Nota autorului

5

Filarmonica de Stat „Moldova” din Iasi a gazduit ieri, incepand cu ora 18:30, o manifestare artistica pe cat de ludica, pe atat de spectaculara. Basmul simfonic „Petrica si lupul”, scris de Sergei Prokofiev a crescut in valoare sub interpretarea dramatica a rolului Povestitorului de catre reputata actrita Maia Morgenstern si sub bagheta agitata cu maiestrie a dirijorului Gabriel Bebeselea, din Bucuresti. Atat copiii, cat si adultii, s-au ascuns pentru o ora din fata rutinei acaparatoare si au indragit instrumentele muzicale, menite sa insufleteasca rolurile unor personaje, ca Petrica (viorile), ratusca (oboiul), pisica (clarinetul), pasarea (flautul), bunicul (fagotul) si lupul (tobele si timpanul).

Basmul contureaza imaginea hiperbolizata a lui Petrica sau Petrea, dupa traducerea ruseasca, simbolul voinicului din basmele populare, care prinde in lat un lup cu ajutorul inaripatei. Bunicul lui Petrica, ingrijorat de nazbatiile pe care le poate face copilul il apostrofeaza sever, dar este in acelasi timp multumit de vitejia acestuia. Pana sa fie prins, lupul inghite lacom, pe nemestecate ratusca, in vreme ce pisica se ascunde cu lasitate pe creaga unui copac. Toata suita animaliera din poveste duce lupul la gradina zoologica, unde vor sa salveze viata ratustii.
In tot acest timp, actrita romanca imita gesturile lupului lacom sau ale bunicului sever, pentru ca mai apoi sa  sublinieze morala povestii pentru toti cei aflati in sala : omul, de orice varsta, trebuie sa aiba curajul de a-si depasi temerile, pentru a nu ajunge in momentul critic in care nu ar mai putea face nimic pentru a se salva.

Interpretarea unui rol voios de catre sobra actrita Maia Morgenstern este cat se poate de neasteptata. Acest lucru a fost inca o dovada a talentului si capacitatatii incomensurabile ale acesteia de dinamizare a oricarui rol ivit. Artista a invelesit publicul prin jocuri de cuvinte, schimbari de tonalitate si ghidusii surprinzatoare, a intrat in rolurile fiecarui personaj al basmului cu naturalete, in vreme ce fiecare membru al orchestrei Filarmonicii isi incuraja cu seriozitate instrumentul muzical.

Personal, intregul spectacol mi-a amintit de anii copilariei in care priveam desenele animate cu atentia unui artist plastic concentrat. Intreaga suita de onomatopee, pasii lupului, sunetele ce subliniau suspansul au smuls rasetele sau uimirea piticilor, surprinzator aflati nu intr-un numar foarte generos in sala. Scaunele au fost ocupate, mai degraba, de adultii care nu si-au pierdut inca fermecatoarea doza de copilarie.

Serghei Prokofiev a fost un compozitor neo-clasic, unul dintre cei mai mari compozitori rusi ai tuturor timpurilor. De la miniaturi instrumentale pana la simfonii, concerte si muzica de film, creatia sa cuprinde aproape toate genurile muzicale. Nascut la Sontovka, a aratat inca de mic aptitudini pentru muzica, scriind prima sa lucrare, „Galop indian”, la varsta de numai 5 ani. Lucrarea „Petrica si lupul” a fost scrisa in 1936.

Cristina Floroiu