Soni este prima carte cu trailer si blog din Romania. Acestea au fost realizate de insusi autorul- Andrei Ruse, un tanar de doar 23 de ani. Cartea se bucura de un mare succes in spatiul virtual, succes transpus si in realitatea. Soni a fost lansata in octombrie 2008, la Editura Tritonic, si si-a epuizat prima editie in doar 3 luni, fiind reeditata intr-o a doua editie.
Daca nu ai putea sa schimbi viitorul, ai mai vrea sa-l stii? Aceasta este intrebarea care razbate in fecare pagina din carte. Soni este o tanara de 26 de ani, cu o viata mata: Paul, cu care avea o relatie de 3 ani a parasit-o, are un loc de munca ce nu ii place, si viata ei sociala consta in vizionatul filmelor cu Dana, prietena ei cea mai buna. Toate acestea pana in momentul in care afla ca are cancer.
Vestea mortii a readus insa viata in ea, viata pe care o uitase prin anii de facultate, printre cd-urile cu Bob Dylan si cartile de Nietzche. Si-a inchis telefonul pentru a scapa de plansul patetic al mamei si al Danei, insa de ceva nu putea scapa: de plansul ei interior, de socul prin care trecea. Nu cel ca va muri in jumatate de an, ci cel in care si-a dat seama ca in 26 de ani a uitat sa traiasca.
Panta abrupta a vietii
Pe parcursul celor sase luni, Soni a apasat pedala de acceleratie, mergand cu viteza pe drumul vietii, aflat deja pe-o panta abrupta: a incercat chimioterapie, droguri, a trecut prin zeci de paturi. Nimic nu mai conta pana nu l-a cunoscut pe Mihai, in cadrul sedintelor de grup. La inceput, l-a si etichetat ca viitoare victima de-o noapte. Insa nepasarea lui i-a trezit interesul din ce in ce mai tare. Misterul s-a amplificat cand a aflat ca Mihai sufera de SIDA. S-au indragostit unul de celalalt, insa in aceasta relatie fraiele le tinea o a treia „persoana”, moartea. In luna pe care Soni o credea ultima din viata, a aflat ca chimioterapia a fost un succes si ca s-a vindecat de cancer. Asta doar pentru a ramane bolnava de SIDA.
Dupa cum afirma si autorul, Andrei Ruse, finalul este rupt de restul cartii, fiind considerat de cei mai multi un esec. Privita per amsamblu insa, trecand de limbajul licentios si de promiscuitatea unor gesturi, Soni ramane o carte care te face sa te gandesti serios la cat de vulnerabili suntem, in comparatie cu nemurirea pe care aproape ne-o abrogam. Ne petrecem ani din viata facand lucruri neinsemnate si ne amintim sa traim doar cand ni se prezinta dead-line-ul. Rezultatul e simplu. Odata ce am trecut linia, ramane doar “dead”-ul.
Gianina Petruca
Niciun comentariu