Sîmbătă, 5 noiembrie, în Sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc lansarea volumului Istoria fizicii în Moldova, de Sebastian Popescu și Alexandru Stancu, apărut de curînd la Editura UAIC. În cadrul evenimentului editorial au fost marcate două momente importante – împlinirea a 60 de ani de la înființarea Facultăţii de Fizică de la UAIC și 50 de ani de la trecerea în neființă a savantului român Ștefan Procopiu.
În deschidere, prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC a vorbit despre procesul de editare a volumului Istoria fizicii în Moldova. „O știam din planul editorial, pentru că această carte e, în primul rînd, una care ține de marota renascentistă, adică e o carte de cultură polivalentă. O carte despre învățămînt în sens larg”, a subliniat acesta. Tot el a mai precizat că este importantă lecturarea acestei cărți, întrucît concentrează foarte multe aspecte, iar limbajul nu este de specialitate și poate fi înțeles de publicul larg. „Este o carte despre începuturi, istorie și despre legăturile dintre oameni”.
Prof. univ. dr. Alexandru Stancu și conf. univ. dr. Sebastian Popescu, autorii cărții, au expus apoi publicului mai multe detalii despre volumul lansat. „Ne-am propus un scop ambițios – de a scrie un fel de istorie în care să includem oamenii de știință și descoperile lor, să punem în paralelă ce se întîmpla în alte părți cu ceea se întîmpla la noi, în Moldova”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru Stancu.
Conf. univ. dr. Sebastian Popescu a explicat că atunci cînd lucra la scrierea volumului s-a bazat pe punctarea eforturilor depuse de primii cercetători români, care au înființat Analele Științifice, una din cele mai bune publicații din domeniul cercetării istorice din România. „Înființarea unei simple reviste ar putea părea, la prima vedere, că nu e mare lucru. Dar schimbul de reviste cu alte universități din străinătate a produs două mari consecințe: raportarea noastră la circuitul internațional al ideilor și faptul că lucrările românilor ajungeau foarte repede să fie citite în străinătate”. Acesta a vorbit, de asemenea, despre importanța personalității fizicianului Ștefan Procopiu. „Procopiu a scris mult, a publicat mult, a format mulți oameni, a imprimat o anumită rigoare, o anumită seriozitate și un anumit zel în educația academică și în cercetarea academică”.
Din public, prof. univ. dr. habil. Liviu Leontie, a adăugat că „pilonii pe care s-a sprijinit Facultatea de Fizică, din momentul apariției sale, au fost trei mari profesori: Ștefan Procopiu, Constantin Mihul și Teofil T. Vescan. Aceștia au fost trunchiul de la care s-a dezvoltat tot ce reprezintă Facultatea de Fizică astăzi”.
Invitat special la manifestare, cercetătorul Cristian Presură, de la Philips Research Eindhoven (prezent prin intermediul platformei ZOOM), a punctat importanța reprezentărilor schematice și buna integrare a imaginilor în carte. „E foarte frumos să vezi detaliile acestea cînd ești fizician. Asta mi se pare că este o altă chestiune puternică a cărții. Este o recunoaștere a contribuțiilor celor care au fost înainte, dar ceva mai mult este puterea comunității locale”. De asemenea, el a vorbit despre importanța practicării și dezvoltării științelor exacte în spațiul românesc. „Și în România se poate face fizică, și în limba română se poate vorbi despre fizică. Chiar dacă matematica este un limbaj universal, gîndim prin mintea noastră în limba română”.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, moderatorul evenimentului, a răspuns curiozităților celor prezenți în sală.
Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost înființată ca unitate de sine stătătoare în anul 1962 și a cunoscut o dezvoltare continuă. Aici au predat personalități și cercetători români ca Ștefan Procopiu, Dragomir Hurmuzescu, Horia Hulubei, Theodor V. Ionescu, Constantin Mihul și Teofil T. Vescan.
Niciun comentariu