(STIINTIFIC, 19.00) "CUZA" – FILOSOFIE – SIMPOZION / Cea de-a X-a editie a Simpozionului National "Ioan Petru Culianu" a adunat astazi la Iasi profesori si elevi din toata tara.
(CUZANET, Iasi, 5 martie) Avea doar 17 ani cind a debutat pentru prima oara in revista ieseana "Cronica". Mircea Radu Iacoban, fostul director al Teatrului National din Iasi, pe atunci secretar de redactie la acea publicatie, isi aminteste cum intr-o zi, in 1977, un tanar slabut, insotit de o doamna, probabil vreun cadru didactic sau vreo ruda, s-a prezentat la sediul redactiei si i-a intins niste foi. "L-am privit nu cu prea multa incredere la inceput, dar dupa ce i-am citit lucrarile, mi-am dat seama ca baiatul, proaspat absolvent de liceu, avea ceva de spus. Si noi nu am facut decat sa il ajutam sa treaca pragul publicarii", marturiseste apasat, articuland fiecare consoana fostul secretar de redactie, in timp ce parca si trasaturile-i aspre palesc in lumina acestor amintiri.
Sala de la etaj a Galeriilor Pod Podgor, din cadrul Muzeului Literaturii Romane, s-a dovedit a fi neincapatoare, astfel ca la ora 10.00, cei cativa intarziati si-au gasit cu greu ultimele locuri. Organizatoarea simpozionului, profesoara Livia Ciuperca, o batranica simpatica, alerga dintr-un capat intr-altul al salii, ca sa se asigure ca totul este in ordine si sa multumeasca tuturor celor prezenti pentru ca "sunteti prietenii lui Culianu". In sala, cativa elevi din Bacau si Galati schimbau primele impresii despre Iasi, in timp ce gazda evenimentului, muzeograful Anca Buzea a dat startul simpozionului.
Pornind de la intamplarea relatata de scriitorul Mircea Radu Iacoban, conf. univ. dr. Noemi Bomher, de la Catedra de Literatura din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) si-a prezentat discursul de Laudatio. Aceasta a vorbit despre "dimensiunea spirituala a omului Culianu, cu care se poate sa ne confundam chiar noi insine, pentru toata opera lui e o cautare permanenta a nelinistilor omenesti". Discursul sau s-a incheiat cu o intrebare filosofica, adresata tinerilor prezenti in sala "Ce este sufletul?", indemnandu-i la o scurta reflectie. Discutia a fost dusa la un nivel superior, in momentul in care prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decanul Faculatii de Filososfie si Stiinte Social-Politice a UAIC, a vorbit despre semnificatiile notiunilor de "eros " si "magie", indelung studiate de scriitorul Ioan Petru Culianu. In sustinerea argumentatiilor, a facut referire la romanul "Tozgrec", unde "ca in toate operele sale, sensurile scriiturii lui Culianu nu sunt evidente la prima lectura".
Pe parcursul evenimentului, actorul Constantin Popa de la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi a avut doua momente de recital, in care a prezentat publicului fragmente criptate din lucrarea lui Culianu "Arta fugii", accentuand ca "acest om care este atat de contradictoriu, scrie si ne releva un spatiu uman si literar cu totul special". De asemenea, au mai luat cuvantul atat profesori din mediu universitar, prof. univ. dr. Cristina Gavriluta, prof. univ. dr. Alexandru Cretu de la UAIC, cat si din mediul preuniversitar, precum profesorul Cristina Chipian de la Liceul Teoretic "Garabet Ibraileanu".
La final, s-au anuntat castigatorii concursului si a avut loc premierea acestora. Simpozionul s-a incheiat cu o invitatie la lectura din partea organizatoarei Livia Ciuperca, care a conchis ca "tot ce ne ramane din experientele vietii este sufletul"./ Roxana Maciuca
Niciun comentariu