacat ca nu sunt exploatat asa cum mi-as fi dorit. Asta inseama ca ma aflu in tara uriasilor, iar eu sunt un pititc si trebuie sa-mi caut tara piticilor. Si o sa caut o tara de pitici unde sa ma pot simti si eu bine.

Exista vreo diferenta intre modul de a percepe comedia intre publicul roman si cel din America?

Cred ca este diferenta de libertate. Unii sunt liberi si altii nu. Da, in Romania suntem liberi . Perfect adevarat. Dar am sa dau un simplu exemplu care contrazice acest lucru. Si sa nu aveti impresia ca am ceva impotriva animalelor de pe strada. Dimpotriva, dar dau doar un simplu exemplu. Daca mie mi-e frica de caini si daca mi-e frica sa ies noaptea din casa pentru ca as putea pati ceva pe strada inseamana ca nu sunt un om liber. Si tatal meu avea o vorba. “Daca ti-e frica, inseamana ca nu esti liber”.

Ati declarat ca “scara de valori la romani se rezuma la a avea o masina si o gagica tare si la multi bani”. Ce conteaza cel mai mult pentru dvs?

Da, din pacate la noi se foloseste un fel de inteligenta primitiva prin comparatie. Practic, acum ca sa fii tare trebuie sa ai o gagica tare pe care sa o plimbi intr-un super jeep si multi bani in buzunare. Asta inseamna valoarea la romani. Toata lumea este disperata dupa bani. Eu zic ca cei sapte ani de acasa sunt foarte importanti, dar de la casa ta, nu a altcuiva.

Eu m-am nascut comic

Aparitia comicului Doru Octavian Dumitru este gandita pana la cel mai mic detaliu. Sunt cumva detaliile cele care diferenta dintre un spectacol reusit si unul nereusit?

Sunt un om care are grija si cele mai fine detalii cand vine vorba de costumatii pentru ca ele fac un tot cu spectacolul meu de pe scena. Spre deosebire de multi comici, nu neaparat romani, ma refer aici la comici din toata lumea, publicul se uita intr-un anumit fel la mine. Publicul simte ca-mi pasa de el. Asta pentru ca am grija de modul in care arat cand apar in fata lor. Am foarte multe costume si mi-am facut acum costume noi care sunt absolute superbe. Ele ma ajuta foarte mult si-mi dau starea necesara pentru a intra in pielea personajului.

Care sunt dezavantajele meseriei de comic?

Meseria pe care o practic nu mi s-a parut niciodata o meserie cu dezavantaje. Am avut momente cand am regretat ca nu m-am nascut in alta parte. Dar, eu m-am nascut comic. Mama imi spunea tot timpul ca la patru ani faceam spectacole la gradinita. Am facut Facultatea de Instalatii, dar tot catre comedie m-am indreptat. Apoi am vazut reactia oamenilor in Romania, a romanilor de afara, a nemtilor, a chinezilor, a indienilor de afara care radeau cu lacrimi. Si atunci mi-am spus: “Asta-i menirea mea!” Oriunde merg in lume trebuie sa fac lumea sa rada. Cu ce? Cu cat stiu, cu cat ma pricep sa comunic. Nu pot sa zic ca am avut neplaceri. Dimportriva, meseria m-a ajutat sa ma ridic atunci cand am fost cazut la pamant. Imi place sa ma daruiesc publicului sis a vad lumea razand.

Credeti ca rasul ingrasa?

Nu, din moment ce faci masaj, masajul nu ingrasa. Rasul este un masaj pentru organele interne. Si apoi ne aflam intr-un momen in care omenirea este intr-o cadere, chiar si psihica, iar rasul este terapia perfecta. Se vorbeste mereu despre incalzirea planetei, explozii solare, cutremure, etc. Este un moment extraordinar de bun din punctual meu de vedere pentru ca lumea sa rada.

In viata sinteti la fel de glumet ca pe scena?

Eu zic ca da. Poate am avut si eu momente cand am fost foarte invrajbit si apoi mi-am dat seama ca n-are rost sa fiu asa si mi-am mai dat seama ca atat timp cat pot am un zambet pe fata pot bucura lumea din jurul meu. Si pana la urma un zambet iti face bine tie in primul rand.

Ce este mai greu pentru dumneavoastra, sa puneti intrebari si sa aflati raspunsuri de la public sau le oferiti raspunsuri?

Tot timpul pui intrebari. Dar mie mi se pare cel mai corect sa vii pregatit in fata publicului. Nu sa-ti faci temele cand esti in fata lui. In general publicul te simte si foarte rar iti iese sa improvizezi si sa faci lumea sa si rada. Si mai apoi notele sunt de la 1-10, iar hohotele de ras si aplauzle sunt cel mai bun raspuns pentru mine.

Care zona a tarii va este mai aproape de suflet?

Sigur ca sunt subiectiv. M-am nascut la Arad, dar am copilarit in Bacau. Am colindat mult manastirile din nordul tarii care sunt superbe si copilarind in Moldova sigur ca m-am legat mai mult de moldoveni. II simt mai usor si niciodata n-am vazut moldoveanul rau. L-am vazut muncitor, naiv si tot timpul cum inaintez catre nord tot imi vine sa iubesc mai mult Bucovina.

Beatrice Olaru