Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași împreună cu Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca organizează, în perioada 10-11 decembrie, a doua ediție a Conferinței Internaționale „Romanitatea orientală și Italia din Antichitate pînă în secolul XX” („La romanità orientale e l’Italia dall’antichità fino al XX secolo”). Evenimentul este realizat în colaborare cu Academia Română și Institutul Cultural Român. Printre participanții la această ediție se numără prof. univ. dr. Alberto Basciani, de la Università Roma Tre, lect. univ. dr. Roxana-Gabriela Curcă, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Lucreţiu Bîrliba, decanul Facultății de Istorie a UAIC, și conf. univ. dr. Ioan Cârjă de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Conferința va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Accademiei di Romania din Roma.
„Ideea organizării unei serii de conferințe cu această temă a prins contur anul trecut, în urma unor discuții purtate de reprezentanți ai Facultății de Istorie din Iași cu profesorul Rudolf Dinu, directorul Accademiei di Romania și profesor la Universitatea din București. Legăturile dintre romanitatea răsăriteană și spațiul Peninsulei Italice sînt cunoscute, dar nu îndeajuns puse în valoare. Conferința cuprinde comunicări privitoare la legăturile politice, culturale, economice dintre spațiul romanității răsăritene și Italia, susținut de profesori din universitățile din Iași, București, Cluj, Roma Tre și Sassari. Organizarea acestei manifestări reprezintă dovada solidarității științifice a membrilor comunităților academice din cele trei mari universități ale României și a oamenilor de stiință din Italia, solidaritate menită să surmonteze greutățile din perioada complicată prin care trecem”, a declarat prof. univ. dr. Lucreţiu Bîrliba, decanul Facultății de Istorie a UAIC, moderatorul evenimentului.
În cadrul manifestării vor fi suținute comunicări pe teme precum „Diaspora dacică în Imperiul Roman. Roma și Italia”, „Lupta pentru unirea Principatelor Române și a Piemontului Cavour” și „Personalul diplomatic al Legației României în Italia în perioada interbelică”.
Romanitatea orientală s-a format către sfârșitul Republicii romane, cînd contactele între locuitorii italici și populația balcanică au căpătat forme juridice, în special prin transformarea teritoriilor balcanice în provincii romane.
La ediția din 2019 au fost prezentate și interpretate unele izvoare noi, importante pentru studierea relațiilor dintre Romanitatea orientală și Italia, prezentarea dinamicii relațiilor dintre Romanitatea orientală și Italia în diferite contexte istorice și evoluția relațiilor dintre Italia și spațiul românesc în diferite epoci istorice.
Niciun comentariu