Simpozionul „Aniversarea a 25 de ani de la înființarea Institutului Național de Inventică Iași”, ultimul eveniment din cadrul Zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), a avut loc luni seara, 14 noiembrie, în Aula Universității Tehnice.

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector Activitate Didactică și Asigurarea Calității, le-a prezentat celor peste 60 de invitați, membri ai comunității academice ieșene, un scurt istoric al Institutului, subliniind totodată faptul că această manifestare a fost dedicată, în primul rînd, tuturor angajaților și colaboratorilor care au lucrat de-a lungul timpului în instituție. Prezent la simpozion, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, a precizat că este firesc ca Institutul să-și desfășoare activitatea la o universitate tehnică.

„Mă bucur că am reușit să aducem Institutul de Inventică sub subordinea Universității Tehnice, pentru că în acest mod, din punct de vedere financiar, putem să asigurăm stabilitate instituției. Tot în acest an am hotărît să susținem financiar și cererile de brevete de invenție care vor fi depuse de profesorii noștri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Rectorul a adăugat faptul că își propune ca impactul instituției asupra mediului economic din țară și din străinătate să crească și odată cu el și numărul de brevete.

dsc_0185

Mihai Chirica, primarul Iașului, a oferit Institutului o diplomă de excelență pentru cei 25 de ani de activitate. Reprezentanții Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci i-au asigurat pe profesorii prezenți de tot sprijinul. Alexandru Mironoc, director onorific al revistei „Știință și tehnică”, a vorbit despre importanța ziariștilor și scriitorilor în procesul de mediatizare a activității instituției. „Am două propuneri pentru dvs, să creăm un eveniment mare de știință cu care Institutul să iasă în public, alături de lumea poeților și a scriitorilor, și un alt eveniment practic organizat de Chișinău, Rădăuți, Cernăuți, Suceava, Bacău și Iași, prin care noi să prezentăm invențiile noastre”, a declarat Alexandru Mironoc.

Conf. univ. dr. Ștefan Boncu, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și fost membru al instituției, a realizat o scurtă prezentare cu tema „Creativitatea – o istorie obiectivă și una subiectivă”. Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin a vorbit despre apariția volumului aniversar al Institutului, în care sînt expuse fotografii și texte despre inventatorii din Iași și nu numai. Spre finalul simpozionului, au fost invitați să vorbească despre instituție foști și actuali membri, printre care prof. univ. dr. Constantin Antohi, președintele Societății Inventatorilor din România (SIR) și poetul Aurel Mihai Brumă. De asemenea, toți colaboratorii și membrii instituției au primit o diplomă pentru întreaga activitate și o medalie.

Institutului Național de Inventică din Iași este o instituție de cercetare fără personalitate juridică din structura Universității Tehnice și, în prezent, pe lîngă activitatea științifică, instituția editează și o publicație pe teme diferite.