Utilizatorii Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU), cadrele didactice și studenții Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) pot accesa gratuit renumite colecţii de reviste, de cărţi, cercetări ştiinţifice şi baze de date în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017.
Printre acestea se numără colecţiile de reviste Nature, care cuprind lucrări de cercetare științifică în științe și tehnologie din 1869. Acestea pot fi accesate pe bază de IP instituțional și de acasă. Şi colecţiile de cărţi Springer, care oferă acces la cele mai complexe colecții de titluri științifice și domeniul științelor, tehnologiei și medicinii (STM) și a științelor sociale și umaniste (HSS) disponibile în prezent. Acestea pot fi accesate, la fel, de pe IP-ul instituţional sau de acasă, în perioada 15.11.2016 – 31.12.2016.
De asemenea, de pe calculatoarele din reţeaua BCU Iaşi şi UAIC poate fi accesată gratuit, în perioada 20.11.2016 – 20.12.2016, baza de date Reaxys-Elsevier, care cuprinde compuși chimici și proprietăți factuale conexe, informații despre reacții și sinteză, precum și date bibliografice, colectate și afișate printr-o interfață interactivă. Aceasta poate fi accesate de pe IP-ul instituţional şi de acasă.
O altă bază de date care poate fi accesată gratuit, în perioada 10.11.2016 – 31.01.2017, este colecţia de reviste De Gruyter, cunoscută pentru publicațiile sale academice de cel mai înalt nivel de peste 260 de ani. Aceasta, de asemenea, poate fi accesată pe bază de IP instituţional şi de acasă.
„Atît cadrele didactice, cît şi studenţii de la UAIC au acces la bazele de date, pe baza IP-urilor calculatoarelor din campusul universitar, ceea ce înseamnă cămine plus corpurile universităţii «Cuza», iar pe bază de cont şi parolă, au acces mobil, deci aceasta înseamnă că se pot loga la resursele electronice din afara campusului universitar. Ca să obţii acest cont mobil pentru resursele abonate care sînt pe pagina UAIC, pe pagina BCU şi pe pagina consorţiului Anelis Plus, studenţii şi cadrele didactice vor accesa site-ul www.anelisplus.ro, unde vor găsi indicaţii asupra modului în care beneficiarii de la UAIC, împreună cu cei de la BCU pot obţine acest cont de acces mobil”, a declarat Olariu Ivona, şef serviciu de ştiinţe exacte la BCU.
Studenţii pot cere sau îşi pot genera singuri contul mobil, în baza adresei de e-mail instituţional, adică adresa de e-mail UAIC.
Toate aceste resurse sînt oferite prin consorţiul naţional Anelis Plus, din care atît UAIC, cît şi Biblioteca Centrală Universitară fac parte împreună cu editurile partenere.
Asociaţia ANELIS PLUS activează cu scopul reprezentării intereselor de informare şi documentare ale membrilor săi, promovînd cunoaşterea şi susţinînd implementarea politicilor educaţionale şi de cercetare prin achiziţia de resurse electronice de informare ştiinţifică destinate învăţămîntului şi cercetării, pentru a răspunde nevoilor crescînde de informare şi documentare ale utilizatorilor din România.
Sursa foto: bcu-iasi.ro
Niciun comentariu