Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a organizat joi, 4 noiembrie, începînd la ora 14:00, „Ziua Recunoștinței Universitare”, eveniment aflat la prima ediție. Cu acest prilej, comunitatea universitară a adus mulțumiri personalităților academice care i-au format de-a lungul timpului pe studenți. Manifestarea s-a desfășurat în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a USV, dar a putut fi urmărit și live, pe pagina de Facebook a instituției.
Evenimentul a fost deschis cu intonarea imnului „Deșteaptă-te, române!”. Rectorul USV, prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, a mulțumit apoi profesorilor, personalului auxiliar și administrativ care asigură bunul mers al instituției academice, apoi a amintit că Facultatea de Horticultură, dar și Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare împlinesc 70 de ani de la înființare. La fel, Facultatea de Medicină Veterinară împlinește 60 de ani de cînd a fost fondată.
„În această zi, recunoștința noastră se îndreaptă, în primul rînd, către cei care au înființat acest așezămînt, care au fost pionieri, figuri marcante ale științelor la nivel național și internațional, care au pus învățămîntul agronomic și medical veterinar ieșean pe firmament”, a spus prof. univ. dr. Gerard Jităreanu. „Cine dăruiește nu trebuie să-și amintească, dar cine primește nu trebuie niciodată să uite”, a mai adăugat, în încheierea discursului său, rectorul USV, citînd un proverb.
Prof. univ. dr. Vasile Vîntu, președintele Senatului USV, a amintit cum a luat naștere învățămîntul agronomic ieșean și și-a exprimat recunoștința față de toți înaintașii.
„Se cuvine să ne reamintim astăzi cu recunoștință de întreaga constelație de profesori ai facultății, trecuți în nemurire, care prin truda lor au creat pe lîngă o instituție de prestigiu și o lume care le poartă amprenta. Cu toții au reprezentat o zestre umană care a pus Facultatea de Horticultură pe baze solide, care i-a asigurat prestanță și un bun renume”, a adăugat și conf. univ. dr. Liviu Irimia, decanul Facultății de Horticultură. Momentul a fost urmat de vizionarea unui scurt film de prezentare a Facultății de Horticultură și de scurte intervenții ale prof. univ. dr. Neculai Munteanu.
Plachete aniversare și diplome de excelență
Consiliul Facultății de Horticultură a oferit plachete aniversare „70 de ani de învățămînt horticol la Iași” rectorului Gerard Jităreanu, președintelui Senatului, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, prof. univ. dr. Lucia Draghia, dar și altor 25 de profesori. Colaboratorii facultății au primit diplome de excelență.
Prof. univ. dr. Ioan Mircea Pop, decanul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, le-a mulțumit tuturor profesorilor care s-au implicat în formarea studenților și a oferit diplome de excelență din partea Consiliului facultății, rectorului, președintelui Senatului USV, dar și profesorilor Ioan Vacaru-Opriș și Ioan Cucu.
Prof. univ. dr. Mihai Mareș, decanul Facultății de Medicină Veterinară a mulțumit și el personalităților academice și studenților. Rectorul Universității, președintele Senatului USV, foștii decani ai facultății și o parte dintre profesori au primit cîte o plachetă aniversară din partea Consiliului Facultății de Medicină Veterinară.
La finalul evenimentului au fost evocate cîteva dintre marile personalități ale agronomiei ieșene. Conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură, a prezentat o scurtă biografie a prof. dr. dr. H. C. Constantin Vasilică, membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice, iar conf. univ. dr. Liviu Irimia, decanul Facultății de Horticultură, a făcut cunoscută viața academicianului Valeriu D. Cotea. În aceeași zi au fost dezvelite busturile acestor două personalități marcante, pe Aleea Personalităților din curtea Universității.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a fost fondată în 1912, funcționînd ca universitate de stat pînă în prezent. În primăvara anului 2021, instituția și-a schimbat numele în Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Universitatea cuprinde patru facultăți: Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Facultatea de Medicină Veterinară.
Niciun comentariu