(GENERAL, 19.00) – "CUZA" – ISTORIE – CONFERINTA / Astazi s-a incheiat conferinta dedicata comunismului de la Facultatea de Istorie.
(CUZANET, Iasi, 13 noiembrie) – Astazi a fost ultima zi a conferintei "Dupa 20 de ani. Perspective asupra caderii comunismului in Romania: cauze, desfasurare, consecinte". La ora 8.45 s-a dat startul ultimelor sesiuni de comunicari, prima fiind cea moderata de prof. univ. dr. Gabriel Andreescu, de la Facultatea de Stiinte Politice Bucuresti, cu titlul “Represiune, cenzura, disidenta in ultimii ani ai comunismului romanesc”. Dupa mai mult de doua ore de dezbateri, s-a pus in discutie a doua tema din programul evenimentului, si anume ”Istorie sau memorie? Etica si metodologie in cercetarea comunismului romanesc”, sub conducerea prof. univ. dr. Alexandru Platon, decanul Facultatii de Istorie a UAIC.
In jurul orei 13.00 moderatorii au rezumat continutul subiectelor discutate in cele doua zile de conferimta, exceptie facand prof. univ. dr. Adrian Neculau, care nu a putut fi prezent astazi, locul fiindu-i tinut de catre lect. univ. dr. Ovidiu Buruiana, participant si organizator al evenimentului. “Aceasta conferinta ne-a avansat cunoasterea cu privire la anii de dupa ‘90”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Barbu, de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. Alexandru Platon a considerat ca tema pe care a moderat-o “rezuma cel mai bine esenta conferintei, zilele de discursuri ale manifestarii” si se bucura sa observe ca cei care au avut comunicari pe tema “Istorie sau memorie? Etica si metodologie in cercetarea comunismului romanesc”, “au modificat-o in mod tacit, in «Istorie si memorie»”.
In cuvantul de incheiere, Ovidiu Buruiana, director executive al Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului le-a reamintit participantilor ca lucrarile prezentate in cadrul conferintei vor fi adunate si publicate intr-un volum in cursul anului viitor, variantele finale asteptandu-le pana la data de 15 februarie 2010.
Conferinta organizata de Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii “Al.I.Cuza” Iasi (UAIC) in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si Fundatia Konrad Adenauer s-a tinut in sala H1 din Casa Catargi, corpul H al UAIC. / Livia Hincu
Niciun comentariu