Reusind sa se debaraseze de narcisismul unui top-model care a mai si fost, pe deasupra, preferatul Elenei Ceausescu, Catalin Botezatu a imbracat o noua haina. Si nu neaparat una semnata de brand-ul pe care il reprezinta. Este vorba de un vestmint de sub care priveste lumea cu ochii unui vulture care isi urmareste indelung prada inainte de atac. O ocoleste si o studiaza indeaproape, dupa care o preface in vrajitoare sau in inger. In aceasta nunta nu el este mirele, dar mireasa e cu siguranta femeia.
Cum a fost trecerea de la cel care defileaza in haine scumpe la cel care le creeaza?
Destul de lunga, pentru ca am lucrat ca model, am vazut ce inseamna acest lucru si mi-am dat seama ca ma regasesc in el. A durat ani si a fost destul de greu, pentru ca n-am pornit pe banii nimanui, am pornit pe banii mei, foarte putini pe vremea aceea, dar poate si cu ceva talent si pe urma cu ceva experienta dobindita in urma studiilor pe care le-am facut.
Cum ati fost intimpinati de designerii consacrati atunci cind ati pasit in domeniul creatiei vestimentare?
Surprinzator, dar eram foarte tinar, eram poate si talentat si atunci eram asa, ca o stea care aparuse, dar care nu a disparut asa cum dispar toti designerii care se duc. O stea care a insistat si a demonstrat ca poate deveni poate cel mai bun.
Pina la urma, ascensiunea in acest domeniu a fost foarte rapida. Nu ati ametit?
Nu, niciodata nu „m-a luat ameteala”, niciodata nu am uitat de unde am plecat, intotdeauna am putut sa privesc cu demnitate trecutul meu, nu am uitat cine sint, n-am uitat ca provin dintr-o familie de la care am primit o educatie extrem de frumoasa. Nu am avut o familie saraca, ca altii, din pacate, dar stiu ca am avut parte de o educatie extraordinara. Am avut niste parinti care m-au sustinut pina la un moment dat, pina la facultate, dupa care am satisfactia ca tot ce am facut, am facut pe munca mea si acum cit pot, imi ajut parintii, ceea ce e un lucru foarte important.
V-ati gindit vreodata la posibilitatea de a reveni in blitz-urile fotografilor, ca model, asa ca pe vremuri?
Bineinteles ca din cind in cind sint solicitat sa fiu imagine. De exemplu, la Enzo Bertini sint solicitat sa intru in prezentari ale brand-urilor internationale ca special guest. Intru, dar nu continuu, pentru ca imi dau seama ca exista o limita a penibilului pe care trebuie sa o respectam, iar eu fac moda, nu fac maimutareala si circ cum fac alte vedete cind devin, peste noapte, creatori. Consider ca a folosi vedete intr-o prezentare inseamna ca nu ai ce sa arati tu ca creator. Folosesti acea vedeta ca imagine pentru ca, de fapt, ceea ce faci tu, nu reprezinta mare lucru.
„M-am simtit mindru ca mi s-a acordat un spatiu atit de mare alaturi de Traian Basescu”
Revista „Der Stern” v-a desemnat imaginea tarii alaturi de Traian Basescu si alte personalitati din sfera politica.
Am aparut in „Stern” in acea campanie inainte de intrarea in Uniunea Europeana, au fost niste articole extrem de importante pentru ca aratau ce inseamna Romania, nu numai oameni care cersesc sau tigani sau, de fapt, rromi, pentru ca ii respectam si am avut norocul sa apar de doua ori in „Der Stern” cu pagini intregi, in care Romania era altfel descrisa, nu in acele culori terne, ci in culori vii, in care se arata ca exista oameni cu potential, talentati si ca merita sa intre in Uniunea Europeana. Sint mindru ca am participat la aceasta campanie.
Cum a fost sa fiti pus pe acelasi taler cu Traian Basescu?
Probabil ca a fost o asociere fericita, pentru ca au ales din fiecare domeniu oamenii cei mai importanti. Eu m-am simtit mindru ca mi s-a acordat un spatiu atit de mare alaturi cu Traian Basescu. Si cred ca si domnul Traian Basescu nu a avut nimic impotriva, pentru ca a insemnat ca tara lui are oameni valorosi, care l-au ajutat sa intre in Uniunea Europeana. De fapt, asta era si scopul, iar eu mi-am reprezentat tara cu mindrie intotdeauna. La cele doua Summit-uri care s-au desfasurat in Romania am facut prezentari de moda. La ultimul, care a fost anul asta, am facut o prezentare pentru toate sotiile presedintilor, iar doamna Bush m-a felicitat personal si mi-a spus ca nu se astepta sa gaseasca in Romania un creator atit de talentat. De asemenea, la primul summit care s-a facut in Romania la Palatul Parlamentului am facut o figura frumoasa, aratind ca romanii sint adevarati, chiar si in domeniul fashion-ului.
In ce mod v-a ajutat Elena Ceausescu sa va lansati in moda?
M-a sprijinit tangential, fiind fostul ministru al Ministerului Industriei Usoare. Eram preferatul ei, pentru ca faceam foarte multe prezentari pentru familia Ceausescu si pentru toate delegatiile care veneau in Romania si aveau parte si de o prezentare de moda. Bineinteles ca acolo venea si ea si eram preferatul in sensu’ ca tot timpul dorea ca eu sa ii ofer flori.
De cite ori ati facut acest lucru?
De zeci de ori. Imi spunea: „Catalin, Catalin, baiatul acela blond”. Eram blond pe vremea aceea. M-a ajutat foarte mult, datorita ei am obtinut si buletinul de Bucuresti, pentru ca nu aveam. E o amintire placuta, iar lucrurile care se spun despre familia Ceausescu mi se par putin exagerate. Daca stam sa ne gindim, erau niste presedinti care beneficiau de niste case si niste masini, lucruri pe care altii acum le au inzecit si nimeni nu ii trage la raspundere. La urma urmei, esti presedintele unei tari. Dar e discutabil, eu nu fac politica.
Ce ati simtit atunci cind au fost executati?
Mi s-a parut ca poporul roman s-a grabit sa judece. Mi s-a parut un act de barbarism. E adevarat ca trebuiau sa fie judecati, dar nu omoriti. Orice om are dreptul la aparare intr-un proces. Am demonstrat ca ne-am grabit pentru a ascunde alte lucruri care ar fi deranjat diverse persoane. A fost urit, a fost grubian ceea ce am vazut. Am dat dovada inca o data ca suntem balcanici, ca sintem usor salbatici si ca sintem in stare de orice atunci cind vrem sa ne atingem niste scopuri meschine.
„Femeia – o sursa inepuizabila de inspiratie”
V-au influentat femeile din viata dvs in crearea colectiilor?
Da si nu. Au existat multe femei, unele au fost publice, altele mai putin publice Categoric pentru mine femeia inseamna chintesenta vietii, inseamna o sursa inepuizabila de inspiratie si categoric te influenteaza, dar doat atit timp cit vrei sa te influenteze. Sint barbat extrem de echilibrat, destul de selectiv si stiu pina unde sa merg si pina unde sa ascult de o femeie, ca de obicei, asta este, adevarul e ca sintem sclavii vostri si uneori ne purtam ca niste catelusi doar din dorinta de a nu va pierde. Dar asta e.
Cite colectii au fost dedicate iubitelor dvs?
Toate colectiile mele au avut o tinta si tema. De exemplu, cind am fost extrem de nefericit, am creat o colectie in negru, cind am fost in continuare nefericit si am mers la ghicitoare pentru o luasem pe alte cai si pentru ca nu puteam sa imi explic ce se intimpla cu mineam creat „Witches”. Acum, a merge la ghicitoare mi se pare un act de incultura extraordinar. Cind am fost fericit, am creat „Angels” pe care am prezentat-o chiar aici, la Iasi, la Saptamina Modei. Cind studiam buddismul am facut „Buddha Bar Collection”. Categoric este o influenta. Te poti inspira din orice. Dintr-un peisaj, dintr-o carte citita, dintr-un film, dintr-o melodie, dar intodeauna la baza ramine femeia.
Designerii se inspira, de obicei, din anii 90.
Exista un trend care aduce in prim-plan diversi ani, ’40, ’60, ’80. Nu este intimplator. Toti designerii se inspira din anumiti ani din perioada respectiva pentru ca asa este trendul, nu este o nebunie totala, adica unul vine cu influente din anii ’20, iar unul din anii ’80.
Ce ati putea gasi din anii 2000 care sa va inspire in crearea unei colectii?
Moda revine tot timpul, se schimba extrem de putin daca stam sa ne gindim, se adapteaza vremurilor, dar liniile imporante ramin. Asa cum spuneam, adevaratii creatori sint Cocon Chanel, sint Yves Saint Laurent, Armani, cei care au avut ceva de spus, restul sint designeri care s-au inspirat, care pe baza propriei imaginatii au creat ceva, dar titanii sint doar acestia.
Cind imbraci o femeie, trebuie sa nu o faci penibila
Se spune ca meseria asta se poate face doar cu un ac, o ata si o rochie de-a bunicii.
Nu e chiar asa. Asta o spun poetii, sau cei care sint usor romantici.
Cu ce ati inceput dvs?
Eu am inceput lucrind ca designer pentru prima casa de moda privata din Romania, imediat dupa revolutie, casa de moda „Europa”, dupa care, in 1994, mi-am creat propria casa de moda” Delfi”, iar in ’96 exista deja brandul „Catalin Botezatu”.
Ati cusut vreodata vreo haina cu miinile dvs?
Nu, da stiu sa croiesc, stiu sa trag si la masina si imi pun ultimul touch pe fiecare haina pe care o vezi.
Care este limita in moda?
Moda nu are limita, nu are granite, urmeaza firul imaginatiei, important e sa o faci cu pasiune, cu daruire si intotdeauna atunci cind imbraci femeia sa nu o faci penibila, sa o faci frumoasa, sa nu o uritesti, asa cum fac unii creatori. Am vazut tot felul de machiaje si haine care uritesc femeia. Eu niciodata nu am sa fac asa ceva. Eu sint pentru o femeie independenta, o femeie tip femme-fatale, care se doreste in centrul atentiei, o femeie extrem de feminina, rafinata, care intotdeauna cind apare sa te face sa intorci privirea dupa ea. Pentru mine aceea este femeia.
Lina Vdovii
Niciun comentariu