(STIINTIFIC,10.00) UTI- CENTRU – OLIMPICI/ Studentii Politehnicii vor avea un centru performant de instruire in matematica ca urmare a implicarii universitatii intr-un proiect finantat din bani europeni cu 5 milioane de euro.

(CUZANET, Iasi, 21 aprilie) Viitorii olimpici ai Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” (UTI) se  vor putea pregati din decembrie a.c. intr-un centru performant de instruire in matematica. Acesta va fi amplasat  in cladirea Utilaje Textile si Tehnologii, a Politehnicii, care e apoape finalizata si va fi dotat cu calculatoare si softuri matematice cu licenta. Acest lucru va fi posibil ca urmare a dezvoltarii de catre UTI a unui proiect ce are ca scop armonizarea curriculei de matematica in invatamantul tehnic superior:  “Noi am primit cererea de a intra in acest program ca urmare a rezultatelor exceptionale obtinute de studentii nostri la a patra editie a Olimpiadei de Matematica SEEMOUS 2010 din Plovdiv, Bulgaria. Ministerul Educatie, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECT), a selectat cateva universitati printre care ne aflam si noi”, a precizat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, decanul Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata si purtatorul de cuvant al UTI.

Denumirea proiectului, la care UTI a fost invitata sa participe in cursul anului trecut, este „Formarea cadrelor didactice universitare si a studentilor in domeniul utilizarii unor instrumente moderne de predare-invatare-evaluare pentru disciplinele matematice, in vederea crearii de competente performante si practice pentru piata muncii”. Beneficiarul direct al acestuia este MECTS, care l-a depus spre finantare, impreuna cu alti zece parteneri, din care opt universitati si doua firme private ce au competente pe anumite domenii ale proiectului (soft si comunicare), in cadrul Programului OperaÅ£ional Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara: „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice ÅŸi dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere” , Domeniul major de interventie: „Calitate in invatamantul superior”.

“Obiectivul acestui proiect este formarea unui centru performant de instruire in matematica. La sfarsitul proiectului dorim sa obtinem si un handbook pentru specializarile din diferite universitati cu niste linii directoare legate de curricula de matematica. De asemenea, vom edita carti, brosuri, dar vor exista si materiale online utile studentilor pentru a-si perfectiona cunostintele si pentru a le folosi pentru viitoarelor concursuri”, a mentionat conf. dr. Ariadna Lucia Pletea de la Catedra de Matematica a UTI si coordonator al acestei actiuni.

Parteneri de proiect ai UTI sunt Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Bucuresti, Universitatea din Pitesti, Universitatea Tehnica Cluj Napoca, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea “Dunarea de Jos” Galati si firmele The Red Point (servicii IT) si Agentia OSC (specializata in comunicare), alaturi de beneficiarul proiectului – MECTS.

Proiectul are ca obiectiv obtinerea de rezultate exceptionale constante la concursuri de matematica si obtierea unui loc de munca pentru absolventi in domeniul pentru care s-au pregatit. De-a lungul celor trei ani de desfasurare, proiectul “Formarea cadrelor didactice universitare si a studentilor in domeniul utilizarii unor instrumente moderne de predare-invatare-evaluare pentru disciplinele matematice, in vederea crearii de competente performante si practice pentru piata muncii” isi propune sa dezvolte si sa armonizeze curriculele disciplinelor matematice ale universitatilor implicate, pentru a facilita accesul absolventilor la locuri de munca in domeniile in care s-au pregatit.

Primul pas a fost facut la Sinaia, in februarie, intr-o intalnire de lucru a expertilor. Urmeaza inca patru astfel de dezbateri, la care vor participa cadre didactice de la catedrele de matematica si ingineri din fiecare institutie partener in proiect.

Printre obiectivele stabilite se regasesc identificarea domeniilor de pe piata muncii care necesita aplicatii matematice, cat si punerea in practica a unui program de  formare a profesorilor si a studentilor pe baza curriculumului revizuit constituie prioritati. Astfel, studentii vor putea efectua stagii de practica pe piata muncii, pentru a-si dovedi cunostiintele toretice.

De asemenea, fiecare universitate partenera va avea propriul centru de formare pentru profesori si studenti, cu scopul  cresterii calitatii invatamantului matematic din Romania . Un alt obiectiv al proiectului este crearea unei baze de resurse inovatoare si moderne pentru predarea, invatarea si evaluarea in invatamantul universitar, din perspectiva disciplinelor matematice. Totodata, se are in vedere realizarea unui portal online cu materiale didactice moderne pentru profesorii si studentii care vor sa-si imbunatateasca cunostintele in acest domeniu.

Elevii din licee vor fi informati in ceea ce priveste activitatea acestor centre de matematica din univesitati si vor avea posibilitatea sa  interactioneze cu studentii implicati prin intermediul unei retele de comunicare online.

Proiectul privind armonizarea curriculei de matematica este unul dintre cele 14 proiecte la care UTI este coordonator sau partener. Valoarea totala a acestuia e de cinci milioane de euro. Banii se distribuie partenerilor, in conformitate cu activitatile pe care fiecare le are in cadrul proiectului, Politenhcii iesene revenindu-i aproximativ 700.000 de euro. Proiectul se deruleaza incepand din septembrie 2009, pe durata a 36 de luni.

In prezent, proiectele contractate de UTI  valoreaza  in jur de 35 de milioane de euro. / Maria Burla