Cartea lui Guy Corneau, analistul jungian care a devenit renumit pentru conferintele sustinute peste tot in lume pe tema cuplului si a raporturilor familiale, este un ghid al eliberarii de frica. „Calau si victima”, aparuta la editura Elena Francisc Publishing, in anul 2008, propune cititorului aventura unei calatorii interioare, scopul final fiind cunoasterea de sine. Discernamant, detasare, autolimitare, putere de decizie, calau, victima sau salvator – de cate ori am jucat aceste roluri?

Cea mai mare frica a omului este fata de sine insusi

Guy Corneau apeleaza la legenda lui Isis si Osiris, pentru a evidentia cand si de ce acceptam rolurile de victima, calau sau salvator, pe care uneori ni le insusim inconstient. Osiris este venerat de egipteni ca fiind Marele Constructor, Marele Civilizator, cel care a facut Egiptul sa treaca de la cultura vanatorii la agricultura. Alaturi de el se afla Isis, sotia blanda care simbolizeaza pamantul umed, fertil, datator de viata. Aparitia lui Seth, fratele zeului Osiris, poate fi privita din doua perspective: el distruge, dar numai pentru a face posibila transformarea. El distruge iluzia pentru a inlesni creatia. Folosindu-se de acesta legenda egipteana, autorul contureaza etapele transformarii interioare.

”Calau si victima” ofera o noua perspectiva din care ne putem privi pe noi insine: de fapt, cea mai mare frica a omului este fata de sine. Ii cunoastem pe ceilalti, insa pe noi ne cunoastem ultimii, de cele mai multe ori doar prin lumina naturala a batranetii. La aceasta varsta, acceptam sa fim goi in fata noastra, sa ne strangem in brate amintirile, esecurile cele mai mari, ezitarile si blanda noastra nebunie.

Daniela Asaftei