Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) au început marți, 8 noiembrie, cu ceremonia de deschidere, în cadrul căreia prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector Relații Internaționale și Imagine Universitară, a prezentat programul manifestărilor. Cadre didactice, studenți și invitați de la celelalte universități din Iași au fost prezenți, începînd cu ora 10.00, în Aula Universității Tehnice, din Copou, la eveniment participînd și primarul Iașului, Mihai Chirica.
„Sîntem încă departe de a crea colaborări cu reprezentanții mediului economic la nivelul dorit de universitatea noastră, însă am început discuțiile directe, ofertările reciproce, astfel că numărul partenerilor noștri a crescut în acest an, odată cu diversificarea colaborării. Suntem încă departe de a ne implica în activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la nivelul expertizei noastre, însă în acest an am demarat activitatea de constituire a biroului de management proiecte și am depus, pînă în prezent, circa 200 de proiecte în competițiile interne deschise”, a declarat, în discursul de deschidere, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.
Cele mai importante momente ale ceremoniei au fost cele în care au fost omagiați profesorii seniori ai universității, în care au fost acordate titlurile de „Profesor Emerit” și de „Membru onorific al comunității academice”, dar și premiile pentru „Excelență în Cercetare”.
Distincțiile au fost acordate de prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu, președintele Senatului TUIAȘI, de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, de prof. univ. dr. ing. Dumitru Marcel Istrate, prorector Managementul Resurselor și de prof univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, prorector responsabil cu Activitatea Didactică și Asigurarea Calității Universitare.
„Ceea ce mi s-a părut deosebit a fost faptul că cei ale căror nume le voi pronunța au fost studenți eminenți, mulți șefi de promoții și fie au trecut în rîndul cadrelor didactice imediat după terminarea facultății, fie la un interval de timp foarte scurt”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Doru Adrian Pănescu, președintele Senatului TUIAȘI, cel care a acordat distincțiile „Profesor Senator”.
Distiincțiile, însoțite de o medalie, o diplomă și un buchet de flori, au fost oferite unui număr de 18 foști profesori ai universității, care au împlinit vîrsta de 75 de ani, respectiv 80 de ani: prof. univ. dr. ing. Costache Druțu; prof. univ. dr. ing. Vasile Braha; prof. univ. dr. ing. Costea Budulan; prof. univ. dr. ing. Gheorghe Cârțină; prof. univ. dr. ing. mat. Mihai Ciocoiu; prof. univ. dr. ing. Mircea Cozmîncă, DHC; prof. univ. dr. ing. Cezar Duca; conf. univ. dr. mat. Vitali Gheorghiță; prof. univ. dr. ing. Liviu Hostiuc; prof. univ. dr. ing. mat. Ioan Ibănescu; prof. univ. dr. ing. Gheorghe Lungu; prof. univ. dr. ing. Gabriela Mălureanu; prof. univ. dr. ing. Valeriu Munteanu; prof. univ. dr. ing. Mariana Sanda Neculăiasa; conf. univ. dr. mat. Cătălina Nițescu; prof. univ. dr. ing. Valerian Palihovici; prof. univ. dr. ing. Boris Plăhteanu; conf. univ. dr. mat. Georgeta Teodoru.
După acordarea acestor distincții, ceremonia a continuat cu decernarea titlurilor onorifice de „Profesor Emerit”. Șase profesori ai universității au fost astfel onorați: prof. univ. dr. ing. Nicolae Badea; prof. univ. dr. ing. Ion Hopulele; prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru; prof. univ. dr. ing. Vasile Mușat; prof. univ. dr. ing. Ion Șerbănoiu; prof. univ. dr. ing. Horia Nicolai Teodorescu.
Premiile pentru „Excelență în Cercetare” au fost acordate de prof univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, prorector responsabil cu Activitatea Didactică și Asigurarea Calității Universitare a TUIAȘI. Astfel, prof. univ. dr. ing. Alina Adriana Minea de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, a primit Premiul pentru cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică, iar cu un premiu similar, pentru tînărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică, a fost distins asist. univ. dr. ing. Elena Niculina Drăgoi, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului. De asemenea, asist. univ. dr. ing. Andrei Victor Sandu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, a primit premiul pentru cele mai bune performanțe în inovare și transfer tehnologic.
Premii pentru excelență în cercetare au primit și grupul coordonat de prof. univ. dr. ing Cristina Schreiner, de la Facultatea de Inginerie Electronică, Energetică și Informatică Aplicată, pentru contribuția la atragerea celor mai multe fonduri publice pentru cercetare, dar și grupul coordonat de șef de lucrări dr. ing. Corina Mustereț, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, pentru contribuția la atragerea celor mai multe fonduri private pentru cercetare.
Zilele Universității Tehnice se vor încheia luni, 14 Noiembrie, cu simpozionul „Aniversarea a 25 de ani de la înființarea Institutului Național de Inventică Iași”, ce va avea loc în Aula TUIAȘI, începînd cu ora 17.00.
Niciun comentariu