Luni, 13 octombrie a.c., evenimentul „Seară clinică” organizat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași l-a avut drept invitat pe prof. dr. Hendrik Van Damme, din Belgia. Acesta a prezentat lucrarea „Tromboză venoasă profundă şi anticoagulante noi” („Deep venous thrombosis and new anticoagulants SMN”). Temele principale ale discuţiei au fost chirurgia vasculară şi „piciorul diabetic”, o problemă de sănătate ce afectează foarte mulţi oameni.

Cursul s-a adresat atît absolvenţilor de medicină cît şi actualilor studenţi. Participanţii au fost puşi la curent cu modul de manifestare a bolilor vasculare şi cauzele lor. S-a vorbit despre noutăţile apărute în materie de tratamente anticoagulante, respectiv soluţiile care previn o eventuală amputare.

„Este foarte important ca studenţii să fie avertizaţi cu privire la riscurile pe care le implică această afecţiune care se poate agrava, într-un final piciorul fiind amputat. Consider că sistemul nostru medical a rămas în urmă. În Belgia, spre exemplu, există spitale unde se pot preveni şi trata afecţiunile vasculare. În schimb, la noi, oamenii ajung, de obicei, în ultimul stadiu, atunci cînd sîntem nevoiţi să le amputăm un deget sau chiar piciorul”, a declarat prof. dr. Eugen Târcoveanu, coordonatorul evenimentului.

La conferinţă s-au oferit sfaturi cu privire la adoptarea unor măsuri ce ţin departe boala. S-a pledat pentru igienă, mişcare şi un stil de viaţă sănătos. Aceste lucruri dar şi tainele chirurgiei vasculare și le vor însuşi şi 37 de medici absolvenţi pe parcursul unei săptămâni de practică alături de prof. dr. Hendrik Van Damme.

Sursa foto: photo.esolar.com