Săptămînă aceasta, în perioada 19 – 22 noiembrie, are loc „Basic Surgical Skills”, un workshop în limba engleză dedicat studenţilor străini de la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF). Evenimentul, organizat de Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR), îmbină elementele de teorie medicală cu practica și se desfășoară în sediul SSCR Iaşi, la demisolul Institutului de Anatomie. Tematica abordată este alcătuită din asepsie şi antisepsie, instrumentar chirurgical, noduri şi suturi chirurgicale, chirurgie digestivă, chirurgie vasculară, pansamente şi bandaje. La activitate vor participa 20 de studenţi, fiecare dintre aceştia fiind îndrumat de către un instructor.
„Am observat nevoia studenţilor străini de a pune în practică lucrurile teoretice învăţate în cadrul universităţii. În urma acestui workshop îmi doresc ca studenţii să înţeleagă faptul că medicina nu este o disciplină pe care o poţi învăţa pe de rost. Cu cît lucrurile pot fi înţelese logic, cu atît evoluţia fiecărui student în parte va fi mult mai bună. Activitatea a fost concepută astfel încît participanţii să nu se bucure doar de partea teoretică a medicinei, ci şi de partea practică pentru ca, în momentul în care vor ajunge într-un spital ca rezidenţi, să fie mult mai bine pregătiţi”, a declarat Alina Puşcaşu, studentă la Facultatea de Medicină Generală şi unul dintre coordonatorii evenimentului.
La acest workshop se pot înscrie studenţii de la UMF. După ce primesc confirmarea că au fost acceptaţi, membrii societăţii trebuie să plătească o taxa de 120 RON, în timp ce non-membrii SSCR vor achita 150 RON. Participanţilor li se asigură tot ceea ce înseamnă protocol, material biologic (picioare de porc, intestine şi vase) şi consumabile chirurgicale (ser fiziologic, apă oxigenată, betadină, aţă chirurgicală, fire sertizate, ace chirurgicale).
„Basic Surgical Skills” pentru studenţii străini se află la cea de-a cincea ediţie. Practica mediciniştilor va fi supravegheată de asist. univ. dr. Vlad Nuţu de la Clinica I Medicală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfîntul Spiridon”. La finalul workshop-ului participanţii vor primi o diplomă care va atesta activitatea desfăşurată.
Sursa foto: huffingtonpost.com
Niciun comentariu