Este un specialist in Boli Infectioase care spune ca inca nu s-a gasit leacul pentru noua gripa si ca numarul mortilor cauzate de viusul A/H1N1 va ajunge pana la 20.000. Cu toate acestea, Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a fost primul din Romania care s-a vaccinat, in incercarea de a diminua panica oamenilor. Prezent la Iasi a spus insa ca nu va incerca sa-si convinga colegii de alte specialiati de eficacitatea vaccinului. La cei 53 de ani ai sai, el se considera o persoana cu o colana vertebrala puternica si sustine ca nu este ghidat de ban. Insa nu ezita sa-si faca reprosuri, sustinand ca pe agenda sa exista multe proiecte care nu au reusit sa-si castige locul si pe agenda publica.
Sunteti secretar de stat in Ministerul Sanatatii. E gripa porcina principala problema cu care va luptati?
In momentul de fata gripa cu noul virus gripal pandemic AH1N1, asa-zisul virus gripal porcin, care nu mai e porcin e uman, este intr-adevar una din pricipalele probleme.
E noul vaccin antigripal eficient?
Vaccinul antigripal pandemic este un vaccin eficient si foarte bine tolerat. Studiile care au fost facute ne-au demonstrat, destul de clar, ca dezvolta protectie si dezvolta o protectie la un nivel destul de bun.
Ati fost primul om care si-a facut vaccinul. Ati vrut sa transmiteti un mesaj populatiei prin acest gest?
Catagoric, da. Am incercat, prin acest gest, sa demonstrez tuturor ca vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este un vaccin ca toate vaccinurile, un vaccin absolut normal, un vaccin care a fost demonstrat ca este cu o buna toreabilitate, si mai mult decat atat este un vaccin eficace.
„Un tratat de vaccinologie este greu si de carat si de bagat in cap”
Si atunci de ce medicii ieseni refuza sa se vaccineze?
Problema cu medicii care refuza sa se vaccineze este una care tine de specialitatea pe care o au. Daca doriti sa transmiteti o informatie corecta celor carora va adresati, trebuie sa luati informatii de la specialisti, iar specialistii din acest domeniu sunt epidemiologii care se ocupa de vaccinari si de programul national de imunizare si respectiv specialistii in boli infectioase. Ceilalti care au alte specialitati evident ca n-au nici un punct comun cu vaccinologia. Vaccinologia este o stiinta si daca vreti sa luati un tratat de vaccinologie are cam 3,270 kg, ca l-am cantarit. Scris pe foita subtire, este greu si de carat si de bagat in cap. Nu sta nimeni, chirurg, ortoped, dermatolog, internist, sa citeasca un tratat de vaccinologie, cand el are foarte mult de citit in specialitatea lui. Si e bine sa fie asa. Ca atare, daca doriti un raspuns corect la o intrebare, adresati-va specialistilor.
L-ati putea convinge pe domnul Astarastoae sa se vacineze?
Pe domnul rector nu o sa-l conving sa se vaccineze pentru ca domnia sa a afirmat ca nu face infectii virale de tip gripa. Sunt o serie de persoane care in viata lor nu fac infectii respiratorii, pentru ca nu au receptorul respectiv. S-ar putea ca domnia sa sa fie un astfel de caz. Ca atare nu are rost sa te rogi la cineva, care stii clar sau iti afirma cat se poate de clar ca nu face infectii respiratorii, sa-i spui :“Vaccineaza-te pentru ca o sa faci infectii respiratorii!”, tu stiind de fapt de ce nu face infectii respiratorii. Ca atare nu aceasta e problema care ma preocupa.
Dar ce va preocupa?
Problema care ma preocupa e mesajul pe care trebuie sa-l transmitem populatiei, iar mesajul pe care vreau sa-l transmit este cat se poate de clar: vaccinarea impotriva virusului gripal pandemic este in momentul de fata singura solutie care poate sa faca prevenirea imbonavirii cu A/H1N1 pandemic si respectiv a eventualelor decese. In momentul de fata dupa cum bine stiti Romania a inregistrat un numar de decese. Dorinta mea destul de clara este sa limitam numarul acestor decese, iar limitarea acestor decese se poate face numai prin vaccinare. Vaccinul este unul care este sigur, este de o controlabilitate foarte buna, nu pune nici un fel de probleme din punct de vedere al reactiilor adverse si, ca urmare, recomandarea cat se poate de clara este ca lumea sa se vaccineze.
„Am fost un student care si-a vazut de carte”
Vedeti lumea medicala ca fiind elita oricarei societati. Are sistemul romanesc nevoie de reforma?
Eu despre colegii mei am o parere foarte buna. Stiu ca au petrecut cel putin 12 ani pe bancile facultatilor, in asa fel incat a se forma sa ajunga medici de specialitate. 12 ani reprezinta uneori o viata de om. Aceasta viata de om cheltuita numai pentru a ajunge la performanta de a deveni medic specialist, cred ca trebuie apreciata la justa ei valoare.
Ati absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Cum era Streinu Cercel in timpul studentiei?
Am fost un student care si-a vazut de carte. Am invatat, n-am chiulit (daca asta poate sa spuna ceva, o sa fie o serie de studenti care o sa spuna “pai n-ai facut bine ca n-ai chiulit”), mi-a placut sa urmaresc cadrele didactice si sa vad ce comportament mi s-ar potrivi mai bine. Am incercat sa fur meserie si am furat meserie, am avut mentori de exceptie, cu care ma laud, de exemplu profesorul Purice la Boli Interne, profesorul Cotrutz la Boli Infectiose, caruia i-am si urmat in conducerea clinicii respective.
„Eu sunt un specialist si zic ca am si coloana vertebrala”
Sunt zvonuri ca initiala demisie din Ministerul Sanatatii, la doar o luna de la numire a fost din cauza reprosurilor venite de la Cotroceni, cum ca apareti prea des la televizor.
Demisia a fost din considerente pur personale, pentru ca eu sunt un specialist si zic ca am si coloana vertebrala si ca atare daca cineva are nevoie de sfaturi, din punct de vedere al specialitatii mele, cu cea mai mare placere le dau. Daca nu are o dorinta in acest sens, nu stiu de ce ar trebui sa mai discutam. Ca atare a fost pur o demisie din ratiuni personale.
Aveti un program pe care ati vrut sa-l impuneti si nu ati reusit?
Nu, pana acum nu am nici un program pe care am vrut sa-l impun si nu am reusit sa-l impun. Atentie, cand spun “impun”, nu inseamna ca in baza programului respectiv exista toata documentatia necesara, care sa demonstreze ca acel program este unul coerent si folositor cetatenilor.
„Am o serie de semne de intrebare asupra activitatii mele din punct de vedere al eficientei ei”
Dumneavostra personal sunteti multumit de activitatea prestata in Ministerul Sanatatii?
Eu sunt multumit de activitatea mea, dar am si o serie de semne de intrebare aupra activitatii mele, din punct de vedere al eficientei ei. Da, m-am stradiut sa fac tot ce-i mai bun pentru cei din jur, in asa fel incat sa nu las nici o secunda ideea ca as fi putut face mai mult si n-am facut.
Care ar fi reprosurile pe care vi le aduceti?
Un prim repros este ca nu am realizat pentru anul 2010 sa asigur accesul la schimburi terapeutice, la care as fi dorit eu sa aiba pacientii nostri.
„In viata eu nu sunt ghidat de ban”
Sunteti un om afectat de criza?
Criza m-a afectat pentru ca a trebuit sa renunt la o serie de contracte, si astfel venitul familiei a scazut. Dar nu asta este problema pentru ca in viata eu nu sunt ghidat de ban. Daca o sa va interesati asupra activitatii mele si o sa vedeti pacientii care vin la mine, o sa vedeti ca ei nu lasa nimic si nu lasa nimic pentru ca asa i-am educat.
Vreti sa spuneti ca n-ati primit niciodata bacsis?
Daca am urat ceva in Medicina, am urat plicul din partea pacientilor. Nu inseamna ca sunt ipocrit. Am avut perioade la inceputul carierei in care n-aveai ce face. Erai la salariu, trebuia sa-ti cumperi carti, trebuia sa dai banii la copiator, se primeau pachete de cafea, se primeau pachete de Kent. Cu acele pachete de cafea si de Kent te duceai la un coleg sau la o cunostinta care avea un aparat de copiat, un xerox cum i se spune acum si iti trageai articolele. Acele articole m-au format, am invatat sa scriu articole, sa citesc articole, sa vad ce este bun intr-un articol, sa descifrez tainele unui articol, ca pe urma sa incerc evident sa-mi formez studentii si rezidentii.
Leonas Vezeteu
Adrian Streinu Cercel (n .1956) este profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, unde ocupa si functia de cancelar. In prezent este secretar de stat in Ministerul Sanatatii si director al Institutului de Medicina „Matei Bals” din Bucuresti. Profesorul Cercel mai este si director al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Colentina si reprezentantul Romaniei la ONU pentru infectia HIV / SIDA. Membru de onoare al Clubului Diplomatic International si membru al Agentiei de Dezvoltare a Invatamantului si Cercetarii Universitare din Ministerul Educatiei Nationale, Adrian Streinu Cercel a deveniti, vineri, 4 decembrie a.c., Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi.
Niciun comentariu