Iubitorii de flori – de crizanteme, în mod deosebit – și horticultorii amatori s-au putut aduna sîmbătă, 27 octombrie, începînd cu ora 11.00, în sera expozițională a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași, la vernisajul celei de-a 42-a ediții a expoziției „Flori de toamnă”. Spre delectarea lor, au fost expuse 200 de soiuri de crizanteme, dintre care 20 au fost introduse anul acesta, 185 de soiuri de dumitrițe sau tufănele, dovleci, ardei și varză decorativă, cultivate în secțiile Grădinii Botanice.
La eveniment au fost prezenți prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), acad. prof. univ. dr. Constantin Toma, membru al Academiei Române și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
În încercarea de a păstra vie amintirea celui de la care a pornit ideea expozițiilor devenite, de-a lungul anilor, tradiționale, prof. univ. dr. Cătălin Tănase a dedicat prima parte a discursului său, împreună cu un moment de reculegere, memoriei profesorului Mandache Leocov. „În urmă cu exact 42 de ani, distinsul profesor, împreună cu echipa pe care o coordona în calitate de director, a inițiat organizarea primelor expoziții florale cu specii care erau cultivate în secția ornamentală și în complexul de sere”, a spus profesorul Tănase.
Decedat în urmă cu 10 zile, profesorul Mandache Leocov, unul dintre cei mai apreciați botaniști ai Iașului și director al Grădinii Botanice timp de 17 ani, s-a remarcat, în decursul timpului, prin inițiative în ceea ce privește ocrotirea și conservarea naturii în Iași – protejarea Teiului lui Eminescu, a Plopilor fără soț și a Castanului Unirii din satul Vișan.
Simboluri populare, reconstituite din flori
Echipa Grădinii Botanice și-a dorit să dedice această ediție Centenarului Marii Unirii, florile reprezentînd, la nivel simbolic, recunoștința pentru toți eroii neamului care au contribuit la constituirea statului național unitar român.
„Între personalitățile Moldovei care și-au adus contribuția la înfăptuirea marelui ideal este și fondatorul grădinii botanice, Anastasie Fătu”, a amintit prof. univ. dr. Cătălin Tănase. Anastasie Fătu a susținut, în calitate de deputat, unirea Principatelor Române, iar ulterior alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al Principatelor Române. De asemenea, el a contribuit la reformarea sistemului medical în Moldova și a înființat, la Iași, prima grădină botanică din țară.
Aranjamentele florale din cadrul expoziției pun în valoare motive și simboluri tradiționale, preluate din toate zonele etnografice ale României. Astfel, la intrarea în sera expozițională, pe partea stîngă, vizitatorii vor putea descoperi simboluri populare reconstituite din crizanteme și care sînt preluate din Moldova, Bucovina, Maramureș și Transilvania, iar pe cea dreaptă, din Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana.
Zăcămîntul de apă minerală din Grădina Botanică va fi valorificat
Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a anunțat că, în data de 18 octombrie, UAIC a semnat un acord de parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale, prin care încearcă să valorifice unul dintre zăcămintele de apă minerală ale grădinii. Aceasta a mai menționat că, printr-un bun mers al lucrurilor în această direcție, și-ar dori ca la următoarea expoziție, ediția cu numărul 43, „să deguste, alături de vinul lui Cuza, apa lui Cuza”.
Sfîrșitul evenimentului a fost marcat de conferirea de către Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a două „Distincții Centenar” directorului Grădinii Botanice, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, și acad. prof. univ. dr. Constantin Toma.
Expoziția de flori, fructe și semințe poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 9.00-16.00, pînă duminică, 18 noiembrie 2018. Intrarea se face pe bază de bilet – prețul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate, de 3 lei.
Niciun comentariu