O mie noua sute optzeci si patru este un roman care face parte din categoria lucrarilor stiintifico-fantastice cu influente politice, in care este prezentata o viziune distopica a societatii asa cum si-o imagina George Orwell la sfarsitul primei jumatati a secolului douazeci. Actiunea se concentreaza asupra lui Winston Smith, un cetatean oarecare si membru al partidului care guverna, in mod totalitar, Oceania. Situatia de dupa cel de-al doilea razboi mondial a determinat aparitia a trei superputeri, bazate pe ideile socialiste si totalitare aparute in Europa secolului douazeci, si care erau aflate intr-un razboi perpetuu pentru controlul ultimelor zone necucerite. In Oceania (zona ce cuprindea ambele Americi, sudul Africii, Australia si Marea Britania-care acum se numeste Aerobaza Unu), controlul maselor se realizeaza prin supravegherea constanta a locuitorilor (in special prin intermediul tele-ecranelor, dispozitive care putea receptiona si tranzmite imagini si sunete simultan), stergerea trecutului prin modificarea ziarelor si a cartilor, prin concentrarea sentimentelor patriotice fata de un conducator suprem, intitulat Fratele cel Mare, dar mai ales prin impunerea unui nou stil de comunicare, care elimina capacitatea cetatenilor de a gandi rational si logic. Influentele acesteia se pot vedea in cuvinte precum „crimagandit” (simplul gand impotriva conducerii este o crima), „dublugandit” (sustinerea reciproca a doua idei contradictorii), „albnegru” (prin intermediul caruia se putea caracteriza un opozant al partidului) dar si prin denumirea ministerelor (Ministerul Avutiei se ocupa de infometarea populatiei, Ministerul Pacii se ocupa cu razboiul, Ministerul Adevarului era responsabil cu propaganda iar Ministerul Pacii era alcatuit din politia politica). Modificarea constanta a trecutului si cenzura aplicata limbii si a modului de a formula idei critice genereaza o lume in care evenimentele se pot schimba oricand iar gandul ca acestea au fost vreodata altfel reprezinta o modalitate sigura catre „evaporarea” individului din instorie. O scena semnificativa in acest sens este cea in care Ministerul Avutiei anunta ca nu va micsora sub treizeci de grame ratia de ciocolata dar, peste cateva zile, ziarele informeaza ca ratia a fost marita la douazeci de grame.
Ca membru al Ministerului Adevarului, Winston Smith trebuia sa modifice editiile deja tiparite ale ziarelor pentru a permite partidului controlul informational asupra populatiei.
Eroul romanului incearca sa se revolte impotriva conducerii totalitare, pastrandu-si ideile intr-un jurnal pe care l-a cumparat „la negru” si care, daca ar fi descoperit, i-ar pune viata in pericol.
Cine controleaza trecutul controleaza viitorul. Cine controleaza prezentul controleaza trecutul.
Jurnalist si scriitor englez, George Orwell si-a terminat lucrarea in anii de dupa sfarsitul celui de-al doielea razboi mondial. Fiind un sustinator al socialismului, acesta a prezis, in timpul razboiului, ca Anglia nu va supravietui totalitarismului nazist si a argumentat ca singura solutie este trecerea la un model de socialism englez bazat pe democratie. Cu toate ca istoria i-a demonstrat contrariul, acesta si-a pastrat viziunea, care era acum intarita de declinul Marii Britanii ca o putere coloniala si de expansiunea comunismului rus in Europa. Prin romanul „O mie noua sute optzeci si patru, George Orwell si-a expus ingrijorarile fata de un sistem politic totalitar ce parea ca se va naste in decursul secolului douazeci. Oceania reprezinta o imagine exagerata a Uniunii Sovietice si a modelului propriu de socialism democrat, prin folosirea unor teme precum suprimarea libertatii individului, cultul personalitatii prin concentrarea sentimentelor patriotice fata de un singur conducator suprem, stratificarea sociala puternica, politia politica, ligile tinerilor, detinuti politici, controlul informatiei si a resurselor, manifestarea dispretului fata de dusmanii tarii (prin cele doua minute de ura, in care imaginea lui Emmanuel Goldstein -dusmanul suprem al Oceaniei si metafora catre Leon Trotsky – este atacata puternic) si prin incercarea de a elimina posibilitatea oamenilor de a formula idei critice.
Astfel, Oceania reprezinta o viziune sumbra si intunecata a ceea ce Orwell spera ca Marea Britanie avea sa devina: o federatie de colonii bazate pe sistemul socialismului democratic, in care ideile tiranice ale comunismului rus si a totalitarismului nazist nu se vor aplica.
Razboiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranta este putere.
Cu toate ca lumea creata in romanul lui George Orwell reprezinta doar o viziune fantastica asupra viitorului, multe dintre ideile expuse isi pot gasi echivalentul in lumea actuala: supravegherea electronica in numeroase orase ale lumii, razboiul purtat de Statele Unite in Afganistan si Irak, revolutiile de pe continentul African, care au ca scop initial instaurarea unui guvern pasnic dar care sfarsesc prin inlocuirea unui dictator cu unul nou. Ceea ce este cu adevarat inspaimantator in „O mie noua sute optzeci si patru” este ca partidul nu doreste neaparat anihilarea opozantului ci convertirea absoluta. Nu este suficient sa stii ca trebuie sa il iubesti pe „Fratele cel Mare” si trebuie sa o simti din tot sufletul. Prin torturi psihice, pus fata in fata cu cel mai mare cosmar al sau, individul isi pierde orice ramasita de umanitate pe care o mai avea si se dedica, in totalitate doctrinei partidului.
Andrei Apreutesei
Niciun comentariu