Luni, 25 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași s-a desfășurat ceremonia de aniversare a instituției, organizată cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la înființare. Festivitatea a marcat și începutul Zilelor Universității, care au loc în perioada 25-31 octombrie și în cadrul cărora vor fi organizate numeroase evenimente științifice și culturale.
Evenimentul, prezentat de conf. univ. dr. Carmen Toderașcu, a început la ora 11:00, cu intonarea imnului „Gaudeamus igitur”. Cel care a deschis ceremonia a fost rectorul universității, prof. univ. dr. Tudorel Toader, al cărui discurs a reprezentat un elogiu adus cercetării și cercetătorilor științifici. Acesta a menționat că „cercetarea științifică este motorul care asigură saltul calitativ în toate domeniile de activitate” și a prezentat cîteva dintre multele repere care au marcat dezvoltarea științifică. A vorbit, de asemenea, despre domeniile de cercetare ale universității (mediu înconjurător, tehnologii noi, sănătate, socio-economie și științe umanistice) și despre proiectul care contribuie semnificativ la creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare și inovare a UAIC – „Centrul de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România (RECENT AIR)”. „Avem încredere că UAIC va continua să-și îndeplinească misiunea academică în tot ceea ce ne revine nouă, ca universitate de top din România”, a fost mesajul final al rectorului.
Prezent la eveniment, Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași, a menționat că Iașul, în ansamblul său, este creația universității. A urmat primarul orașului, Mihai Chirica, care a declarat că 25 octombrie ar trebui să devină Ziua Națională a Lumii Academice din România. Primarul a oferit universității și o diplomă aniversară, dedicată celebrării celor 161 de ani de la întemeiere.
Au urmat mesaje de felicitare rostite de pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași.
Tot în cadrul ceremoniei rectorul Tudorel Toader a acordat titlurile de Professor Emeritus pentru trei cadre didactice: prof. univ. dr. habil. Dorina – Emilia Creangă, de la Facultatea de Fizică, pentru munca de cercetare, de pionierat și contribuția adusă la înființarea și dezvoltarea domeniului Biofizică și fizică medicală; prof. univ. dr. Constantin Sălăvăstru, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, pentru activitate academică, managerială și editorială în studiul logicii, retoricii și discursului politic; prof. univ. dr. Gheorghe Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru dedicarea și credința puse în slujba valorilor comunității Alma Mater, preocupările academice și promovarea studiilor interdisciplinare.
Evenimentul a continuat cu acordarea premiilor pentru cele mai bune rezultate obținute în activitatea de cercetare în anul 2020. Premiile, oferite atît tinerilor cercetători, cît și seniorilor, au fost înmînate de către prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoștințe.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţămînt superior din România, fiind înființată în anul 1860. În prezent, instituția are peste 25.000 de studenți și peste 700 de cadre didactice titulare.
Niciun comentariu