În perioada 20 – 22 octombrie la Iași, s-a desfăşurat Congresul Ştiinţific Internaţional, organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, cu tema „Life sciences – a challenge to the future” („Ştiinţele vieţii – o provocare pentru viitor”). Organizat sub patronajul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării ştiinţifice, Congresul a promovat rezultate alte cercetării, dezvoltării și inovării în discipline ce țin de științele vieții. În cadrul evenimentului au fost prezentate 265 de lucrări în plen, 195 de postere, şi au participat 465 de specialişti din institute de cercetare, cadre didactice universitare din ţară sau din străinătate, doctoranzi şi studenţi.

Deschiderea Congresului a avut loc joi, 20 octombrie, la ora 10.00, în Aula Magna „Haralambie Vasiliu”, cu un micro-recital susținut de către Cvartetul de coarde al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Iași, al cărui coordonator este Lect. univ. dr. Sebastian Vârtosu. Au luat parte parteneri din Germania, Italia, Republica Moldova, Indonezia, Serbia, Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Uzbekistan, Turcia, reprezentanţi ai universităților agronomice din țară, a câtorva stațiuni de cercetare, organisme ed concentrare și dezvoltare agricolă și companii românești.

După încheierea festivității au urmat prezentările în plen ale lucrărilor de cercetare realizate de către cele patru facultăți, supuse unei comisii de analiză. La dineul de încheiere a zilei, Ansamblul folcloric USAMV „Mugurelul” a susțint un spectacol cu suite de dansuri și cântece populare românești.

„Manifestarea de astăzi oferă un bun prilej de a mulțumi colegilor din universitate pentru eforturile depuse în anul universitar anterior în a-și îndeplini obiectivele de cercetare propuse, în a căuta surse și resurse pentru modernizarea infrastructurii de cercetare și pentru activitatea de cercetare propriu-zisă. […] Am convingerea că odată cu lansarea tuturor competițiilor, atît in programul național III, cît si în programele europene, cercetarea românească va avea de cîștigat, iar colectivele din universitatea noastră își vor putea valorifica idei de cercetare globală și infrastructura de care dispune”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV.

La eveniment au fost prezenți și Laurențiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și, Ion Coșer, consulul al Republicii Moldova la Iași.

workshop-usamv-1

În cea de-a doua zi a Congresului, studenții și profesorii au participat la un atelier organizat de Facultatea de Agricultură, „Noutăți în domeniul protecției plantelor, fertilizării, materialului semincer și mecanizării agriculturii”, în Amfiteatrul A1. Reprezentanți ai companiilor BASF, BAYER, PIONEER, KWS, LEBOSOL, DOW AGROSCIENCE, AGRITEHNICA și-au prezentat proiectele și oferta de muncă și au recrutat studenți.

„Am vrut să facem o parte aplicativă, în care să punem la aceeași masă învățămîntul, cercetarea inginerilor pe o parte, pe de altă parte marile companii de imputuri și transfer de tehnologii, tehnici agricole, și am văzut că sînt suficiente astfel de companii, și am închis acest unghi cu fermierii, cei care aplică și fac agricultură în țara românească. Bineînțeles, cu toate conexiunile care există dintr-o parte în alta fără a dirija noi o altă direcție, adică fiecare cîntăm ceva și astăzi vrem să cîntăm toți după aceeași partitură; să știm nevoile și să vorbim și să lucrăm în folosul agriculturii”, a declarat, prof. univ. dr. Costel Samuil, decanul Faculțății de Agricultură.

Facultatea de Medicină Veterinară (FMV) a organizat în cadrul Congresului, vineri, și adunarea generală a Asociației Absolvenților FMV IAȘI, sărbătorind astfel 55 de ani de existență a Facultății.

Evenimentul științific s-a încheiat sîmbătă, 22 octombrie, cu turul orașului Iași pentru invitaţi.